Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočičí nemoci
Sdílet:

Kočičí nemoci

Kočky
Nemoci

Komplex kočičí rýmy

U lidí je rýma typické sezónní onemocnění. U koček nezávisí na roční době, projevuje se kýcháním, výtokem z nosu a očí, nechutenstvím a horečkou. V mnoha případech se přidružuje i onemocnění plic. Kočičí rýma je bakterielního nebo virového původu, nemocná zvířata infekci rozšiřují. Podle vnějších projevů nelze často rozlišit, jaký činitel je vyvolávající. Terapie ve všech případech je prakticky totožná, prevence se provádí vakcinací kombinovanou vakcínou.

Virová kočičí rhinotracheitis

Je to akutní infekční onemocnění domácích i exotických koček, které se projevuje kýcháním, rýmou, zánětem spojivek a horečkou. Je působeno kočičím herpesvirem, je rozšířeno po celém světě, postihuje kočky jakéhokoliv stáří, koťata jsou mnohem vnímavější.
Po infekci do několika dní se objevuje kýchání, zvýšená teplota až 41 stupňů, výtok z nosu a očí je nejprve vodnatý, pak se mění na hlenovitý až hnisavý. Oči i nos jsou slepeny sekrety, kočka necítí vůni krmiva a ztrácí chuť k jídlu. Kočka, která se nakazí v době březosti, potratí. Není-li zavčas zahájena účinná terapie, zánět přechází i na průdušnici, paranasální dutiny, na oční rohovce se tvoří vředy. Stav může přejít v chronický zánět dutin a chronickou rýmu.
Onemocnění se nejčastěji vyskytuje v hromadných, málo hygienických chovech s nedostatečnou ventilací, s nedostatečným krmením nebo ve stresujícím prostředí.
Prevencí je rutinní vakcinace. Nejen chovné kočky, ale všechny kočky by měly být každoročně vakcinovány. Koťata je možno vakcinovat již od stáří 6 týdnů, používá se kombinovaná vakcína.

Caliciviróza

I toto virové onemocnění koček je rozšířeno po celém světě. Postihuje kočky v jakémkoliv věku, koťata jsou citlivější. Mimo rýmy, zánětu spojivek a horečky se objevují také eroze až vřídky na sliznici dutiny ústní, zvláště na jazyku. Komplikací je infekce běžnými bakteriemi a vznik hnisavého zánětu, který může přecházet i na plíce. Onemocnění je provázeno nechutenstvím, rozšiřuje se kapénkovou infekcí z nemocných zvířat. Prevencí je vakcinace kombinovanou vakcínou s každoroční revakcinací.

Chlamydióza

Infekční činitel - chlamydie jsou mikroorganizmy podobné bakteriím, které mají afinitu ke sliznicím dechových cest a spojivkového vaku, kde se množí. Často způsobí onemocnění společně s viry ( herpes a caliciviry) případně jinými bakteriemi – "kočičí rýmu".
Nejčastěji onemocní malá koťata v prostředí, které je chlamydiemi promořeno. Projeví se obvykle nejprve těžkým zánětem spojivek, hnisavý sekret slepuje oční víčka, později se přidruží výtok z nosu, horečka, nechutenství, případně i alterace zažívacího traktu. Po prodělaném onemocnění se vytváří v organizmu určitý stupeň imunity, kočka ale může být nadále bacilonosičem a udržovat infekci v prostředí.
Pokud je včas zahájena intenzivní léčba, je úspěšná. V chovech, kde se toto onemocnění projevilo, je nutno všechny kočky vakcinovat a vakcinaci každoročně opakovat. Matka, která má imunitu ji předává koťatům. Mateřské protilátky zabrání onemocnění koťat do doby jejich vakcinace a vzniku vlastní imunity.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru