Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Koně v blátě
Sdílet:

Koně v blátě

Koně
Všeobecné
Na první pohled se zdá, že si koně bláto užívají, rádi se v něm válejí, aby nás pak ve výběhu vítali „v trojobalu“. Je ale pro ně skutečně tak přitažlivé, a hlavně – nevadí jim dlouhodobější pobyt v blátě?

Stát celý den pod širým nebem u sena v blátě je určitě lepší než stát celý den mezi čtyřmi stěnami boxu v nekvalitním vzduchu bez jakéhokoli žrádla na znečištěné podestýlce, ale dobré není ani jedno. Bláto je totiž kluzké a lepí, koním se v něm špatně chodí a – pokud se vůbec dobrovolně rozejdou – snáze si v něm natáhnou šlachu nebo zvrtnou kloub. Ti rozumní nebo aspoň trochu lenivější jedinci se proto moc nehýbou. A nastávají problémy způsobené omezeným pohybem. Prokrvení a udržení pružnosti svalů, kloubů, výživa kloubních chrupavek, pročištění plic, podpora střevní peristaltiky, trénink krevního oběhu, fungování kopytního mechanismu, to všechno silně závisí na rovnoměrném pohybu. Koně postávající celý den budou náchylnější na artrózu, natažení svalu a šlachy, rychleji se zadýchají a budou zahlenění, mohou mít trávicí poruchy.

Kopyta

Trpět budou i jejich kopyta. A to nejen tím, že v blátě snáze ztratí podkovu. Na blátivém povrchu je omezeno roztahování kopyta a tím pročištění střelových rýh. To společně se všudypřítomným vlhkem a často také s močí a trusem, které se v blátě zadržují, podporuje vznik hniloby střelu. Náchylná jsou především kopyta těsná v patkách nebo s vysokými patkami, protože mají hluboké střelové rýhy, kde se hromadí organické zbytky trusu a bahno a s nimi i bakterie a plísně, které ve vlhkém a znečištěném prostředí narušené rohoviny dobře prosperují a ničí ji. V takových podmínkách se z hniloby střelu může stát bolestivá a velmi špatně léčitelná záležitost, která nakonec stejně bude vyžadovat přemístění koně do čistého a suchého prostředí. Vlhko a s ním i patogenní mikroorganismy se dostávají i do méně odolné lískové rohoviny bílé čáry kopyt, kde snadno propukne tzv. nemoc bílé čáry. Pokud bakterie proniknou pod kopytní stěnou velmi vysoko, mohou příliš uvolnit lístkové spojení mezi stěnou a kopytní kostí a urychlit rozvoj schvácení kopyta. Nebo „jen“ bolí… Dlouhodobé vlhko a bláto způsobující rozmočení a znečištění kopytní rohoviny jsou také faktorem vzniku kopytních abscesů. Jedná se o velmi bolestivé hnisavé onemocnění kopyta, které – aby se zhojilo úplně – obvykle vyžaduje chirurgický zásah v podobě otvoru v chodidle a následné časově náročné léčení v suchém a čistém prostředí.

Pokud nemůžete svým koním dopřát pevný a odvodněný výběh, zajistěte aspoň to, aby jejich kopyta byla široká a s dobře vyvinutým střelem – ať už bosá, či okovaná. Právě v tomto počasí se vám tato devíza vyplatí, protože takto tvarovaná kopyta vydrží zdravá a funkční i ve ztížených – blátivých – podmínkách.

Podlomy

Pojďme ale kousek výš. Bláto se může podílet na zvýšeném výskytu podlomů. Jedná se o kožní problém na zadní straně spěnky (ohbí spěnky). Většinou se projevuje vznikem drobných ranek, které mohou mít různý vzhled: někdy to jsou drobné stroupky slepené srsti jakoby postříkané od bláta, jindy se objeví větší mokvající plochy se srstí slepenou žlutou lepkavou tekutinou, která časem uschne a vytvoří silnější krustu. V některých případech lze vidět i hnis nebo dojde k popraskání kůže a do žluté tekutiny se přimíchá i krev. Někdy se infekce dostane i do hlubších vrstev kůže a podkoží – a vzniká bolestivá flegmóna, která vyžaduje odborné veterinární léčení, pokud nemá koni zůstat do konce života trvalý následek v podobě „sloní nohy“. Přestože bláto není jedinou příčinou vzniku těchto nepříjemných a obtížně léčitelných změn, často je podmiňuje tím, že rozmočí kůži a přenáší na ni všudypřítomné bakterie.

Suchý výběh

Přestože najednou vypadá bláto jako největší nepřítel koní, nenechte se odradit. Dopřejte koním i v mokrém počasí dostatek pobytu venku, avšak uzpůsobte tomu výběh. Někteří šťastlivci na to jdou kvantitativně: zajistí koním dostatek prostoru, který „nestihnou“ rozdupat. Podle obecného pravidla patří jeden velký kůň ideálně na 1 ha plochy, ale pokud počítáte s dokrmováním, lze toto doporučení snížit na 0,5 ha. Záleží na velikosti koně i jeho temperamentu.

Ne každý si ale může dopřát takový luxus, naopak si travnaté plochy rozumně šetří na dobu sucha, aby se koně mohli pást. Pak se nabízí další možnost: vybudovat koním takzvaný suchý výběh. Do něho budete koně dávat vždy v nepříznivém počasí nebo v situacích, kdy ho musíte držet v suchém a čistém prostředí a nechcete ho dávat do stáje. Tento výběh by měl na jednoho koně určitě mít minimálně rozměry odpovídající velkému boxu (asi 5 × 5 m), lepší však bude plocha větší, aby se na ní mohl opravdu dobře pohybovat. Ideální by bylo, kdyby ležel na vyvýšeném místě, dále od zdrojů vody, ale blízko stáje a prostor s krmením a hnojištěm. Dobře ho oploťte a drénujte a minimalizujte přísun vody na jeho plochu (okapy na budovách, nárazníkové plochy apod.). Zpevněte povrch, aby byl suchý, bezpečný a dobře udržovatelný (viz dále). Tento výběh pravidelně čistěte, abyste udrželi potřebnou hygienu pro končetiny koní, ale také abyste zabránili líhnutí hmyzu a parazitů.

Kromě drenáže se zaměřte i na povrch, po kterém se budou koně pohybovat. Obecný princip říká: místo hlíny ať chodí po takovém materiálu, který bude porézní, a tedy nebude zadržovat vodu, rychle vyschne, takže zabrání vzniku bláta. Lze použít dřevo, konkrétně dřevní štěpky nebo kůru, protože je dobře nasákavé a přiměřeně měkké, koním se po něm dobře chodí, v suchém počasí nejméně práší, protože si nejdéle udrží vlhkost. Bohužel se poměrně rychle rozkládá a je třeba ho dosypávat. Zato štěrk je výrazně trvanlivější. Pokud by měl být příjemný pro koňská kopyta, je vhodná frakce asi 1–1,5 cm. Podobné vlastnosti má také lomový prach. Pro koně je jistě nejpohodlnější písek, samozřejmě se musí jednat o přiměřeně vysokou vrstvu a ideálně hranatá zrnka, která jsou stabilnější. Použít lze také různé směsi písku s textilií pro lepší nasákavost a pevnost povrchu nebo třeba i různé zatravňovací dlaždice, rohože, či dokonce běžnou dlažbu, panely nebo asfalt.

Organizace a vybudování kvalitního venkovního ustájení či kvalitních výběhů a pastvin pro koně je sice náročnější záležitost, avšak vyplatí se. Udrží koně zdravé, spokojené a pro lidi bude mnohem příjemnější obhospodařovat své miláčky „suchou nohou“ než nechávat v hlubokém a lepivém bahně gumáky. Prostě – pokud eliminujete bláto, bude vám všem mnohem lépe.

(P. S.: A aby se koně mohli vyválet, kousek blátivé plochy jim ve výběhu nechte – uvidíte, že ji zas tak moc využívat nebudou!)

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru