Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Přepeřování a pelichání
Sdílet:

Přepeřování a pelichání

Drůbež
Všeobecné

U dospělých slepic dochází jednou za rok k výměně peří – slepice přepeřují. Přepeřování způsobí delší pauzu ve snášce, výměna peří je pro ptáky značnou zátěží, vydávají mnohem více energie. Zvířata jsou v té době méně odolná, dochází ke ztrátám na hmotnosti. Podívejme se proto na průběh přepeřování a na to, jak se dá ovlivnit.

V průběhu života ptáků se pravidelně vyměňuje jejich peří – ptáci přepeřují. Způsob přepeřování je určen geneticky, ovlivňují jej hormony, především ty, které vytváří hypofýza. Nejznámějším hormonem ovlivňujícím výměnu peří je tyroxin. Tvorba hormonů je závislá na ročním období, má na ni vliv délka světelného dne i teplota. Většinou se peří vyměňuje postupně tak, aby tělu zůstala potřebná tepelná ochrana.

První fáze přepeřování

První fází přepeřování je pelichání – ztráta starého peří. Dobré nosnice pelichají pozdě na podzim, s rychlou obměnou peří. Na začátek pelichání může mít vliv i náhlá změna počasí, změna krmné dávky, stres apod.

Na začátku přepeřování obličej, hřeben, laloky a u plemen s červenými ušnicemi i ušnice blednou, zvířata mnohdy vypadají sklesle, jejich organismus je oslabený. Peří obvykle začíná vypadávat na krku. Ruční letky se postupně vyměňují od vnitřních letek směrem ke špičce. Loketní letky pelichají od středu oběma směry, jak ke špičce křídla, tak i směrem k tělu. Rýdovací pera jsou vyměňována tak, že nejdříve vypadává a je nahrazován pár prostředních per, a když tato pera dorostou, následuje výměna dalšího páru sousedních per na obou stranách směrem k okrajům ocasu. V době pelichání jsou slepice choulostivější a mnohé náročnější na teplo. Během 10 až 14 dní dochází k atrofii (zmenšení se) pohlavních orgánů; stejně rychle ale dochází k obnově jejich činnosti po ukončení přepeřování. Pelichání umožní regeneraci organismu, ideální je, pokud přetučnělá zvířata ztratí na hmotnosti.

Při pelichání slepicím podáváme jen zrniny, např. ječmen, popř. oves, z krmné dávky vypustíme bílkovinná krmiva, omezíme napájení. Je lepší zvířata zavřít v kurníku, v šeru. Urychlíme tím vypadávání starého peří.

Výhodné je vyvolat pelichání u celého hejna najednou, což nazýváme nuceným pelicháním. Nosnice v prvních dvou dnech nedostanou žádné krmivo ani vodu. Pak do devátého dne dostanou vodu a 45 g krmiva na den, sudé dny hladovějí. Od desátého dne se krmí ad libitum. Postupy urychlující pelichání spojené s delším hladověním a žízněním jsou u nás zakázané.

Pelichání je možné vyvolat i hormonálními přípravky nebo chemickými látkami, např. směsí se 2 % Zn ve formě ZnO po dobu pěti dní. Vyvolá ho i snížení obsahu sodíku a podávání obilní směsi s vysokým podílem vlákniny. Chovný prostor držíme v čistotě.

Nechtěně může pelichání vyprovokovat i změna krmné dávky, žíznění, stres, ovlivnit jej mohou výkyvy počasí. Vědci z USA zjistili, že pelichání u nosnic může být ovlivněno i pronikáním salmonel (Salmonella enteritis) do tkání.

Další fáze

Další fází je růst nového opeření, kdy naopak musíme zabezpečit dostatek bílkovin v krmné dávce, přepeřování se tím urychlí. Podáváme směs pro nosnice, vhodné je přidat i krmiva živočišného původu (kyšku, odřezky masa, zajímavé je zřízení červiště) nebo na bílkoviny bohatá krmiva rostlinného původu (sója, hrách). Vhodný je přídavek olejnatých semen (slunečnice) – může tvořit až 10 %, pokrutin nebo extrahovaných šrotů. Podstatný je i dostatek minerálních látek a vitamínů, příznivě působí síra. Pro období přepeřování je určený i Vitamix H, který má pozitivní vliv na kvalitu kůže a peří.

Autor textu: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru