Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Propršený Den koní 2008 Mělník
Sdílet:

Propršený Den koní 2008 Mělník

Koně
Všeobecné
Přehlídka koní. V neděli 18. května 2008 pořádal Český svaz chovatelů koní oblasti Mělníka a Jezdecký klub Mělník Den koní 2008, konaný v areálu „N...


Přehlídka koní.

V neděli 18. května 2008 pořádal Český svaz chovatelů koní oblasti Mělníka a Jezdecký klub Mělník Den koní 2008, konaný v areálu „Na podkově“, který patří Jezdeckému klubu Mělník. I přes uplakané počasí, které nemile přivítalo diváky i zúčastněné, se sešlo několik desítek obdivovatelů koní, kteří byli zvědaví, jak tato letošní, již tradiční akce bude vypadat a co nového budou moci vidět. Patrony této akce byli Miss ČR 1996 Petra Minářová, modelka Martina Dvořáková a herci Václav Vydra, Marian Roden a Karel Roden. A tak byla pro mnoho diváků lákadlem účast těchto celebrit.


Soutěž spřežení.

Po presentaci koní začínal program o půl jedenácté přehlídkou koní chovatelů z oblasti Mělníka. Každý majitel měl dodat písemný komentář ke své kolekci a informace o svém chovu, který hlasatel použil při předvádění. Diváci mohli vidět mnoho plemen. Většině se líbila kolekce hříbátek z pořádajícího JK Mělník po plemenném holštýnském hřebci 1196 Con Cosmos. Po této přehlídce následovalo sportovní a zábavné odpoledne, který mělo název „Šťastný kůň“. V rámci tohoto odpoledne byla slavnostně otevřena výstava výtvarných prací dětí na téma „Šťastný kůň“, kterou vyhodnocovala porota ve složení Petra Minářová, Martina Dvořáková a Karel Roden. Porota vyhodnotila deset nejlepších autorů ve třech kategoriích a z nich byli vylosováni tři nejlepší. Vítězové obdrželi ceny, které věnoval pan Václav Vydra a Divadlo Kouzel Líbeznice.


Marian Roden.

Dalším bodem programu byla ukázka drezurního a barokního ježdění pana Mariana Rodena. Se svým koníkem předvedl divákům ukázku drezurního ježdění, která sklidila nevídaný úspěch. Mnozí byli také zvědaví na vystoupení pana Václava Vydry se svými koňskými svěřenci Démonem a Gustavem. Ti dokázali přesvědčit všechny přítomné, jak oddanými přáteli člověka jsou. Dále následovala soutěž spřežení neboli vozatajský parkur, kde vozatajci předvedli svůj um a obratnost i rychlost koní ve voze.


Václav Vydra.

Následovala soutěž pro velké koně i poníky o mistra ve skákání bez otěží, která měla v propozicích název „Kdo najde odvahu soutěžit s Václavem Vydrou, porazit ho a získat titul Mistr ČR 2008 v parkurovém skákání bez otěží, handycap 60–90 cm“. Mnozí jezdci se nechali zlákat navzdory tomu, že v mnoha případech trénovali jízdu bez otěží pouze pár dnů předem. Přesto dokázali, že jsou zdatnými soupeři a diváci mohli vidět napínavé parkurové klání a velké množství bezchybně zvládnutých jízd s pěknými časy. Po této vydařené soutěži následovala ukázka sokolnictví – výcviku dravců a sov, kterou předvedla Záchranná stanice pro dravce a sovy z Prahy – Komořan „Merlin“. Tečkou za Dnem koně bylo parkurové skákání a soutěže zručnosti pro velké koně i pony.


Bez otěží.

I přes deštivé počasí byl tento den vydařený, přilákal mnoho příznivců a přátel koní, kteří se určitě dobře bavili. Nezbývá než doufat, že příští rok se počasí umoudří a opět budeme moci oslavit den věnovaný koním.

text a foto: Jana Burešová
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru