Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Manuál pro začínajícího chovatele V - Jak si vyrobit kočičí strom
Sdílet:

Manuál pro začínajícího chovatele V - Jak si vyrobit kočičí strom

Kočky
Všeobecné
V tomto díle manuálu se budeme věnovat výrobě škrabadel. Dozvíte se, jak lze vyrobit originální kočičí strom, populární škrabadlo.

Proč kočka potřebuje škrabadlo

Každá kočka, která žije v domácnosti, potřebuje cítit kousek přírody. Kočky rády lenoší ve výškách, což škrabadlo splňuje, potřebují si brousit drápky, k čemuž strom přímo vybízí, a také milují akrobatická čísla, která může takový kočičí strom také evokovat. V obchodech lze vybírat z různých materiálů i kvality provedení, z různých velikostí i barev. Poslední dobou se však dostávají do obliby škrabadla vytvořená z přírodního dřeva, která umožňují mít doma originální a estetický kousek. Vzniklo mnoho obchodů, které v současnosti nabízejí výrobu škrabadla na míru.

Kde škrabadlo umístitKde škrabadlo umístit

Škrabadla v první řadě mají sloužit kočkám, a jak již víme, kočky milují nejen slunce, lenošení a výhledy, ale také pohyb a hru. Škrabadlo by rozhodně nemělo být zastrčeno někde v tmavém koutě. Kočky rády sledují dění v rodině, a to z místa, odkud je výborný výhled na celý pokoj. Takovým současným trendem v domácnostech s kočkami je vytvořit kočce možnost pohybu po celém prostoru pokoje. V praxi to vypadá tak, že v místnosti je umístěno více škrabadel, která spojují další vodorovná škrabadla připevněná na zdech pokoje. Kočkám lze umožnit pohyb po celém obvodu zdí pokoje, ale je také možné propojit škrabadly dva i tři pokoje. Chce to jen malý stavební zásah - probourání malého otvoru do vedlejší místnosti. Další možností je vyrobit si škrabadlo na míru na balkon nebo do voliéry. Zde platí poněkud jiné zásady než u interiérových škrabadel. Venkovní škrabadlo nemusí být opracované ani nijak upravené. Kůra stromu, která by se mohla v bytě kazit, není venku nikomu na obtíž. Také odpočívadla nemusejí být čalouněná, v případě hezkého počasí lze na odpočívadla položit pelíšek. Vždy platí, že škrabadla neumísťujeme do okolí vzácných kusů nábytku nebo elektroniky. Kočky k seskokům zpravidla použijí i nejbližší objekty. Velmi vhodné je využít jinak nevyužitelných výklenků, rohů místnosti a podhledů.




 

Co budeme na výrobu  škrabadla potřebovat?

• vhodný strom anebo středně hrubou větev ze stromu
• nůž na odstranění kůry stromu
• lepidlo 
• lak na dřevo a štětec
• sisalový nebo lněný provaz nebo hrubou šňůru na prádlo, která však není na omak tak nepříjemná a neuvolňuje vlákna jako sisal
• desky, které budeme potřebovat na ležadla, minimálně 1,5 cm hrubé
• molitan o tloušťce 2 cm
• látku – vhodný je plyš anebo flís, ale také jiné pevné látky
• úhelníky, šroubovák, šrouby, hmoždinky atd.
• hodně fantazie




 

Než vyrobíme škrabadlo

Musíte si ujasnit, kde bude umístěno a jakou má plnit funkci. Vytvořte si návrh, na který načrtnete svou představu, a podle ní pak hledejte vhodný strom či větev.




 

Jaký vybrat strom?

Všichni víme, že ne každé dřevo je ideální na výrobu nábytku, ale to platí také u nábytku kočičího. Velmi nevhodným dřevem je třešeň, kaštan, dub, vrba, tis a jehličnany. Naopak vhodnými jsou stromy měkké, které se kočce dobře škrábou. Například baza, ovocné stromy anebo větev ořechu. Ořech je však tvrdé dřevo. Záleží, jaké škrabadlo si přejete.

Postup výroby škrabadla

1. Vyberte si strom anebo větev stromu. Prosím vás, kvůli škrabadlu pro vaši kočku nedevastujte své okolí a dbejte na zákony i ekologii.
2. Odstraňte větve, které jsou nežádoucí, ty žádoucí naopak upravte do chtěné délky, kvůli schnutí ponechejte větve o pár centimetrů delší. Pamatujte na zlaté přísloví, dvakrát měř a jednou řež.
3. Odstraňte z povrchu stromu kůru.
4. Nechejte strom důkladně vysušit, optimální je až měsíc schnutí. Dřevo se může zkroutit nebo změnit zbarvení.
5. Připravíme si z desky základnu, ve které bude celý strom ukotvený. Základnu přišroubujeme ke stromu, můžeme ji předem očalounit.
6. Upravíme všechny délky větví stromu na míru.
7. Kmen stromu natřeme lepidlem vhodným na dřevo a sílou ovíjíme provaz nebo šňůru kolem dokola kmenu. Větve, které budou držet odpočívadla, mohou zůstat neobtočené, ale zalakované, záleží jen na vás. 
8. Z desek si vytvořte ležadla – odpočívadla na škrabadlo, minimální šířka pro kočku je 30 cm. Na desku nalepíme molitan tak, abychom překryli hrany desky, a potom očalouníme látkou. Tu lze přilepit i nastřelit přímo do dřeva desky zespodu.
9. Pomocí úhelníků i zkrutů přichytíme strom tak, aby byl pevný a nehýbal se ani při větší zátěži.



 

Další tipy

• Kromě ležadel můžete na strom upevnit i kukaně a závěsné pelíšky. Můžete si je také vyrobit, záleží jen na vaší šikovnosti.
• Oblíbené jsou také prolézací tunely, které můžete vyrobit z papírových rolí, můžete je očalounit nebo omotat zvoleným provázkem. Tunely můžete umístit přímo na škrabadlo nebo je zavěsit na dvou lanech. Vytvoří tak jakousi prolézačku a logickou hru pro kočky zároveň. Máte-li chuť na experiment, pokuste se elektroizolační páskou kolem dokola tunelu přichytit barevná pírka. Vytvoříte péřový tunel a peříčka působí na kočky jako magnet.
• Kočky také milují bylinky šantu kočičí a kozlík lékařský, které můžete dát do pytlíků, a ty umístit na provázcích na škrabadlo.



 

Profesionálové

Postup k zhotovení kočičího stromu je zcela osobitou záležitostí. Profesionálové, jimiž bezpochyby jsou výrobci kvalitních škrabadel na Slovensku cats-trees.eu, mají své, již ověřené postupy. Jsou jedinými výrobci těchto stromů „na míru“ na Slovensku a vyhoví i těm nejnáročnějším majitelům kočičích mazlíčků. Realizaci předchází odborné poradenství a konzultace, aby se každý kočičí strom mohl stát originálním i funkčním doplňkem domácnosti. Samozřejmostí je servis, dovoz zdarma a také montáž. Pokud si na sestrojení kočičího stromu netroufáte, můžete tedy kontaktovat výrobce kvalitních kočičích stromů.

Autor textu: Mgr. Tereza Turoňová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Tereza Turoňová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru