Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vzteklina
Sdílet:

Vzteklina

Kočky
Nemoci

Nazývá se také lyssa nebo rabies. Je to infekční virové onemocnění, které postihuje nervovou soustavu a končí smrtí. Přenos se děje slinami nemocného, které se dostanou do krve poraněného. Toulavé kočky mohou být vážným rezervoárem vztekliny, i když nejzávažnějším „udržovatelem“ jsou u nás lišky.

Zuřivá forma

U koček se projevuje forma zuřivá, kdy nemocné zvíře napadá kohokoliv ve svém okolí. Chování takovéto kočky je nepřirozené a kočka obvykle brzy za příznaků neschopnosti pohybu hyne. Nebezpečnější a častější je u koček forma tichá. Kočka, i cizí, je velmi přítulná, milá, lísá se, otírá a i když nenapadne a nekousne, přece může zanést infekční sliny do drobného nenápadného poranění (záděrka). Nemocná kočka zaleze do ústraní a hyne.
Proto je velmi problematický kontakt s neznámými kočkami, zvláště v oblastech, kde se vzteklina vyskytuje. Pokud je člověk poraněn kočkou ( nebo jiným zvířetem), musí být zvíře vyšetřeno zvěrolékařem, zajištěno v karanténě a opakovaně vyšetřeno. Je-li člověk poraněn očkovanou kočkou, provádí se vyšetření obdobně, protože žádná vakcína nemusí 100 % vyvolat imunitu. Pokud jde o zvíře neznámé, které nelze odchytit a předat k vyšetření, musí být člověk neprodleně vakcinován. Vakcinace zabrání rozvoji vztekliny a zachrání člověku život.

Postup a prevence

Pokud je zvíře poraněno neznámým zvířetem, je ošetřováno zvěrolékařem s obzvláštní obezřetností a je nařízena přísná karanténa. Prevencí je očkování. U koček není vakcinace povinná (jako u psů). Povinná je u koček, které se zúčastňují společných akcí, výstav, svodů. Vakcinaci je možno provádět i u koťat, podle druhu vakcíny obvykle již od dvou měsíců stáří s revakcinací po třetím měsíci, kdy si kotě vytvoří roční imunitu. Na společné akce musí být vakcinace provedena minimálně měsíc před pořádanou akci (časový odstup není nutno dodržet u tříměsíčních koťat). Volně a polovolně chované kočky je vhodné vakcinovat vzhledem k bezpečnosti člověka. Ani u koček chovaných pouze v bytě nelze nikdy vyloučit, že omylem vyběhnou nebo vypadnou z okna. Venku mohou přijít do kontaktu se vzteklým zvířetem, po návratu nemusí být drobná kousná rána ani zjištěna.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru