Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Domov pro koně Díl 11: Jak udělat dobrou stájovou podlahu
Sdílet:

Domov pro koně Díl 11: Jak udělat dobrou stájovou podlahu

Koně
Všeobecné
V minulých dílech našeho seriálu o ustájení koní jsme si představili různé povrchové materiály, které se používají na podlahy ve stájích a přidružených prostorách. Zmínili jsme se, že je lze rozdělit do dvou skupin: propustné, které nasávají tekutiny, tedy především koňskou moč, a nepropustné, na nichž tekutiny zůstanou nebo po nich stékají. Povrchová vrstva ale musí na něčem ležet, aby mohla svoji funkci plnit dobře: aby se koním na podlaze dobře stálo, aby jim bylo příjemné si tam lehat, aby se stáj udržela co nejčistější, a to nejen na zemi, ale i ve vzduchu.

Má-li kůň ve stáji pobývat nějakou část dne, je třeba se smířit s tím, že se na podlaze bude hromadit jeho moč. To je první a asi nejdůležitější zdroj hromadění tekutin, s nimiž se musíme v koňských stájích poprat. Koňská moč obsahuje čpavek, a je proto silně agresivní na kopyta a kůži, ale také na sliznice dýchacích cest a spojivky. Hromadění moči ve stáji je tedy velmi nežádoucí. Dalším zdrojem tekutin je například voda vycákaná koněm při pití (a že někteří tito čtyřnožci se hodně podobají lachtanům…), ale i voda používaná na mytí a dezinfekci stáje, která by měla proběhnout aspoň jednou za rok. Pravděpodobně nejméně častým, zato však asi nejvíce nepříjemným zdrojem tekutin ve stájích jsou rozbité napáječky, prasklá vodovodní potrubí a jiné „příjemnosti“, které mohou ve stáji udělat doslova záplavu a vyvolají potřebu se toho množství vody co nejrychleji zbavit.

Řekla bych, že většina stájí se s tvorbou a hromaděním tekutin vyrovnává tím, že boxy různě dobře podestýlá různě nasákavým materiálem, většinou slámou a/nebo pilinami. Podestýlka do sebe tekutiny do určité míry nasákne, ale neodstraní, proto se musí ze stáje vyházet. To je pracné a představuje to poměrně vysoké provozní náklady: pokud podestýlku nasáklou močí neodstraňujete dostatečně často (tj. i několikrát za den, tráví-li ve stáji kůň hodně času) a nenahrazujete ji dostatečným množstvím podestýlky nové, velmi rychle se ve stáji kazí vzduch. Navíc nasáklá podestýlka představuje velmi nepohodlný, nehygienický až zdraví škodlivý povrch, s nímž kůň přichází do přímého styku, suchá a čistá podestýlka zase může prášit a odebírat vlhkost z kopytní rohoviny.

Z tohoto důvodu je velmi dobré podestýlce pomoct, a to vhodnou drenáží stáje – systémem, který tekutiny hned odvede a nepodpoří jejich hromadění. Možností je několik. Například použít propustnou podlahu, skrze niž proteče tekutina do spodních vrstev a jimi bude odvedena mimo stáj. Nebo se použije podlaha nepropustná, která se vyspáruje a tekutina po ní odteče do drenáže a ven ze stáje.

Pozor!

Ve stájích se drenážní systém často zanáší nepořádkem (zbytky podestýlky, trusu a krmení), proto je třeba se o drenáž dobře starat a pravidelně ji čistit, aby mohla plnit svoji funkci.

Než si řekneme, jakým způsobem stáj drénovat, je třeba vědět, jak se vlastně má postavit stájová podlaha.

Principy stavby stájové podlahy

Podlaha ve stáji má mít vždy několik vrstev:

– původní podloží,

– jednu nebo více podkladových vrstev,

– vrstva povrchová (viz minulé díly) a

– nakonec podestýlka (aspoň v části stáje/boxu).

Pokud stavíte novou stáj, box nebo upravujete stávající zařízení, podívejte se, jak je dobré podlahu budovat. Začněme pěkně od píky:

• Odstraňte vegetaci, kořeny, kameny a ornici v místě, kde bude stát stáj (box). Tím předejdete tomu, že se podklad podlahy bude „usazovat“ a způsobí praskání stájové podlahy. Pak je třeba upravit podloží, ideálně ho zhutnit (aby právě už nesesedalo). Ideálním podložím je hlína s nízkým nebo středně vysokým obsahem jílu. Místo zhutnění je možné nechat toto podloží několik měsíců si sesednout, než se na něm bude podlaha budovat.

• Vytvořte na podloží svah 5 % skloněný od stáje a odveďte povrchovou i podzemní vodu od místa stáje (obr. 3).

• Abyste zajistili dostatečnou drenáž stáje bez ohledu na typ zvolené podlahy, zvedněte úroveň podlahy stáje minimálně o 30 cm nad okolní povrch (tedy na podloží, která jste již výše popsaným způsobem připravili). Můžete například zhutněné podloží převrstvit 10–12 cm štěrku plus 5 cm písku nebo jemného štěrku, abyste si zajistili dobrou drenáž (obr. 1). Potom na to položte 10 cm (nebo více) materiálu povrchové vrstvy stájové podlahy.

• Je dobré, když bude mít stájová podlaha mírný sklon, aby stekla moč a jiné tekutiny do místa, kde bude suchá podestýlka. Dostatečný sklon je 1,5–2 %, aby byla tekutina odvedena, ale aby se koni stálo dostatečně pohodlně (viz dále o možnostech drenáže stáje).

• Co se týče drenáže, praktičtější jsou mělké a otevřené kanálky než komplexní systémy podpovrchových drenážních systémů (viz dále). Voda z kanálků je odvedena ze stáje do lože vysypaného hrubým štěrkem nebo kameny, které zasahuje do větší hloubky, než je stájová podlaha, aby byla tekutina skutečně dobře drénovaná.

• Je-li vysoká hladina podzemní vody, pomůže vytvořit ještě pod všechny běžné vrstvy nové stájové podlahy jednu vrstvu kamene. Závažné situace lze řešit speciální drenáží a nepropustným povrchem stájových podlah.

Drenážní systém stáje

Z praktického hlediska se ve stájích osvědčil systém mělkých kanálků, které zachytí tekutiny z podlah ve stáji. Tyto kanálky lze snadno udržovat čisté a průchozí. Podlaha boxů i uličky se vyspáduje vždy směrem ke kanálku. Kanálky je vhodné umístit na okraji využívaných ploch, nikoli uprostřed, kde se spíš zanesou podestýlkou a nečistotami. Nevýhodou otevřených drenážních kanálků je možný zápach z míst, kde se bude odpad hromadit. To lze ale snadno minimalizovat udržováním jejich čistoty. Existují i sofistikované podpovrchové drenážní systémy, ty se ale v prostředí stáje snadno zanesou, takže jsou vhodné spíš do čistých prostor (navíc jsou výrazně dražší).

Otevřené kanálky je dobré opatřit zaoblenými hranami, aby se koně nezranili, když do nich stoupnou, popřípadě je můžete vysypat štěrkem nebo na ně položit vhodné mříže, především v místech, kde je velký provoz.

Do systému kanálků se sklánějí podlahy. Účinný je sklon 1,5–2 %, méně už nezajistí dostatečný odtok tekutin, větší zase není vhodný pro koňské šlachy. Sklony podlahy a umístění odvodných kanálků lze provést různě, zde jsou tři možné způsoby (viz obr 4):

1. Podlahy v boxech i uličce lze jednoduše vyspádovat do kanálku, který jde podél stájové uličky, kanálek zase bude vyspárovaný ven před stáj. Tento způsob je nejjednodušší a snadno se vybuduje.

Pamatujte!

Každý otvor, škvíra, mezera v podlaze musí být menší než 5 cm, aby v něm neuvízla kopyta.

2. Podlaha boxu může být vyspádovaná také do jednoho rohu, odkud odteče tekutina do kanálku podél stájové uličky. Tento odtok bude společný vždy pro dva sousedící boxy. Konstrukce takové drenáže s „dvojitým svahem podlahy“ je náročnější, ale výhodou je i možnost odvedení tekutin z boxů do případného podpovrchového drenážního systému.

3. Podlahu boxů lze vyspádovat směrem k vnější stěně stáje, podél jejíž vnitřní strany vede zamřížovaný kanálek. Bude asi 5 cm široký a povede tekutiny z povrchu boxové podlahy do štěrku podpodlažní drenáže. Aby se podpořil odtok vody, je dobré vyplnit i tento kanálek malými kameny nebo větším štěrkem.

Jak se vyhnout spodní vodě?

Jemné zeminy, jako je jíl, vytahují nahoru spodní vodu na základě kapilárních vlastností, takže pak tvoří pod budovou vodou nasycenou vrstvu. Podobné problémy činí i vysoká hladina spodní vody. Vodou nasycená zemina méně odolává zátěži a mrzne, což způsobí problémy s usazením podlahy stáje i základů budovy. Aby se předešlo tomuto poškození mrazem,

– je třeba snížit hladinu spodní vody tím, že se podloží velmi dobře oddrénuje vhodnou drenáží;

– je třeba dát pod podlahu vrstvu tvořenou většími částicemi (vhodný je větší štěrk), takže efekt kapilarity bude menší a voda se nebude dostávat tolik nahoru. V nejhorších případech je nutné odstranit podloží až do nezamrzající hloubky a nahradit je štěrkem;

– je třeba zvýšit podlahu budovy, aby se vzdálila od vodní hladiny. Jakákoli podlaha budovy má být minimálně 30 cm nad okolním povrchem, ale předpokládá-li se poškození vodou, může být i výš.

Závěrem ke stájovým podlahám

Samozřejmě, jak jsme viděli v tomto i minulých dílech, existuje dost různých možností a kombinací, jak vybudovat dobrou podlahu do koňské stáje. Výběr bude vždy záležet na konkrétní situaci: na provozu stáje, lokalitě i dostupných materiálech či financích. Je třeba myslet na to, že podlaha je velmi důležitým prvkem stáje, mají-li na ní koně trávit nějaký čas. Ideální by bylo dopřát jim velkou plochu poskládanou z různých povrchů a materiálů, aby si mohli sami vybrat, co je pro nejvhodnější, ale ne vždy je to možné, proto je třeba při budování stáje nebo úpravě stáje již hotové hodně o podlaze přemýšlet, popřípadě si dát poradit odborníky.

Podle publikace Horse Facilities, Horse Stable Flooring Materials and Drainage, vydané Pensylvánskou státní univerzitou v roce 2002 (http://extension.psu.edu/animals/equine/horse-facilities).

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru