Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Bojovnice jamato
Sdílet:

Bojovnice jamato

Další z řady japonských plemen bojovnic jsou jamato, menší bojovnice, které měly být v kohoutích zápasech soupeřem bojovným asilkám. Pěkně je ve svém článku vystihuje pan Alois Sedlák, píše: „Mně osobně při pohledu na tuto impozantní slepici nenapadá nic jiného, než že již tři čarodějky ze Shakespearova Macbetha musely znát bojovnice jamato, když prohlašovaly, že krásné je ošklivé a ošklivé je krásné.“

Zařazení: bojová plemena (ve Vzorníku plemen drůbeže skupina E1)

Původ: Japonsko

Kroužek: kohout 18 mm, slepice 16 mm

Vznik plemene

Jamato jsou starobylým plemenem vyšlechtěným v Japonsku pro kohoutí zápasy, především měly být soupeři asilkám. Jejich historie sahá až do roku 1600, kdy v prefekturách vznikala různá krajová plemena.

Po druhé světové válce byly stavy plemene velmi nízké a zahájila se záchrana těchto malých bojovnic. Bojovnice jamato jsou kvůli problémům s rozmnožováním vzácným plemenem i v Japonsku. Patří také ke slepicím prodávaným za nejvyšší ceny. I k nám bylo dovezeno několik jedinců, ale jejich chovy zase poměrně rychle zanikly. U nás, ale třeba i v Británii se řadí mezi velká plemena.

Plemenné znaky

Jamato jsou největší z malých japonských shamo. Mají hned několik velmi výrazných znaků. Patří k nim robustní běháky, plné osvalení prsou – tak výrazné, že na prsou prosvítá holá kůže. Holá kůže prosvítá nejen na prsou, ale také na hrdle, a v křídelních kloubech. Charakteristická je vzpřímená postava, krabí garnátový ocas, a především velká hlava a výrazné vrásnění obličeje.

Krátká, široká hlava je oblého tvaru, jen v týlu mírně zploštělá. Charakteristické jsou výrazné nadočnicové oblouky, masitý svraštělý obličej a menší jemný hráškový hřeben. Velmi silný, krátký a zahnutý zobák by měl být žluté barvy s příměsí tmavších pigmentů na slemeni.

Červené ušnice jsou výrazně vyvinuté, svraštělé, laloky jen nevýrazné, na hrdle musí být výrazná uzdička.

Trup by měl tvarem připomínat vejce, vyznačuje se šířkou a plně vyvinutým osvalením. Nesený je vysoko, směrem dozadu se zužuje. Hmotnost kohoutů do 1 roku se pohybuje od 1,4 do 1,7 kg (min. 1,1, max. 2,2 kg), slepic od 1,1 do 1,4 kg (min. 0,8, max. 1,9 kg), starší kohouti mají mít 1,5 až 1,9 kg (min. 1,3, max. 2,4 kg), slepice od 1,2 do 1,6 kg (min. 1,0, max. 2,1 kg).

Krátká, široká záda strmě spadají k ocasu, zdobí je jen krátký sedlový závěs. Chybět nesmí šířka a plnost klenutých prsou, která jsou velmi vysoko nesená. Oproti tomu břicho je jen málo vyvinuté, téměř vtažené. Lehce nazad prohnutý krk střední délky kryje jen velmi krátký krční závěs. Krk tak působí dojmem, že se směrem k trupu zužuje.

Podobně jako u dalších bojovnic, silná, krátká křídla jamato mají vystouplé ramenní oblouky. Křídla v ramenou odstávají a vytváří charakteristické „kopce“. U popisovaného plemene jsou ramenní klouby neopeřené, prosvítá na nich červená kůže. Mezera mezi loketními a ručními letkami je přípustná.

Krátký ocas nesou jamato rovnoběžně s osou trupu. Z každé strany vyčnívají dva nebo tři rejdováky a stáčejí se mírně nahoru.

Běháky i holeně jsou kratší, holeně výrazně osvalené, nápadné. Žluté běháky musí být silné, ale pokryté jemnými šupinami.

Tvrdé, krátké peří na tělo jamato těsně přiléhá.

Nejčastější exteriérové vady

Vyskytují se zvířata s níže nebo nízko neseným trupem i s úzkým, nedostatečně osvaleným. Nepřípustný je vysoký postoj, úzká dlouhá hlava, tenký zobák. Nežádoucí je dlouhé, kypré či volné – ne těsně přiléhající – opeření. Závažnou vadou jsou také načervenalé, nebo dokonce červené oči. Velkou vadou jsou i méně než čtyři řady šupin na běhácích.

Barevné rázy

Barva se posuzuje mírněji, důležité je, aby opeření mělo odpovídající vlastnosti. Pozor je potřeba dát na strukturu peří.

Užitkovost

Snáška je malá, vejce mají krémovou, až světle hnědou skořápku, minimální hmotnost násadových vajec je 35 g.

Specifika chovu

Chov tohoto plemene není snadný, řadí se k těm nejnáročnějším. Je to i z toho důvodu, že jedinci jsou málo plodní. Slepice jamato snesou jen velice málo vajec, podle některých pramenů se jedná jen asi o 40 kusů ročně, uvádí se ale i mnohem méně. Vejce navíc bývají velice často různě deformována a nehodí se k líhnutí. Také kohouti mívají problémy s pářením, plodnost je mnohdy nízká. I těch málo snesených vajec je tak často neoplozených.

Slepice pro stavbu těla a řídké opeření nejsou vhodnými kvočnami.

Obličej se vráskami začíná pokrývat už v několika měsících věku a s věkem jich rychle přibývá.

tabulka

Jamato patří k plemenům, která se dají velmi snadno ochočit. Rychle se naučí i zobat z ruky. Uvádí se jako ideální pro ty, kdo na dvorku chtějí mít něco jako „malého dinosaura“, ale nechtějí obtěžovat sousedy. Spokojí se s menším prostorem.

Zahraničí

V Německu pracuje skupina chovatelů, která se zabývá japonskou kulturou a nechce vlastnosti plemene přizpůsobit místním podmínkám. Udržením původního plemene. Více na http://www.yamato-gunkei.de/.

Na britských ostrovech jsou jamato vzácností. Také v Americe jsou vzácným plemenem a vyskytují se velmi zřídka. Kuře je nabízeno za 59 dolarů, dospělci jsou k dostání od 100 dolarů.

Autor textu: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru