Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
90 let chovatelství ve Vlašimi  Český svaz chovatelů ZO Vlašim – spolek s bohatou a slavnou minulostí
Sdílet:

90 let chovatelství ve Vlašimi Český svaz chovatelů ZO Vlašim – spolek s bohatou a slavnou minulostí

Králíci
Všeobecné
Spolek byl založen v období rozvoje chovatelství v ČR jako jeden z prvních na okrese Benešov 16. března 1925 pod názvem ,,Spolek chovatelů drobného zvířectva a přátel přírody pro Vlašim a okolí“. Na ustavující schůzi za přítomnosti 33 chovatelů bylo zvoleno předsednictvo. Prvním předsedou se stal pan Vojtěch Jelínek, přednosta dráhy.

Po vzniku tohoto sdružení nastal rozvoj chovatelství v našem regionu. Čistokrevná vyšlechtěná zvířata se prostřednictvím výstav začala rozšiřovat i mezi ostatní zájemce o chovatelství. O první výstavě zvířat ve Vlašimi se píše v kronice již v roce 1927, kde bylo vystaveno 343 zvířat. Pro velký úspěch a zájem veřejnosti byly tyto výstavy opakovány i v dalších letech.

V období 2. světové války byla spolková činnost utlumena vzhledem k omezení sdružování obyvatelstva. Výstavní činnost byla v těchto letech přerušena úplně. Brzy po válce byla opět obnovena a stala se v následujících letech tradicí.

V roce 2003 jsme museli chovatelský areál opustit. Podle nového územního plánu na stávajících pozemcích vznikla průmyslová zóna. Městský úřad nám nabídl nový pozemek s množstvím odpadu a náletových dřevin. S velkým úsilím a vynaložením spousty práce bylo započato se stavbou budoucího výstaviště. Již v roce 2004 se zde konala velice úspěšná výstava. Ani v současné době tradici neporušujeme a výstavy se konají opět každoročně. Za toto, v krátké době uskutečněné dílo si všichni chovatelé zaslouží opravdové uznání. Musím ale vyzdvihnout zásluhy př. Miroslava Houdka a př. Josefa Štorce, kteří odvedli velký kus práce. Největší dík si také zaslouží předseda, přítel Josef Střelka, nejen za zorganizování této akce, ale i mnoha dalších. Náš spolek úspěšně vede již 27 let. Jsem přesvědčen, že naši předchůdci by na naši současnou činnost byli právem hrdi, i když řady chovatelů proti minulosti značně prořídly. Například v roce 1989 měla členská základna 60 členů a nyní pouze 18. Nejsou to jen členové, ale chovatelé, kteří mohou úspěšně vystavit svá zvířata na kterékoli výstavě včetně celostátní.

Jména Zdeněk Dragon, Stanislav Benda a Jiří Novák znají holubáři v celé republice.

Chovatelé okrasného ptactva zase znají jména Josef Štorc, Josef Střelka a Jiří Bílek. Za zmínku též stojí jednotlivé výsledky: v roce 2004 získal př. Zdeněk Dragon na Evropské výstavě čestnou cenu za holuby české voláče sivé. V roce 2012 př. Jiří Bílek získal titul mistr ČR v chovu kanárů a v roce 2013 př. Josef Střelka titul mistr ČR v chovu zebřiček. V roce 2015 na celostátní výstavě v Lysé nad Labem získal př. Stanislav Benda za svého holuba ocenění Šampion a holub př. Jiřího Nováka byl vyhodnocen jako nejlepší Benešovský holub výstavy. Na klubové výstavě staváků v Kolíně získal ocenění Šampion holub př. Zdeňka Dragona.

Jsme dobrou partou chovatelů, kteří se řádně starají o nově vybudovaný přírodní areál, což se odráží v bohaté návštěvnosti v příjemném prostředí, které dokážou vlašimští chovatelé vytvořit. V našich řadách je dostatek chovatelů středního věku a hlásí se i mladí chovatelé, které přitahují naše dobré výsledky, a proto optimisticky hledíme do budoucna.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru