Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Děti a poníci
Sdílet:

Děti a poníci

Koně
Výcvik
Již několik let mám tu čest fotografovat šampionát velšských ponyů a kobů a vždy se mi velmi líbí kategorie vypisované pro děti. Není totiž nic hezčího, než když vidíte malého jezdce, jak vzorně sedí na svém poníčkovi, maximálně se snaží prošlápnout paty a ještě se usmívat na rozhodčího. Pro děti to je obrovská motivace a také způsob, jak ukázat své jezdecké znalosti.

Dítě na poníku s vodičem

Ve Velké Británii jsou velšští poníci nesmírně populární a sekce A (velšský horský pony) a B (výška do 137 cm) jsou právě cíleně chovány pro nejmenší děti, pro které je takto velký poník ideální společník, kamarád a učitel začátků jezdectví. Pravidla stanovuje The Welsh Pony and Cob Society, zúčastnit se této kategorie mohou děti od tří do devíti let na nejméně čtyřletých ponících (klisnách a valaších) výše zmíněných sekcí. Ve Velké Británii nesmějí překročit KVH 122 cm, na českém šampionátu je to 137 cm a mohou zde být i WPBR (podíloví velši). Koně jsou pak rozděleni do dvou kategorií: do 122 a od 123 do 137 cm KVH. Vodičem je osoba starší šestnácti let, většinou to jsou obětavé maminky a tatínkové. Poníci se předvádějí na vhodném stihlovém uzdění (jednoduché jedenkrát či dvakrát lomené stihlo), otěže drží malý jezdec a vodítko (proto se tato rubrika jinak jmenuje Lead Rein), které je připevněné pouze k nánosníku (nikoli k udidlu!) drží vodič. Nejsou zde povoleny pomocné otěže, martingal, bandáže ani ostruhy. To je jezdecká stránka věci. Tu estetickou řeší jezdecký oděv dítěte (včetně rukaviček a povinné tříbodové helmy) a společenský oděv vodiče – nejlépe barevně sladěný s dítětem. Dámy mohou klidně mít sukně či šaty a krásné klobouky, muži mohou obléci tvídové sako či vestu. Takto sladěné dvojice na krásně upravených ponících nastoupí před posuzovatele, který hodnotí jednotlivé malé jezdce. Důraz je kladen zejména na poslušnost a ovladatelnost poníka, na korektní sed jezdce a vedení poníka. Součástí hodnocení je samozřejmě i estetický dojem. Dítě tak může předvést své jezdecké znalosti, ale má jistotu, že kdyby se poník přeci jen splašil, rodič na druhém konci vodítka vše jistí! Přesto vodiči mívají vodítko prověšené, aby ukázali, že jejich svěřenec je schopen sám vést poníka. Děti si tak splní svůj sen – vystoupí na veřejnosti, a zároveň jde o maximálně bezpečný způsob předvedení.

Začínající jezdec

Tato rubrika je určená pro klisny a valachy velšských plemen sekcí A, B a WPBR, v anglicky mluvících zemích je nazývána First Ridden. Opět platí, že poníci musejí být nejméně čtyřletí a KVH nesmí překročit 137 cm (rozděleno do kategorií do 128 cm a od 129 do 137 cm KVH). Věk jezdce musí být do dvanácti let, které dovrší v roce konání výstavy. Také zde platí výstroj jako u kategorie Lead Rein, jen s tím rozdílem, že malí jezdci si své poníky předvádějí sami. Skupina nastoupí před posuzovatele, který je sleduje v kroku, v klusu a při individuálním předvedení také ve cvalu. Dvojice má výstroj v anglickém stylu, poník i jezdec by opět měli být co nejlépe sladěni. Posuzovatele však zajímá zejména jezdecká stránka věci – tedy jak dítě zvládá svého poníka, jak poník reaguje na pobídky a zda je vedení jezdce korektní. Je zde už vidět větší zkušenost a vyježděnost dětí, proto může posuzovatel jezdce požádat o předvedení jednotlivých cviků, které mohou buď nacvičit již doma a předvést tak svoji „volnou jízdu“, nebo mohou být všichni účastníci vyzváni, aby předvedli tytéž cviky – posuzovatel si pak může velmi rychle vytvořit jasný obrázek o jezdecké úrovni všech účastníků.

Mladý vystavovatel

Další populární rubrikou je Best Young Handler – česky Mladý vystavovatel. I v ní platí pro poníky výše zmíněná pravidla (zúčastnit se mohou klisny a valaši velšských plemen starší čtyř let sekcí A, B, C a WPBR a KVH poníka nesmí překročit 137 cm). Předvaděči jsou rozděleni do dvou věkových kategorií, a to do dvanácti let a od třinácti do osmnácti let. Děti a teenageři se zde snaží co nejlépe a nejkorektněji předvést svého poníka před přísným zrakem posuzovatele, součástí je předvedení v kroku a v klusu a dále v postoji typickém pro vystavované plemeno. Děti se na toto předvedení samozřejmě pečlivě připravují a trénují se svými svěřenci. Základem je opět dobrá ovladatelnost poníka a také například to, jak se poník korektně předvádí nebo na kterou ruku se otáčí, jak má vypadat výstavní postoj a jak upoutat poníkovu pozornost, aby měl uši dopředu a v klidu stál, je-li právě posuzován.

Otevřená jezdecká třída

Výstavní jezdecká rubrika (Open Ridden) je určená pro klisny, valachy i hřebce velšských plemen všech sekcí a WPBR. Koně opět musejí být více než čtyřletí, KVH je neomezená, koně jsou rozděleni do kategorií do 137 cm KVH a od 138 cm KVH výše. Minimální věk jezdce je dvanáct let, pokud sedlá hřebce, tak musí být minimálně čtrnáctiletý v roce konání výstavy. Děti mají mít jezdecký úbor včetně rukaviček a tříbodové přilby. Koně a poníky opět předvádějí ve všech chodech, a to nejprve ve skupině a poté individuálně. Posuzovatelé při závěrečném hodnocení zhodnotí jak klady, tak nedostatky a často dětem vysvětlí, co by měly zlepšit nebo co udělaly špatně. Pro mladé jezdce jsou to velmi cenné připomínky, a pokud si ještě odvezou nějakou drobnou cenu a pěkný zážitek, určitě se budou rádi připravovat i na další rok a budou se posouvat ve svém jezdeckém umění – a to je právě cílem dětských rubrik.

Autor textu: Mgr. Renáta Kolářová
Autor fotografií zdroj: Mgr. Renáta Kolářová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru