Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Oči koček
Sdílet:

Oči koček

Kočky
Všeobecné

Kdo by neznal svítící oči koček a jejich upřený pohled … Mnohdy jsme jimi přímo fascinováni.

Kdo by neznal svítící oči koček a jejich upřený pohled … Mnohdy jsme jimi přímo fascinováni.

Víte že...

• Kočičí oko vypadá jako oko lidské, ale přece jen se něčím liší, něčím, co to lidské prostě nedokáže.

• Po věky se lidé domnívají, že kočka vidí ve tmě, že proto se tak výborně v noci pohybuje. Jenže ona ve tmě vidí jen to samé, co vidí člověk. Má však schopnost okem zachytit i ten nejmenší záblesk světla. Pokud světlo chybí, používá jako navigátora hvězdy.

• V očích koček je jakási reflexní vrstva (Tapetum lucidum), která zlepšuje jejich vidění v noci a navíc způsobuje „světélkování“ kočičího oka – to světlo, které nás tak přitahuje. V okamžiku, kdy ve tmě dopadne odraz světla do kočičího oka, způsobí jeho odraz v reflexní vrstvě známý zlatý nebo zelený lesk a oči kočky začnou svítit.

• Zorničky kočičích očí se při prudkém světle stahují a v šeru se rozšiřují. Malé kočky mají tvar zorniček jako svislou štěrbinu, velké kočky mají zorničky kulaté.

• Dříve se lidé domnívali, že kočky jsou barvoslepé, že vidí jen černobíle. Teprve později se zjistilo, že kočka dokáže rozlišovat červenou barvu od zelené, červenou do modré, zelenou od šedé, modrou od šedé, žlutou od modré a zelenou od šedé.

• Nejvíce svítí oči koček ve velkém šeru, kdy je zornice nejširší. Při prudkém světle se zornice stáhne na úzkou štěrbinu a chrání tak oko.

• Kočky mají vynikající binokulární vidění, které umožňuje přesně určit polohu kořisti (vidí obrazy jedním i druhým okem souběžně), a dokážou vidět trojrozměrně, stejně jako lidé. Kočky by bez něj při lovu nedokázaly odhadnout vzdálenost, hloubku ani velikost. Některá plemena koček tuto schopnost nemají, například kočky siamské. Kočičí oko navíc výborně reaguje na pohyb, což je při lovu další výhodou.

• Kočky se s těmito schopnostmi nerodí. Koťata se rodí slepá, oči se jim otevírají ve věku 8 až 14 dní, teprve poté se učí zpracovávat veškeré podněty. Ve věku 12 týdnů se jim také začíná měnit barva oka na barvu trvalou (oranžovou, modrou, zelenou). Některé bílé kočky s modrýma očima se rodí hluché, u koček s jedním okem modrým může být hluchota částečná. Je to způsobeno degenerací vnitřního ucha. Siamské kočky mají zase sníženou schopnost prostorového vidění, což si kompenzují šilháním. Perské a exotické kočky extrémního typu zase trpí ucpáváním slzovodů, což jim způsobuje výtoky z očí. Také kočky habešské mají dispozice k očním vadám.

• Bez ohledu na barvu očí bývá zornice kočičího oka černá – až na vzácné výjimky.

• Kočky mají tři základní tvary očí: kulaté, šikmé a mandlového tvaru. Barva očí je dána geneticky, zbarvení ovlivňuje duhovka, která má pigmentové buňky obsahující černé, hnědé nebo žluté barvivo. Variabilita zbarvení kočičího oka je závislá na množství pigmentu a rozptylu světelných paprsků v duhovkách.

Ošetření očí

Někdy je třeba kočce do očí aplikovat lék, mast či kapky. Víte, jak to udělat? Podržte zlehka hlavu kočky pod bradou jednou rukou a druhou opatrně aplikujte trochu masti směrem k očnímu koutku. Ale pozor, abyste se tubičkou nedotkli oka a nezpůsobili jeho poranění. Pak stačí jen lehce zamnout. Rozhodně se přitom vyvarujte pevného stisku, kočku byste polekali a odmítala by v klidu držet. V případě kapek nejprve navhlčeným tamponkem očistěte oko (ideální je vlažná voda, fyziologický roztok). Nikdy nepoužívejte borovou vodu, ta okolí oka vysušuje. Dále je postup prakticky stejný.

Setkala jsem se také s případy, kdy majitel kočce pravidelně podával oční kapky Garassone (lék na léčbu otoků, zarudnutí, svědění). To rozhodně nedoporučuji, protože se jedná o přípravek návykový a v případě, že by se v oku začal dělat herpes vřed, kočce více uškodíte, než pomůžete, protože do oka postiženého herpes virem v žádném případě nesmí přijít kortikoidy.

Jakmile dojde k infekci oka či jeho poranění, většinou si toho hned povšimnete. Oční choroby zpravidla postihují viditelnou část oka (bulvu, spojivku). Třetí oční víčko je ochranou oka. U zdravých zvířat si jej ani nepovšimneme, ale jakmile dojde k poranění, tato mžurka vystoupí a přikryje část oka. Viditelnými příznaky poranění bývají: výtok, slzení, mhouření, zákal či změna barvy. U akutního onemocnění mívá kočka oko zavřené, odmítá si jej nechat otevřít. V tomto případě je nutná rychlá veterinární pomoc, jinak hrozí kočce oslepnutí či nebezpečí, že začne odtékat sklivec a kočka může o oko přijít.

Autor textu: Dana Skopcová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru