iFauna.cz » Diskuze » Farmářské produkty »

Co se syrovátkou?

Neregistrovaný uživatel
Autor
Každý den mám asi 10 i víc litrů syrovátky a moc nevím, na co všechno se dá použít. Prase nechováme, dáváme syrovátku pro prase sousedovi, ale tolik jí nespotřebuje. Namáčím do ní chleba slepicím, občas si nějakou odveze můj táta na pití, moc mu chutná. Dneska jsem syrovátkou zadělala chleba a včera těsto na cuketové placky. Máte ještě nějaký nápad? Syrovátku mám kravskou i kozí. Dana
Neregistrovaný uživatel
Autor
já ji dávám zpět kůzlatům a kozám - mám dva aukční kozlíky a ti vypijou za noc celý kýbl (10L) jinak namáčím do ní chleba drůbeži a kozám když ji je hodně tak ředím 1:1 s vodou a do toho přidám sladový květ - některé kozy to nechtějí, jiné se po tom chtěji utlouct
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Každý den mám asi 10 i víc litrů syrovátky a moc nevím, na co všechno se dá použít. Prase nechováme, dáváme syrovátku pro prase sousedovi, ale tolik jí nespotřebuje. Namáčím do ní chleba slepicím, občas si nějakou odveze můj táta na pití, moc mu chutná. Dneska jsem syrovátkou zadělala chleba a včera těsto na cuketové placky. Máte ještě nějaký nápad? Syrovátku mám kravskou i kozí. Dana
Nad prasetem resp. prasnicí a selaty uvažujte, to je mraky syrovátky a v ní vyživy jako hrom!
S tím vykrmíte prase za kilo šrotu denně...
Jinak syrovátku shánějí lidi po chemoterapiích, protože čistí krev....
M.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Nad prasaty neuvažuji, na ně už mi opravdu nezbývá čas. Stačí ta ZOO, co mám. Nemáte nějaké použití do kuchyně? Dana
Neregistrovaný uživatel
Autor
malý dotaz jak vznikne syrovatko?
Neregistrovaný uživatel
Autor
syrovátka je voda, která vyteče po výrobě sýra nebo tvarohu. Má nakyslou chuť a je hodně zdravá.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Ze syrovátky se dá vyrobit norský sýr mysost. Ale je to celkem pracné na energii. My máme kachlák, takže energii nemusím řešit. Syrovátka se naleje do pekáče. Pekáč je vhodný proto, že má velkou plochu. Syrovátka se zahřeje cca na 85 stupňů (nesmí probublávat). Postupně se odpařuje, mezitím promicháváme, aby se nepřichytila. Já jsem dělala se 4 litrů kravské a strávila jsem tím 8h.
Neregistrovaný uživatel
Autor
díky za tip, taky mám klasický sporák na dřevo, v zimě v něm topím celý den, takže to někdy o víkendu zkusím. Slepicím to můžu hodit vždycky :-)
Neregistrovaný uživatel
Autor
Ahoj,
zkuste Ricottu. Syrovátka se zahřeje na 95 oC a vypne se to. Až to vychladne na teplotu, která nepálí na ruce, opatrně stahujeme naběračkou na knedlíky zrno a poté jemným cedníčkem zbytek. Vykapat v silonce a poté krátce naložit do solného roztoku.
Je to dost jednoduché a proti tomu norskému sýru je to i časově méně náročné.
Petr-Farma Klíny
P.S: Tento recept je jednoduchý, ale dají se na netu sehnat i jiné. Doporučuji, chutná
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj,
zkuste Ricottu. Syrovátka se zahřeje na 95 oC a vypne se to. Až to vychladne na teplotu, která nepálí na ruce, opatrně stahujeme naběračkou na knedlíky zrno a poté jemným cedníčkem zbytek. Vykapat v silonce a poté krátce naložit do solného roztoku.
Je to dost jednoduché a proti tomu norskému sýru je to i časově méně náročné.
Petr-Farma Klíny
P.S: Tento recept je jednoduchý, ale dají se na netu sehnat i jiné. Doporučuji, chutná
A to se takhle zahřívá syrovátka čerstvá, dokud je sladká, nebo až zakysaná? A dá se použít i syrovátka z výroby tvarohu, nebo jen ze sýra? A jde to i z kozího i z kravského mléka? Jaká je asi výtěžnost?
Děkuju Dana
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A to se takhle zahřívá syrovátka čerstvá, dokud je sladká, nebo až zakysaná? A dá se použít i syrovátka z výroby tvarohu, nebo jen ze sýra? A jde to i z kozího i z kravského mléka? Jaká je asi výtěžnost?
Děkuju Dana
Zkuste podle tohoto receptu - http://www.dobrysyr.cz/products/riccota1/

Jinak já zkoušela jak kravské, tak kozí, tak mix obou. Ale vždy čerstvé a jen po výrobě sýru.
Anet
Neregistrovaný uživatel
Autor
Tak jsem zkoušela tu Ricottu, ale asi je něco špatně. Zahřála jsem asi 6 litrů syrovátky, ale sýra byla asi jedna lžíce. Zrno tam nebylo žádné, jen takové vločky, cedila jsem to přes sítko husté asi jako na čaj.
Kde je problém?
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak jsem zkoušela tu Ricottu, ale asi je něco špatně. Zahřála jsem asi 6 litrů syrovátky, ale sýra byla asi jedna lžíce. Zrno tam nebylo žádné, jen takové vločky, cedila jsem to přes sítko husté asi jako na čaj.
Kde je problém?
Přidala jste vinný ocet nebo kyselinu citronovou?
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Přidala jste vinný ocet nebo kyselinu citronovou?
ne, to tam nikdo nepsal. Takže se tam musí přidat kyselina? Kolik?
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ne, to tam nikdo nepsal. Takže se tam musí přidat kyselina? Kolik?
V receptu, na který jsem dala odkaz, se to píše :).

Já jsem to dávala od oka (vinný ocet) - ono poznáte, kdy je toho málo a kdy akorát (začnou se shlukovat zrníčka). A patří tam ještě sůl. Když tak znovu a pořádně :) přečtěte recept.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Praseti jsem se dlouho bránila, z těch samých důvodů, co zadavatelka. Navíc bojuji s velice omezeným prostorem a jemně řečeno nespolupracujícím partnerem. Jenže syrovátky bylo tolik a byla jí škoda vylévat. Nakonec je prase nejvýtěžnější a nejbezúdžbovější zvíře. Přes léto dostávají syrovátku a zelené, šrot jen tak na pocukrování řezanky, sem tam zbytek z kuchyně - voda z knedlíků, setřený nedojedek z talíře, fakt žádný významný přísun bašty to není, a mám přírůstky 600g na den. Samo, že třicetikilový sele roste před očima a nabírá rychleji, na dvoumetrákovým mastodontovi to už vidět není a i denní přírůstek je nižší. Ač se říká, nebuď prase .... tak je to celkem dost čistotné zvíře, kálí důsledně na jedno místo, stačí denně shrnout na lopatu a jednou za čas vyměnit sežvejkanou podestýlku. Jak jsem se tak moc bránila vlastnímu vepřovýmu a ještě víc vlastní chovné svini... tak zítra, nejpozději v noci ze soboty na neděli, budeme mít první vrh selátek :-). I kancem jsem se kvůli nim naučila býti a vlastní ručkou pipetu se semenem zavedla :-)
Teď mám cca 2 litry kozí syrovátky denně, ale koncem roku se mi mají otelit dvě krávy, plus koze se činil, tak chvíli po nich bude kozlení a je jasné, že chovná sviňa se stane trvalou součástí dvorka. Protože, co se syrovátkou.....
A co si budeme vykládat, vepře na maso prodám snáze než kozla a s vyšším ziskem.
Jedovinka
PS Prase (vykrmované) je první zvíře, co manžel vzal na milost a dokonce dal v práci vedle odpaďáků na separovaný odpad škatuli na nesnědené rohlíky a chleba. K svini se zatím staví rezervovaně. Přežvýkavce nenávidí, slepicím slibuje ostré střelby na živý cíl. Tedy, ne snad, že by třeba nakrmil nebo poklidil, to ne. Ale netrousí jedové sliny a uštěpačné plivance - domácí vepřový mu zachutnalo.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
V receptu, na který jsem dala odkaz, se to píše :).

Já jsem to dávala od oka (vinný ocet) - ono poznáte, kdy je toho málo a kdy akorát (začnou se shlukovat zrníčka). A patří tam ještě sůl. Když tak znovu a pořádně :) přečtěte recept.
Abych řekla pravdu, ten váš odkaz jsme nějak přehlédla, já koukala jen na rady tady. Takže se to dělá asi jako panýr - ten zvládám, tak to zkusím znovu. Tentokrát s octem. Díky. Dana
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Praseti jsem se dlouho bránila, z těch samých důvodů, co zadavatelka. Navíc bojuji s velice omezeným prostorem a jemně řečeno nespolupracujícím partnerem. Jenže syrovátky bylo tolik a byla jí škoda vylévat. Nakonec je prase nejvýtěžnější a nejbezúdžbovější zvíře. Přes léto dostávají syrovátku a zelené, šrot jen tak na pocukrování řezanky, sem tam zbytek z kuchyně - voda z knedlíků, setřený nedojedek z talíře, fakt žádný významný přísun bašty to není, a mám přírůstky 600g na den. Samo, že třicetikilový sele roste před očima a nabírá rychleji, na dvoumetrákovým mastodontovi to už vidět není a i denní přírůstek je nižší. Ač se říká, nebuď prase .... tak je to celkem dost čistotné zvíře, kálí důsledně na jedno místo, stačí denně shrnout na lopatu a jednou za čas vyměnit sežvejkanou podestýlku. Jak jsem se tak moc bránila vlastnímu vepřovýmu a ještě víc vlastní chovné svini... tak zítra, nejpozději v noci ze soboty na neděli, budeme mít první vrh selátek :-). I kancem jsem se kvůli nim naučila býti a vlastní ručkou pipetu se semenem zavedla :-)
Teď mám cca 2 litry kozí syrovátky denně, ale koncem roku se mi mají otelit dvě krávy, plus koze se činil, tak chvíli po nich bude kozlení a je jasné, že chovná sviňa se stane trvalou součástí dvorka. Protože, co se syrovátkou.....
A co si budeme vykládat, vepře na maso prodám snáze než kozla a s vyšším ziskem.
Jedovinka
PS Prase (vykrmované) je první zvíře, co manžel vzal na milost a dokonce dal v práci vedle odpaďáků na separovaný odpad škatuli na nesnědené rohlíky a chleba. K svini se zatím staví rezervovaně. Přežvýkavce nenávidí, slepicím slibuje ostré střelby na živý cíl. Tedy, ne snad, že by třeba nakrmil nebo poklidil, to ne. Ale netrousí jedové sliny a uštěpačné plivance - domácí vepřový mu zachutnalo.
To jsme na tom stejně!!! Můj chlap začal akceptovat krávu před lety, když jsem řekla, že musíme koupit selata na zbytky! Kráva je na milosti kvůli vepřovýmu bůčku. Letos jsme taky poprvé prasili. Prasnice je Božka a selátka rostou jako z vody, krávy už dojíme dvě...
Jinak syrovátku slívám do kýble asi 20 l v kuchyňce na krmení a do rána se tam často srazí "koláček sýra". Řekla bych tak 0,5 kg drobků na těch 20 litrů, takže výtěžnost nic moc...
Výrobci sýrů, ale údajně vyrábějí tvaroh ze "sýrové" syrovátky. Jak to nevím, ale zkuste se poptat nějakého sýraře...
Přes léto beru na výkrm brojlery, těm namáčím žrádlo tou syrovátkou taky.
Nezkusíte plakátek na prodej syrovátky pro ty nemocné? Krabička sušené stojí 300kč a je to na 2 litry...
Před 4 lety se takhle někdo na mě nakontaktoval a mě nezbývalo nic....Dávali mi 10,- za litr. M.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Tak máme 4 vitální žravé kousky. Prasnice se jeví býti dobrou matkou :-) Po odstavu zase připouštím, protože v lednu se budu koupat v syrovátce - budou dvě otelené krávy, kozlení bude po pár nedělích následovat. Juch, jaká krize :-)
Neregistrovaný uživatel
Autor
Pěkný den. Kdyby jste někdo měl syrovátku,tak by jsem si odebírala. Jsem ze zlína.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Mimo jiné se v ní dá koupat, některé kožní problémy řeší na jedničku.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Trochu spolupracuji s jedním klukem, co mimo jiné vyrábí konopné masti, tak nás napadlo zkusit vyrobit z konopného oleje a syrovátky tělové mléko proti ekzémům. Jen netušíme, jaká bude trvanlivost, ale účinky by to mít mohlo.
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pěkný den. Kdyby jste někdo měl syrovátku,tak by jsem si odebírala. Jsem ze zlína.
i já bych měl zájem..královohradecký kraj
Neregistrovaný uživatel
Autor
Pokud dáváte do mléka při výrobě sýrů kalcium, tak ricotu neuděláte
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj,
zkuste Ricottu. Syrovátka se zahřeje na 95 oC a vypne se to. Až to vychladne na teplotu, která nepálí na ruce, opatrně stahujeme naběračkou na knedlíky zrno a poté jemným cedníčkem zbytek. Vykapat v silonce a poté krátce naložit do solného roztoku.
Je to dost jednoduché a proti tomu norskému sýru je to i časově méně náročné.
Petr-Farma Klíny
P.S: Tento recept je jednoduchý, ale dají se na netu sehnat i jiné. Doporučuji, chutná
Mamina z toho dělá klasickou dortu s ovocem, vynikající ( nepeče se), ale pokud dáváte do mléka Kalcium, tak to nestojí za námahu - vysráží se nula celá nula nic.
Neregistrovaný uživatel
Autor
já ji dávám do těsta na chleba místo vody a taky kočkám a psovi na pití
Neregistrovaný uživatel
Autor
V syrovátce je dobré se i koupat, příznivě působí na pleť...
Neregistrovaný uživatel
Autor
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
V syrovátce je dobré se i koupat, příznivě působí na pleť...
chěla bych vědět, jestli jste to někdo zkoušel a máte výsledky. a jak se to dělá? ředí se to, nebo se musí nasbírat tolik syrovátky? a na jak dlouho? myjete se pak mýdem? nebo mýdlem předtím a pak jen opláchnout čistou vodou? neumím si to moc představit. děkuji Lenka
Neregistrovaný uživatel
Autor
dává se asi hrnek syrovátky do vany s vodou, naložit se do toho na nějakou dobu (ale nevím jakou) a pak se osprchovat čistou vodou. Ale když toho dáte víc, nic se nestane. Jako holce mi babička radila oplachovat obličej čistou syrovátkou, čistí pleť.
Zkusím to tady. Po té co jsem se tu dočetla jak pěkně rostou prasátka po syrovátce jsme si dvě pořídili, sviňku s kterou počítám do chovu a vepříka na výkrm... jenže oni tu syrovátku nechtějí. Ze sýra ještě jo, ale jogurtovou ne... a to jí mám 15l týdně

Pokud by o ní měl někdo zájem, jsme na půl cestě mezi Prahou a Kolínem.
Přidat občas do koupele, zjemní a ošetří pleť a pokožku.
Petr petr
Autor
Ahoj všichni dnes jsem narazil na stránky výroba domácího sýra Misost přímo ze sirovatky tak jsem zvědavý nic na tom není zahřívá se dokud se neodpaři může se přidat i trocha smetany na 20 l syrovátky 1l smetany ale smetana nemusí být odpařuje se až na dně hrnce zbyde hnědé tmavá hmota ta se sleje ( zeskrabe) a necha zchladit odpařování trvá hromadu hodin zadejte do vyhledávače domácí sýr Mysost a uvidíte sami ať se daří.
Motivácia aby ste ju nezabudli aj sami piť http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=0&ch=13&typ=1&val=2953 prípadne dávať chorým na rakovinu.
Inak odkedy ju miešam morkám so šrotom tak parádne rastú.
Dobrý den/dobrý večer.
pro všechny vaše finanční problémy, žádné další starosti, aby se vám
prosím kontaktujte nás pouze na : jaroslav.sredl1962@gmail.com

zajišťujeme financování pro všechny ty, kteří to potřebují, a to ve všech oblastech činnosti.

poznámka:dejte si Pozor na nabídky přichází z afriky
děkuji.

Přidat reakci

! Doporučujeme se před přidáním prvního příspěvku zaregistrovat nebo se přihlásit na již vytvořený profil.

Text tučně Kurzíva Potržený text


Souhlasím s pravidly diskuze.
Zrušit sledování diskuze « Zpět na výpis diskuzních vláken
ZPĚT NAHORU
Komerční sdělení Vytvořit zde reklamu
Podestýlka ANIMAL BEDDING 13 L pro hlodavce
PŘÍMO Z VÝROBY ,AKČNÍ CENY !!! OPAKOVANĚ SAJE, STELTE EKONOMICKY, ULTRAABSORPCE PACHŮ !!! AKCE 52,90 Kč za 13L balení
Naši uživatelé shánějí domácí produkty!
Chcete získat nové zákazníky? Zkuste to u nás! Propojujeme pěstitele a chovatele se zákazníky v jejich okolí!
Pučálka s.r.o. - Specialista na holistická krmiva
Dodání do 48 hodin. Doprava zdarma. Vše skladem. Profesionální servis.
Sépiové kosti 1kg od 99 Kč  !!!
Sépiové kosti 1kg od 129 Kč, posíláme ČR i SR, sépiové ZLOMKY již od 99Kč/kg !!! www.abcpet.cz