Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Falešná březost u králíků
Sdílet:

Falešná březost u králíků

Králíci
Všeobecné

Proč si samice někdy staví hnízdo, když není připuštěná? V tomto případě jde opravdu o zdánlivou neboli falešnou březost, lépe řečeno o její vyvrcholení nebo spíše ukončení. Zdánlivá březost bývá způsobená přetrváním žlutého tělíska na vaječníku po prasknutí Graafova folikulu a uvolnění vajíček, i když nedojde k jejich oplození, kdy by žluté tělísko mělo zaniknout.

Hormon žlutého tělíska 

Hormon žlutého tělíska za normálních okolností totiž udržuje děložní sliznici ve stavu vhodném pro nidaci (uchycení) vajíček, většinou brání další ovulaci a i jinak všemožně brání vzniku březosti. Před porodem jeho produkce zaniká a začíná převažovat produkce estrogenních hormonů. Důsledkem pak je stavba hnízda a příprava na porod. Odborně je tomu i u zdánlivé březosti, kdy tedy žluté tělísko výjimečně při nezabřeznutí nezaniká. Jsem přesvědčen, že u samice králíka nejde o zvláštní poruchu, spíše se jedná o intenzivní hormonální činnost samice. Je to sice jen velmi zjednodušené vysvětlení hormonálního řízení těchto činností, ale může napomoct k pochopení podstaty daného jevu.

Není třeba se znepokojovat

Falešnou březostí u samice králíka se není třeba nijak znepokojovat, probíhá bez komplikací a nebývá spojena s podstatnějším zduřením mléčné žlázy a s případnou laktací. Pokud ano, pak stačí krátkodobé vynechání pití a jadrného krmiva. Dojde-li u samice ke stavění hnízda v době, kdy uvažujeme o jejím připuštění, pak je to signál k tomu, úspěšně tento záměr v nejbližší době uskutečnit.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru