Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Problémy koček v dutině ústní – zdravotní aktuality
Sdílet:

Problémy koček v dutině ústní – zdravotní aktuality

Kočky
Nemoci

Poslední dobou se zvýšil zájem o problematiku dásní a zubů koček. Ve stomatologii koček a psů je onemocnění závěsného aparátu chrupu (Parodontal dinase) jedním z nejrozšířenějších onemocnění. Na jeho vznik má vliv více faktorů včetně genetiky (stejně jako u člověka). Nejčastější příčinou je nerovnováha mezi bakteriálním osídlením dutiny ústní a reakcí obranného systému organismu. Následkem je, nám nepříjemný, zápach z dutiny ústní kočky a změny dásní od lehkého zarudnutí v okolí zubů po těžké, až vředovité změny. Také zubní kámen je nepříjemnou komplikací.

Záněty – důsledky, prevence

U koťat při výměně zubů je zarudnutí dásní v okolí prořezávajících se zubů zcela fyziologické, přechodné a nelze považovat za onemocnění. Kočky postižené zánětem dásní s lehkým zarudnutím neprojevují příznaky narušení zdravotního stavu. Pokud je zánět rozsáhlý, kočka nejprve odmítá kousat tvrdé granule, později odmítá i měkkou potravu. Důsledkem neléčených dlouhotrvajících zánětů v dutině ústní může být postižení zažívacího aparátu, jater, ledvin, srdce a samozřejmě ztráta zubů.

Záněty dásní mohou být průvodním příznakem jiných onemocnění – angíny, zánětu plic, cukrovky, narušené činnosti jater nebo ledvin. Také některá infekční onemocnění se projevují rozsáhlými změnami na dásních a jazyku a jsou doprovázena výrazným narušením celkového zdravotního stavu a schváceností. Nejznámější je kaliciviróza, proti které zodpovědný chovatel kočky pravidelně očkuje a tím onemocnění eliminuje.

Ošetření problémů v dutině ústní patří vždy do kompetence veterinárního lékaře. Důkladné vyšetření dutiny ústní i odstranění zubního kamene nelze provést bez narkózy (analgosedace) kočky. Lékař také určí následnou léčbu a péči o postiženou kočku.

Včas zahájená léčba dokáže zabránit předčasné ztrátě zubů. Při rozsáhlých zánětech provázených vikláním zubů je nutné odstranění postižených zubů. I zcela bezzubá kočka může vést plnohodnotný život.

Ne vždy se podaří zjistit příčinu onemocnění dásní, a tak i prevence je problematická. Doporučuje se kočkám čistit zuby. Na toto se musí navykat už od kotěte, ne každá dospělá kočka si nechá líbit celkem nepřirozený zásah do dutiny ústní. K čištění se používají pouze speciální zubní kartáčky a pasty určené pro kočky. Ty používané lidmi i dětmi jsou naprosto nevhodné.

Žádné souvislosti

V rámci své posuzovatelské činnosti (a profesionální deformace) prohlížím zuby a dásně prakticky všem kočkám – za roky je to určitě mnoho set koček bez jiných příznaků onemocnění. Zhruba u poloviny koček zjišťuji menší či větší zarudnutí dásní. Snažím se od chovatelů zjistit, proč některá jejich kočka má zarudlé dásně a jiná ne. Dosud jsem nezjistila žádnou objektivní souvislost. Ať jsou kočky od stejných rodičů, stejného chovatele, stejně krmeny suchým nebo mokrým krmivem jakéhokoliv výrobce, stejně zatěžovány, kočky nebo kocouři, matky, kastráti, kteréhokoliv plemene nebo kočky domácí – některá má zarudlé dásně, případně i zubní kámen, některá má dutinu ústní naprosto v pořádku.

Takže nezbývá než kontrolovat pravidelně kočce dásně a zuby, případně zavčas začít s léčbou. Není nutno násilně otevírat kočce tlamku, stačí jemně odhrnout pysky. Na to si každá kočka v rámci hlazení lehce zvykne a ani nezjistí, že jí prohlížíte zuby. Včasná odpovídající léčba veterinárním lékařem bývá úspěšná, proto nenechte kočku trpět do stadia, kdy je narušen celkový zdravotní stav a nutný velmi razantní zákrok.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru