Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výběr hřebců do plemenitby Praha Císařský ostrov 25 – 26. 1. 2008
Sdílet:

Výběr hřebců do plemenitby Praha Císařský ostrov 25 – 26. 1. 2008

Historicky první akce tohoto druhu v České republice se uskutečnila ve dnech 25. 1.– –26. 1. 2008 v Praze na Císařském ostrově. Podle korungů, konan...

Historicky první akce tohoto druhu v České republice se uskutečnila ve dnech 25. 1.– –26. 1. 2008 v Praze na Císařském ostrově. Podle korungů, konaných u našich evropských sousedů, se rozhodl Svaz chovatelů českého teplokrevníka udělovat licence nejlepším hřebcům o rok dříve. Všichni příznivci mladých teplokrevných hřebců se opravdu měli na co dívat. Program celé akce začal již v pátek v deset hodin předvýběrem hřebců ročníku 2005. Ze sedmnácti účastníků bylo vybráno pět, kteří byli vyhodnoceni v sobotním programu.

Večer se diváci mohli těšit na show, kde bylo možné shlédnout skokové ukázky s hannoverskými hřebci ze stáje Mustang Lučina, dále vítěze KMK šestiletých 65/896 Arista či plemenného hřebce z chovu paní Nágrové 895 Philla, kterého předvedla mladičká juniorská jezdkyně Jana Stébelská. Diváci shlédli i další zástupce plemenných skvostů jako například hřebce 908 Jasper´ s Boy, 2904 Przedswita Rufu nebo jedinou „dámskou“ zástupkyni – klisnu 1/161 Jasnost. Následovala drezurní ukázka, kde se představil valach českého chovu 45/579 Compa–K a holštýnský hřebec Come on Junior. Další v pořadí ve večerní show byla pony ukázka, voltiž se cvičenci z JO TJ Orion Praha a předvedení spřežení.

V sobotu byl na programu výběr starších hřebců a sportovní ukázka starších hřebců. Nad překážkami se nám předvedli hřebci 895 Phill, Alex, 2904 Przedswit Rufa a 65/896 Aristo. Potom následovalo závěrečné vyhodnocení předvýběru hřebců a dekorování. Vítězem tohoto předvýběru se stal hnědý hřebec Ascano – T (po Ascano z Osiri) jehož majitelem je společnost Tarpan s.r.o. Odolena voda, tento hřebec by měl v příštím roce působit v Zemském hřebčinci Písek a bude nabízen k inseminaci čerstvým spermatem. Druhým oceněným se stal hřebec Contero – T (po Contendro II z Raloubet) rovněž v majetku Tarpan s.r.o. Odolena voda. Třetí příčka patřila hřebci Cry ForMe (po Catoki z E-Lanostra) majitele pana Bohumila Starnovského. Ve všech třech případech se jedná o zástupce holštýnského plemene.

Po vyhodnocení hřebců následovala aukce koní, která byla závěrečnou tečkou, celého programu. Na ní se představilo osm velmi pěkných koních a mnozí z nich divákům předvedli ladnost pohybů i velmi pěkný skokový styl nad překážkou, kterou absolvovali ve volnosti. Pěkné výkony diváci ocenili potleskem. Bohužel však dražba, která také měla navázat na tradici, nedopadla příliš příznivě. Nezbývá než doufat, že příště se již podaří některé koně vydražit a diváci budou mít možnost shlédnout ten pravý dražební boj. Věřím, že taková pěkná akce, jakou byl předvýběr hřebců do plemenitby, se v našich krajích stane tradicí a chovatelé na ní budou mít i v budoucnu stále co prezentovat.

Autor textu: Jana Malíková
Autor fotografií zdroj: Jana Malíková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru