Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dobromysl obecná – poklady z přírody
Sdílet:

Dobromysl obecná – poklady z přírody

Drůbež
Krmení
Dobromysl, nebo chcete-li oregano (Origanum vulgare), je známá jako koření, přisuzují se jí příznivé účinky na lidský organismus, ale prospěšná může být i pro zvířata. Tato středomořská bylinka se řadí do řádu hluchavkotvaré (Lamiales), čeledi hluchavkovité (Lamiaceae), rodu dobromysl (Origanum). Používaly se i názvy O. creticum L., O. barcense Simk. Oregano je poangličtěná forma italského origano nebo možná latinského organum. Někdy se mu také říká divoká majoránka, saský balzám či červená lebeda.

O oblíbenosti dobromysli svědčí i množství poddruhů a odrůd, které byly vytvořeny. Jejich chutě se pohybují od sladké po pikantní, mají různé příchutě. Liší se i nároky na prostředí, vzrůstem a barvou listů, které bývají sytě zelené, ale také žlutozelená či světle zelené, žlutobílé i šedozelené. Příbuznými druhy jsou Origanum onites a O. syriacum, ale také majoránka. Některé druhy mají chuť podobnou právě majoránce.

Výskyt

Dobromysl pochází ze Středomoří, západní a jihozápadní Eurasie. Rozšířila se ale i do ostatních částí Evropy a do Ameriky, kde zplaněla.

Často se pěstuje v zahradách, ale nalezneme ji i v křovinách, ve světlých lesích, na pasekách, na slunných stráních. Roste na mělkých, spíše alkalických půdách.

Charakteristika

Dobromysl je dlouhou trvalkou s příjemnou vůní. Načervenalé hranaté stonky – lodyhy – jsou pokryty jemnými chloupky, dorůstají do 20 až 90 cm. Vstřícné, jemně ochlupené 1 až 4 cm dlouhé listy jsou vejčitého tvaru, okraj bývá vroubkovaný. Květenstvím jsou vidlanovité laty shlukující se v hlávku. Květenství může tvořit až 25 nachově růžových až bělavých květů. Kvete od července do září. Typický je rozsáhlý kořenový systém. Plodem je tvrdka.

Trocha historie

Název dobromysli je odvozený z jejího užívání při ztrátě chuti do života. Bylince se také přisuzovala kouzelná moc, ve středověku se jí zaháněl ďábel a přičarovávala láska. Byla součástí svatojánského kvítí, bylinek trhaných na sv. Jana, které mělo po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi a celé stavení ode všeho zlého. Používala se jako náhražka čaje.

V USA se stala populární po druhé světové válce, kdy vracející se vojáci s sebou přivezli bylinky na pizzu.

Dobromysl se využívá při kašli, černém kašli a bronchiálním kataru, protože usnadňuje odkašlávání. Doporučuje se také při zánětech v krku, zánětech dásní a nachlazení, pomáhá při migrénách. Podporuje vyměšování žluči, pomáhá i při nechutenství, průjmech, dále k podpoře trávení a potížích žlučníku a střev. Uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva (spasmolytikum). Žvýkání listů má pomoci při bolestech zubů. Uvádí se, že oregano má čtyřikrát vyšší antioxidační účinky než borůvky, 12krát větší než pomeranče a 42krát vyšší než jablka.

Bez dobromysli by pizza nebyla pizzou, skvěle dochutí i zeleninu, polévky, omáčky i těstoviny, přidává se i do pokrmů z masa. Známý je turecký kebab i řecký salát. Je nedílnou součástí provensálského koření. Vyhlášený je také oreganový olej, který vzniká naložením několika snítek dobromysli do kvalitního oleje – zpravidla do olivového oleje lisovaného za studena. Filipínci používají oregano na odstranění zápachu masa vodního buvola.

Oreganový olej se nedoporučuje v těhotenství, neboť zvyšuje menstruační krvácení.

Používá se i na obklady a osvěžující koupele, je součástí ústní vody, pro svou vůni se přidává i do parfémů nebo potpourri. V nati obsažené barvivo se dříve používalo k barvení ovčí vlny.

Co rostlina obsahuje?

Nať dobromysli obsahuje okolo 0,4 % silic a kolem 8 % tříslovin. Koncentrace těchto sloučenin se značně liší v závislosti na zeměpisné poloze, podmínkách i odrůdě.

Určeno bylo více než 60 různých sloučenin, k základním patří karvakrol a thymol. U karvakrolu byly prokázány silné antimikrobiální účinky, je účinný také proti plísním, stafylokokům, salmonelám, listeriím a dalším. Thymol je přírodním fungicidem (potlačuje plísně), podporuje imunitní systém a hojení. Za zmínku stojí kyselina rozmarýnová, která je silným antioxidantem, údajně se používá také při léčbě astmatu a snižuje otoky při alergiích.

Naringin potlačuje růst nádorových buněk. Oreganový olej obsahuje také vitamin E, A, C a niacin, z minerálních látek vápník, hořčík, zinek, železo, draslík, měď, bor a mangan.

Pěstování

Dobromysl můžeme množit vegetativně – dělením trsů nebo řízkováním – a dále semeny. Semena dobromysli vyséváme v dubnu až červnu na záhon, dají se i předpěstovat doma za oknem. Při teplotě 16–22 °C klíčí po dvou až třech týdnech. Rostlinky přesazujeme do sponu 25 × 20–25 cm. Pro pěstování jsou vhodné propustné půdy s pH 6–8. Daří se jí na skalkách a suchých zídkách, může se pěstovat v nádobách. Miluje slunná stanoviště, ta jsou ale výhodná také z hlediska obsahu silic.

Uvádí se, že zimu přečká nejlépe v bezmrazém skleníku. Záleží na druhu, který pěstujeme. Zatímco dobromysl obecná pravá je odolnou trvalkou, různé poddruhy a odrůdy jsou choulostivější. I na Vysočině jsou ale rostlinky na zimu přikryté chvojím jen zřídka poškozené mrazem.

Sběr

Nať rostliny sbíráme krátce před rozkvětem nebo v květu, kdy obsahuje nejvíce kořenících látek. Nejkvalitnější jsou údajně rostliny sbírané kolem jedenácté dopoledne, za plného slunce. Pro běžnou spotřebu se může sbírat průběžně. Stříhají se celé stonky ve výšce asi 5 cm nad zemí, těsně nad dřevnatými stonky.

Zpracování

Suší se rozprostřená ve slabé vrstvě nebo zavěšená ve svazcích, a to ve stínu, využít lze i sušičky, pak sušíme při teplotě do 35 °C. Dobromysl skladujeme v dobře uzavřených nádobách, na stinném místě, aby si co nejdéle udržela aroma.

Využití pro drůbež

V souvislosti s omezením využívání antibiotik se začaly hledat způsoby, jak je nahradit. Chovatelé drůbeže zkoušeli do krmiva přidat i olej z oregana s přídavkem skořice. Bylo prokázáno, že při podávání přípravku s oreganovým olejem jsou zvířata mnohem zdravější (za předpokladu, že byla v čistém prostředí a dostávala kvalitní krmiva). Další studie účinky oregana potírají, resp. uvádějí kladné účinky až u vyšších dávek. Oregano bylo zkoušeno jako prostředek v boji proti kokcidióze, salmonelám, E. coli i ptačí chřipce.

Oregano je možné využít k podpoře zdraví a růstu jako doplněk stravy, ale nestačí u nemocných zvířat. Slepice i kachny oregano přímo milují… Je možné použít oreganový olej (účinnější, ale dražší), čerstvé nebo sušené bylinky. Někteří chovatelé doporučují rozházet lístky organa do snáškových hnízd.

Kromě příznivých účinků na zdraví zvířat je i nedílnou součástí mnoha receptů.

Pro další druhy

Oregano se přidává také do krmiv pro selata, i zde bylo potvrzeno zlepšení zdravotního stavu. Koncem roku 1990 německá farmaceutická společnost Bayer srovnávala účinky produktu s obsahem oreganového oleje (Ropadiar, v Evropě pod jménem O-REG Plus) s působením antibiotik. Test jednoznačně potvrdil příznivé účinky oregana.

Přípravky s oreganem se doporučují na zvýšení výkonnosti u poštovních holubů. Oreganový olej také pomáhá chránit kozy a ovce proti parazitům. U dojnic má přídavek oregana do krmiva vliv na snížení množství metanu, zvýšila se produkce mléka.

Studie kolektivu dr. H. G. Preusse na Georgetownské univerzitě uvádí, že myši infikované stafylokoky, které byly krmeny oreganovým olejem, žily téměř dvakrát tak dlouho než myši krmené směsí olivového oleje a karvakrolu a asi desetkrát déle než myši krmené pouze olivovým olejem.

Dobromysl se považuje také za dobrou medonosnou rostlinu. Květ vyprodukuje za 24 hodin 1,1 mg nektaru s cukernatostí 76 %, 0,83 mg cukru. Pylu poskytuje včelám málo. Ve Středomoří jsou známy hymetský a tymiánový med z nektaru dobromysli, saturejky a mateřídoušky. Tyto medy se vyznačují výraznou vůní, příjemnou chutí a jantarovou barvou.

Autor textu: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Autor fotografií zdroj: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru