Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Masky proti hmyzu a repelenty
Sdílet:

Masky proti hmyzu a repelenty

Koně
Všeobecné
S příchodem léta přicházejí i hejna hmyzu, který obtěžuje koně ať už svým kousáním, či bodáním, ale někdy už jen „pouhým“ sedáním na jejich těla. Nechat koně napospas těmto šestinožcům lze považovat za skutečné týrání, proto se snaží každý soudný majitel najít takové řešení, které obtěžování koní hmyzem zmírní nebo úplně odstraní. Jednou z možností je zavírat koně přes den do stájí. Pokud ale patříte mezi ty, kteří mají své svěřence rádi venku, jistě sáhnete po dalších „zbraních“: maskám proti hmyzu a repelentům. Dnes se proto budeme věnovat právě těmto letním záležitostem.

Masky proti hmyzu: jejich výhody a nevýhody a jaké pocity v nich koně asi mají

Velké množství hmyzu obtěžuje koně tím, že jim sedá na hlavu, především v okolí očí, někdy i do uší. Existují koně, kterým nesmírně vadí hmyz i okolo nozder či pysků. Toto vše mohou řešit síťované masky, které se koním nasadí na hlavu a dokonale zakryjí jejich obličej a oči. Na trhu najdete nepřeberné množství velikostí, střihů, materiálů, barev i typů těchto masek, některé kromě očí chrání i uši a/nebo nozdry koně. Síťovaný materiál má být dostatečně hustý, aby jím neprošel žádný hmyz, ale zároveň natolik průhledný, aby přes něho koně viděli. Maska má na hlavě koně sedět tak, aby ho nedřela na očích a aby byly všechny okraje dostatečně utěsněné. Když se kůň hlavou o něco otře, například aby se poškrábal, nesmí si ji snadno sundat; na druhou stranu pokud se maskou o něco zachytí, musí být schopen ji v nejhorším případě uvolnit, aby se nezranil.

Výhody masky jsou jasné: chrání nejen oči, ale vlastně celý obličej koně a dle typu i jeho uši a nozdry před obtěžujícím hmyzem. Většinou se snadno nasazuje a sundává a do jisté míry lze regulovat její velikost a těsnost. Některé masky mohou odrážet sluneční paprsky nebo jinak stínit a chránit oči koně před nadměrným světlem. Výhodou je i to, že koně nemusejí nosit ohlávky, jak by tomu bylo v případě, že by jejich oči před hmyzem chránily čelenky s třásněmi. Koně bývají s maskami výrazně klidnější i v době hmyzích náletů a méně často se u nich objevují infekční záněty spojivek.

Jistou nevýhodou může být fakt, že není maska jako maska a že velmi často musí majitel na svého konkrétního koně vyzkoušet více typů masek, velikostí, střihů a materiálů, než zjistí, jaká mu nejvíce vyhovuje. Maska totiž může koně dráždit na očích a dřít na víčkách, kůň o ni může zachytávat řasami při mrkání, což jistě není příjemné. Nejsou vzácná zranění rohovky či víček. Výjimečně se může stát, že se pod masku, která není dostatečně utěsněná, dostane hmyz a neumí vyletět ven, koně tak dráždí a rozčiluje. Někteří koně bývají přímo experti na sundávání nebo trhání masek.

Masky mohou ovlivnit způsob vidění koně, mohou způsobit, že bude vidět neostře a nejasně. Těžko říct, jaký pak má kůň pocit, zda si na to zvykne, nebo je to jeden z důvodů, proč někteří jedinci masku na hlavě nesnesou. Etologové také uvažují o tom, že přítomnost masky na hlavách koní, především těch typů, které kryjí i uši, narušuje velmi propracovanou komunikaci pomocí sotva znatelných pohybů uší, očí či drobné mimiky tváře. Možná pak dochází i ke zbytečným neshodám ve stádě.

Kdo z jakéhokoli důvodu nechce koním na hlavu nasazovat masku, může proti hmyzu použít například již zmíněnou čelenku s třásněmi; tu ale musí připevnit na stájovou ohlávku, což nemusí být právě dvakrát bezpečné, je-li kůň ponechán na pastvině bez dozoru. V některých případech (ale upřímně – není jich mnoho) může nahradit masku repelent aplikovaný na obličej koně. Dále je dobré, když není ve výběhu kůň sám, ale má u sebe kamaráda; mohou se pak postavit vedle sebe hlava-zadek a navzájem si z obličejů odhánět hmyz svými ocasy.

Repelenty: jejich výhody, nevýhody a účinnost

Repelenty jsou chemické přípravky, které mají za úkol odstrašovat, odhánět, odpuzovat hmyz z povrchu těla či věcí. Nejedná se o ektoparazitika, čili jejich úkolem není hmyz zabít, ale „jen“ zajistit, aby neobtěžoval například naše koně. Repelenty mohou v sobě obsahovat nejrůznější chemické sloučeniny, od přírodních, například česnek, výtažky ořechu, tea tree olej nebo i pyretrin (který obsahuje například kopretina starčkolistá), až po látky zcela syntetické, tedy člověkem uměle vyrobené, například tzv. pyretroidy. Samozřejmě od toho se pak odvíjí dvě velmi důležité vlastnosti repelentů: účinnost, čili jejich schopnost odpudit co nejvíce hmyzu, a bezpečnost, tedy neohrožení zdraví a pohody zvířat, která mají být chráněná. Obecně lze říct, že syntetické repelenty (obsahující například DEET nebo icaridin) jsou účinnější než ty přírodní (např. česnek nebo odvar z listů ořechu), i když existují i výjimky (například účinný je repelent obsahující přírodní nimbový olej). Repelenty založené na éterických olejích (např. eukalyptovém) sice mohou být účinné, ale jejich působení je krátkodobé, protože kvůli svému charakteru brzy vyprchají z povrchu těla. Aby zvolený repelent byl skutečně účinný, je třeba pořádně pročíst příbalový leták, který popisuje, kolik, jakým způsobem a jak často repelent používat. Některé repelenty vydrží i v případě, že se kůň zpotí nebo ho vysprchujete vodou, jiné se smyjí a je nutné je opět aplikovat.

Protože repelenty přicházejí do styku s kůží, je nutné myslet i na jejich možné nežádoucí účinky, jako je dráždění kůže, nebo dokonce jejich vstřebání do těla a poškození vnitřních orgánů (známá je toxicita pyretroidů například pro kočky nebo dráždění kůže repelenty obsahujícími velmi účinnou látku DEET aplikovanými dlouhodobě nebo ve zvýšené dávce). Za obecně málo škodlivé, a proto ekologicky bezpečné se považují oleje obsahující éterické oleje (eukalyptový, citronovou trávu apod.). V některých případech však může být kůň na repelent alergický a mít prudkou reakci, přestože je jeho obsahová látka jinak bezpečná. Z tohoto důvodu je nutné nejen číst pečlivě příbalový leták a sledovat případné nežádoucí účinky repelentu, ale každý nový přípravek je třeba před nanesením na větší část těla nejdříve aplikovat na malou plochu kůže (například slabinu, kde je málo chlupů) a sledovat, zda se asi do 70 hodin neobjeví nějaká nežádoucí reakce (např. zčervenání, otok, svědění apod.). Pokud vše proběhne v pořádku, lze repelent aplikovat na celé tělo koně.

V současné době je na trhu nepřeberné množství repelentů; při jejich výběru se neřiďte pouze cenou za litr, ale i délkou jejich účinku a samozřejmě účinnou látkou a její koncentrací. Výborné je sledovat i reference na jednotlivé repelenty. Bohužel se může stát, že určitý repelent působí výborně na některé druhy hmyzu, proti jiným je ale neúčinný. Vliv na jeho působení může mít i lokalita, teplota prostředí, druh zvířete, jeho fyzická aktivita apod., proto i zde platí jediné: zkoušet, zkoušet, zkoušet. Myslete i na to, že někteří koně nesnesou repelent ve spreji; možné je pak koupit výrobky s tzv. kuličkou.

Samozřejmě i repelenty lze do jisté míry nahradit. Kromě zavírání do stájí můžete koně „zabalit“ to speciální deky proti hmyzu, která se dodává i s maskou a pod niž se hmyz nedostane. Můžete zkusit na koně namalovat pruhy imitující zebří vzor, jenž v některých případech odpuzuje některý hmyz a koním aspoň do jisté míry může ulevit. Pomáhá také koně často sprchovat čistou vodou a nenechávat je zpocené, přirozeně se koně chrání proti hmyzu válením v prachu nebo blátě.

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru