Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Asilky
Sdílet:

Asilky

Asilky jsou jedním z nejstarších plemen slepic a patří k nejvýznamnějším. Zaujmou svým bojovým dravčím vzhledem i zmasilostí. Mezi sebou dokážou bojovat, dokud jeden z útočníků nepadne, ale k lidem se chovají velmi přístupně.

Zařazení: bojová plemena (ve Vzorníku plemen drůbeže skupina E1)

Původ: Přední Indie

Kroužek: kohout 20 mm, slepice 18 mm, zdrobnělé: kohout 15, slepice 13

Vznik plemene

Předkové současných asilek pocházejí z Indie a dnes i z území sousedních zemí, např. Pákistánu a Íránu. Název plemene, dříve zapsaného jako Assel, Azeel nebo Asli, se údajně objevil na dokumentech již 1 000 let před naším letopočtem. Zmiňovaný je např. Kodex Manu, indický dokument o právu, náboženství a filozofii, datovaný mezi lety 900 až 1280 před naším letopočtem. Nejstarší archeologické důkazy o pořádání kohoutích zápasů byly nalezeny v údolí Indu.

Pojmenování plemene je arabského původu a znamená vysoce postavený, přeložit ho lze i jako dlouhý rodokmen. V zemích původu mohli dříve asilky chovat jen šlechticové a významní lidé, byly vysoce ceněny pro své bojové vlastnosti, při zápasech se kohoutům nasazovaly i kovové ostruhy nebo nože. V jihovýchodní Asii se nachází podobné plemeno – šamo.

Asilky se v zemích, odkud pocházejí, vyskytují v mnoha typech (uvádí se až 500 variet), z nichž mnohé jsou pojmenovány po místě, kde se chovají, např. Mianwali Asil z Pákistánu, červené pšeničné rázy jsou zase pojmenovávány Sonatol. Existuje i vzácná varieta Madaroo, kde kohouti postrádají znaky kohoutího opeření – srpy v ocase a sedlový závěs. V Indii a Pákistánu jsou i variety s chocholkou či vousem, Bhaingam Asil mají velký jednoduchý hřeben, Kulang Asil mohou vážit až 7 kg.

Uvádí se, že do Evropy byly přivezeny okolo roku 1750. V Německu jsou uznané Rajach Asil – známé pouze jako Asil, u nás asilky, a Madras Asil – ty jsou těžší a větší, vypadají zavalitější a méně vzpřímené. U nás jsou známy jako bojovnice madraské. Ve Velké Británii se chovají Reza Asil – s výškou až 50 cm a maximální hmotností kohoutů 2,7 kg, slepic 1,8 kg.

Zdrobnělé asilky vznikaly na konci 19. století díky anglickému chovateli Williamu Flamankovi Entwislovi. V době vzniku bylo plemeno velmi populární, ale po několika desítkách let téměř vymřelo. V nizozemském standardu se objevily v roce 1920. Po roce 1980 je regeneroval belgický chovatel Willy Coppens s použitím ko šamo, zdrobnělých indických bojovnic, a Resa Asil.

Své chovatele našly asilky také v Americe, poprvé byly vystaveny v roce 1887, většina rázů byla uznána v roce 1981, zařazeny jsou také do australského a jihoafrického standardu.

Plemenné znaky

Asilky jsou nepřehlédnutelné svým bojovým útočným vzhledem a zavalitým, bohatě osvaleným trupem. Na první pohled zaujme také krátká široká dravčí hlava s výraznými nadočnicovými oblouky. Výraz dravce dotváří velmi krátký, silný, zřetelně zahnutý zobák žluté barvy. Ozdoby hlavy – hřeben a ušnice jsou jen málo vyvinuté, červené. Hřeben musí být hráškový, třířadý, laloky jsou nahrazeny uzdičkou.

Velmi krátký trup je v přední části široký, směrem dozadu se zužuje, připomíná tvar vejce. Široká, oblá prsa jsou poměrně vysoko nesená, široká záda spadají směrem dozadu. Břicho je jen málo vyvinuté.

Hmotnost do 1 roku by u kohouta měla být 1,9–2,2 kg; min. 1,6 kg; max. 2,7 kg; u slepice 1,5–1,8 kg; min. 1,2 kg; max. 2,3 kg, u starších kohoutů 2,1–2,5 kg; min. 1,8 kg; max. 3,0 kg; u slepic 1,7–2,1 kg; min. 1,4 kg; max. 2,6 kg. U zdrobnělých kohoutů do jednoho roku se požaduje hmotnost 1,0–1,2 kg; min. 0,8 kg, max. 1,4 kg; u slepic 0,8–1,0 kg; min. 0,6 kg; max. 1,2 kg, u starších kohoutů pak 1,1–1,4 kg; min. 0,9 kg, max. 1,6 kg; u slepic 0,9–1,2 kg; min. 0,7 kg; max. 1,4 kg.

Krk se požaduje středně dlouhý, silný, ve střední části prohnutý dozadu. Krční i sedlový závěs musí být krátké a přilehlé. Krátká silná vodorovně nesená křídla v ramenou vystupují a klenou se do stran. Kratší nízko nesený ocas tvoří sevřené rejdováky a úzké, špičaté šavlovité srpy.

Typický postoj je široký, zřetelně vystupující holeně i žluté silné běháky musí být poměrně krátké. Nesmí chybět výrazné špičaté ostruhy.

Krátké peří těsně přiléhá k tělu. Kůže je žlutá.

Nejčastější exteriérové vady

Vyskytují se odchylky od požadovaného typu jako slabší osvalení, užší trup a ramena, vysoký postoj nebo vysoko nasazený široký a delší ocas, delší a užší hlava a zobák, bohaté a měkké opeření.

Barevné rázy

Základním barevným rázem jsou pestré, vyskytují se ale i v dalších rázech, a to: divoké, bažantí, zlatě pšeničné, červeně sedlaté zlatokrké, černé bíle skvrnité, bílé, modré s lemy i bez, modře pestré, modré stříbrokrké, žlutě pestré a modré žlutě pestré.

Tabulka:
Výskyt barevných rázů v zemích EE
Původ Česká republika Německo Belgie Velká Británie Francie
EE Asilky assel Aseel Asil Asyl
modré blau blauw bleu
modré žlutě pestré blau-gelbbunt licht blauwtarwebont
modré s  lemy blau-gesäumt
modře pestré blau-rotbunt blauwtarwebont tricolore acajou bleu
modré
stříbrokrké
blau-silberhalsig blauwzilverpatrijs
modré bíle
skvrniité
blau-weissgescheckt blauwbont
modře pšeničné blau-weizenfarbig mit weissen Federspitzen
bažantí
fasanenbraun acajou a double liseré noir*
žlutě pestré gelbbunt licht tarwebont
zlatě pšeničné gold-weizenfarbig tarwe froment
zlatě pšeničné s bílými špičkami per gold-weizenfarbig mit weissen Federspitzen     
pestré rotbunt tarwebont tricolore acajou
červeně sedlaté zlatokrké rotgesattelt witpatrijs doré saumoné blanc
černé schwarz* noir*
černé bíle
skvrnité
schwarz-weißgescheckt zwartbont noir caillouté blanc
bílé weiß wit blanc
divoké wildfarbig wildkleur doré saumoné brun
barvy nejsou určeny Farbe nicht
fixiert
colour not fixed
D Zdrobnělé
asilky
Zwerg-Asil Aseelkriel Asil Bantam Asyl nain
modře pestré blaubunt blauwtarwebont
modré s  lemy blau-gelbbunt licht blauwtarwebont
modré
stříbrokrké
blau-silberhalsig
žlutě pestré gelbbunt licht tarwebont
zlatokrké goldhalsig patrijs
zlatokrké pestré
goldhalsig-bunt
červené rot
rouge
pestré rotbunt tarwebont
červeně sedlaté zlatokrké rotgesattelt saumon blanc doré
červené bíle tečkované rot-weissgescheckt rouge tacheté
černé schwarz zwart noir
čenobílé schwarz-weissgescheckt zwartbont noir tacheté blanc
bílé weiß wit
pšeničné weizenfarbig tarwe
barvy nejsou určeny Farbe nicht
fixiert
colour not fixed
Původ Itálie Chorvatsko Nizozemsko Polsko Skandinávie
EE Asyl Azil Aseels Asil Asil
blu niebieski
niebieski
z obwódką
niebiesko
czerwono pstry
niebieski
srebrnoszyji
fagianata fazanskosmeđa bażanci
brązowy
tarwe złoto
pszeniczny
broget
tricolore crvenošarena patrijsbont czerwono pstra
pile crvenosedlišna czerwono siodły
nera piccchiettata bianco czarno biały srokaty
bianca bijela wit biały hvid*
selvatica wildkleur dziki vildtfarvet
D Aseel kriel Bojowiec Asil miniaturowy
żółty pstry
patrijsbont czerwony pstry
zwart
czarno biały srokaty
wit biały
tarwe
Původ Španělsko Slovensko
EE Asil Asilka
modrá
modrá
lemovaná
modrá
červenopestrá
azul c.cuello plateado
parda faisan hnedobažantia
triguena pšeničná
mil flores červeno
trojfarebná
červenosedlatá
moteada čierna
bielostrakatá
blanca biela
divokosfarbená
D zdr. Asilka
modro
striebrokrká
zlatokrká
trojfarebná
červená
červeno pestrá
červenosedlatá
červená bielostrakatá
čierna
čiernobielo
strakatá
biela
pšeničná
* Uznané 2011; 1) Evropský standart platí také pro Lucembursko, Rakousko a Švýcarsko

Užitkovost

Snáška je velmi nízká, pohybuje se jen okolo 60 vajec s hmotností 40 g a smetanovou až světle hnědě zbarvenou skořápkou. U zdrobnělých se počítá se snáškou jen 30–40 vajec s hmotností 30 g. Jsou ale známy případy, kdy snesou za rok jen 6 vajec… Vynikající je zmasilost i kvalita masa.

Specifika chovu

Mezi sebou se rvou už i kuřata, kohouti jsou schopni bojovat na smrt, mnohdy spolu nevycházejí ani slepice. Chovatelé dávají k mladým kohoutům staršího, který udržuje pořádek, dospělé kohouty je potřeba držet odděleně. Pro chov je potřeba zajistit dostatečně velké prostory s množstvím úkrytů. K lidem, kteří o ně pečují, se asilky chovají velmi krotce, přítulně a důvěřivě.

Doporučuje se chovat je v párech. Většina slepic jsou vynikající kvočny, tvrdě chrání svá kuřata např. i před hady. Kuřata jsou schopny vodit 6 i 12 měsíců.

Asilky dospívají dlouho a dlouhá je i doba, než dosáhnou výstavní kondice. Uvádí se, že ideální jsou pro výstavy dvou- a tříletá zvířata. I přesto, že pomalu rostou, používaly se úspěšně k vytváření masných hybridů, uvádějí se také jako předkové kornišek.

O stavbě jejich těla je zmiňováno jako zajímavost to, že v porovnání s jinými plemeny mají k velikosti trupu větší srdce a menší délku střev.

Zahraničí

Informace o německém klubu chovatelů bojových plemen naleznete na stránkách: http://www.ur-und-kampfhuhnclub.com/. Chovatelé Madras Asil z tohoto klubu v roce 2004 vystoupili. Chovatele zdrobnělých bojových plemen sdružuje klub: http://zwergkaempfer.de/. Termíny výstav bojových plemen jsou zveřejněny na stránkách: http://www.championshowkampfhuehner.de/cms/index.php/termine.

Informace o mezinárodním společenství naleznete na stránkách: http: //www.ganoi.com/asil/main/, Indové zveřejnili informace o svém klubu na stránkách: http://calcuttaaseelclub.webs.com/, pákistánský klub se prezentuje na stránkách: http://pakistanasilclub.webs.com/.

Autor textu: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru