Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chyby a omyly při odčervování koní
Sdílet:

Chyby a omyly při odčervování koní

Koně
Všeobecné
Člověk vede s parazity svých čtyřnohých miláčků boj. Doslova. Chvíli vítězí (nové, účinné a pro koně bezpečné přípravky), jindy musí přijmout porážku (rozrůstající se rezistence parazitů na tyto přípravky). A to je důvod, proč se v současné době dívají odborníci i praktici na odčervování koní trochu jinak, než jsou možná mnozí dospělí koňáci naučení a zvyklí. A taky je to důvod, proč už se dnes nemluví ani tak o odčervování jako o kontrole parazitů… Jaké názory a postupy se ve světle současných znalostí a zkušeností jeví jako chybné a překonané?

Prvním přežitkem a do jisté míry chybou je spoléhat se jedině a pouze na odčervování koní. Bohužel právě zvyšující se rezistence některých parazitů na některé odčervovací přípravky způsobuje, že koně sice odčervíte, přesto ho parazitů nezbavíte. Tento problém má hned několik řešení: buď budete zjišťovat počet vajíček parazitů v trusu koní před odčervením a 14 dní po něm, abyste zjistili účinnost použitého přípravku, nebo se začnete spoléhat i na jiné – nechemické – způsoby boje proti parazitům. Nejúčinnější z nich je pravidelné sbírání trusu na pastvině. A co víc – jedná se o metodu, která je velmi šetrná k životnímu prostředí a šetří peníze. Bylo zjištěno, že díky sbírání trusu z pastviny budete muset koně odčervovat výrazně méně často čili mu nebudete podávat tolik chemikálií do těla a nebudete muset za tyto chemikálie platit.

U odčervovacích přípravků ještě zůstaňme. Stále se objevují názory (a to i u respektovaných osobností), že chemikálie, které zabíjejí parazity, musí být natolik toxické, že budou škodit i koním. Je to ale názor vycházející z hodně zastaralých informací! V 60. a 70. letech se používaly k odčervování koní organofosfáty, které účinně odstraňovaly různé parazity z těla. I v terapeutických dávkách však mohly tyto látky koním škodit – vyvolávaly koliky, nadměrné slinění, ataxie a záškuby svalů, možná i potraty. Dnešní odčervovací přípravky jsou ale jiné, protože působí pouze a jen na bezobratlé. Jsou bezpečné i při vyšších dávkách, než je doporučeno, miliony koní na světě je jimi odčerveno bez jakýchkoli problémů. Samozřejmě je třeba dodržovat doporučené postupy.

Stejně tak už dnes dávno neplatí, že odčervovací přípravky nelze používat u březích klisen. Lze. Byly dokonce provedeny studie, že všechna oficiální antiparazitika koní jsou pro březí klisny bezpečná; pouze u praziquantelu, který působí proti tasemnicím (pouze proti tasemnicím!) tyto studie zatím provedené nebyly, a tudíž ho výrobce k odčervování březích zvířat nedoporučují.

S tím souvisí i další moderní trend odčervování koní, který je poněkud scestný: říká, že koně stejně dobře jako „chemické přípravky“ odčerví přípravky čistě „přírodní“. Bohužel tomu tak není, účinek různých přírodních odčervovadel je často nedostatečný, až sporný. Nicméně pokud se rozhodnete použít nějaký přírodní přípravek, ujistěte se o jeho účinnosti na základě opakovaného koprologického vyšetření na počet vajíček v trusu!

V současné době už je poměrně velkou chybou odčervovat všechny koně stejnou dávkou. Nebezpečné je poddávkovat odčervovací přípravky, protože právě to se podílí na vzniku rezistence. Jinými slovy nestačí chladnokrevnému hřebci nacpat do huby pastu na 500 kg a myslet si, že to bude v pořádku. Bohužel je nutné buď zvolit pastu ve větším dávkovači, nebo mu podat část pasty z dalšího aplikátoru. Předávkování není tak častým problémem, ale například příliš velká dávka avermektinů (ivermectin nebo moxidectin) u malých hříbat někdy může vést k nervovým poruchám.

Stálicí mezi mýty je i názor, že je nutné odčervit všechny koně ve stáji či stádě najednou. Samozřejmě udělat to můžete – ale nemusíte. Ušetříte, pokud nejdříve necháte vyšetřit trus všech koní na množství vajíček parazitů a sestavíte si seznam těch koní, kteří mají v sobě vajíček málo, středně a hodně. Odčervíte pak pouze ty koně, kteří jsou silní, popřípadě středně silní vylučovatelé vajíček. Pokud to tak zopakujete víckrát, zjistíte, že poklesl počet vajíček i u těch, kteří jich předtím měli moc.

Pokud se ptáte na to, jaký přípravek na odčervení použít, rozhodně začnu s tím, na co není vhodné spoléhat: aby se nerozvíjela rezistence parazitů, je třeba odčervovací přípravky střídat. Střídání přípravků je praxe, která se osvědčila před několika dekádami, kdy ještě nebyly k dispozici širokospektrální odčervovací přípravky, proto bylo třeba použít různé přípravky na různé typy parazitů. V dnešní době je to zbytečná praxe, protože všechny dostupné přípravky jsou účinné téměř proti stejným parazitům a ničí většinu běžných koňských parazitů. Naopak bezúčelné střídání odčervovadel, tedy „naslepo“, podporuje prohlubování rezistence.

A máme tu další palčivou otázku: kdy koně odčervovat? Šíří se názory, že stačí koni podat nějaký přípravek, až když mu najdete v trusu parazity. Nebo že už podle zřejmých příznaků poznáte, zda kůň skutečně odčervit potřebuje. Nevěřte tomu. Přestože hodně začervení koně mohou mít nekvalitní, matnou srst, jsou anemičtí, mají průjem či koliky, není to tak vždy. Často začervený kůň vypadá zdravě. A kůň, kterému z těla ven odcházejí už dospělí parazité, může mít dost poškozené vnitřní orgány. Nejlepším způsobem, jak určit, zda je koně třeba odčervit, je vyšetřit mu trus na přítomnost vajíček parazitů nebo rovnou zjistit jejich počet.

Mnozí majitelé chtějí při odčervování šetřit. Konzultují tento úkon s veterinářem „kravařem“, který jim nabídne injekční odčervovací přípravek, protože to vyjde levněji. Ano, ale problém je, že takové aplikační formy nejsou schválené pro koně, protože nejsou pro ně bezpečné a není prokázáno, že mají dostatečnou účinnost. Podávejte svým koním to, co jim je skutečně určeno! Vyvarujete se mnoha potenciálních problémů a nepříjemností.

Velice často se především mezi nepříliš zkušenými a finančně zajištěnými majiteli šíří také tendence kupovat si levné odčervovací přípravky ze zahraničí. Přestože obsahují stejné účinné látky jako dražší „oficiální“ přípravky u nás, je třeba se ptát, proč jsou tak levné, přestože k nám přijdou z dalekých krajů. Odpověď je často zřejmá: obsahují levnější, a tedy i méně kvalitní či bezpečné suroviny, popřípadě je v nich výrazně méně účinné látky. Může se také jednat o přípravky prošlé nebo špatně skladované, které by si nekoupil nikdo, kdo by si mohl na místě přečíst jejich exspiraci. Pokud chcete skutečně ušetřit na zdraví koně, kupujte pouze a jen oficiální odčervovací pasty z lékárny nebo od veterináře, popřípadě – ještě lépe – kombinujte odčervování s péčí o pastviny.

Kromě sbírání trusu patří k péči o pastviny i vláčení. Ale pozor! Nespoléhejte na to, že vláčení samo o sobě snižuje množství parazitů. Velmi záleží na tom, kdy vláčíte. Pokud to neprovádíte během horkých letních dní, kdy vajíčka a larvy v roztahaném trusu rychle vyschnou, spíš je po pastvině jen roztaháte a koně se o to pravděpodobněji parazity nakazí.

O odčervování koní se poměrně hodně diskutuje, probíhají i semináře, na nichž odborníci seznamují veřejnost s novými trendy tohoto preventivního opatření. Buďte otevření a nelpěte na starých zásadách a praktikách – co platilo kdysi, v dnešním světě už nemusí fungovat!

Autor textu: MVDr. Dominika Švehlová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Dominika Švehlová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru