Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Čolek mramorovaný
Sdílet:

Čolek mramorovaný

Triturus marmoratus Od herpetologa Gerarda Heijnena z Klazienaveenu z Nizozemí jsem získal několik mláďat tohoto nejkrásnějšího čolka západní Evrop...

Triturus marmoratus
Od herpetologa Gerarda Heijnena z Klazienaveenu z Nizozemí jsem získal několik mláďat tohoto nejkrásnějšího čolka západní Evropy.

Výskyt: čolek mramorovaný obývá střední a jihozápadní Francii a téměř celý Pyrenejský poloostrov. Na místech společného výskytu s čolkem velkým (Triturus cristatus) dochází ke křížení a vzniku mezidruhových kříženců popsaných jako Triturus blasii (Engelmann et al. 1995).

Popis: v dospělosti čolek mramorovaný dorůstá velikosti 12-18 cm a řadí se tak s čolkem velkým (T. cristatus) a čolkem pruhovaným (T. vittatus) k největším představitelům rodu. Tělo je shora zbarveno zeleně s černým nebo černohnědým mramorováním. Středem hřbetu se u samic a mláďat táhne úzký oranžový pruh, který je u samců zbarven perleťově. Břicho je šedohnědé s velmi drobnými, nepravidelně rozmístěnými bílými tečkami. Končetiny jsou silné. V období rozmnožování se samcům vytváří na hřbetě vysoký hladký kožní lem. Plovací plány nejsou vytvořeny. Samice mají tento hřeben ve vodní fázi života podstatně nižší nežli samci.

Terárium: pro chov tohoto čolka se mi nejlépe osvědčilo umělohmotné terárium, kde podíl souše a vody je 1:1. Souš tvoří drobný štěrk, na kterém jsou položeny mechové polštářky. K úkrytu čolka slouží smrková kůra. Proti úniku zvířat je třeba terárium shora zakrýt.

Chov: tyto velmi nenáročné chovance krmím 2-3krát v týdnu larvami pakomárů, nitěnkami a žížalami.

Literatura: Bosák J. - Čolek mramorovaný, Akvárium - terárium č. 5/1995

Text a kresba: Petr Zmítko - Klub přátel ocasatých obojživelníků Caudata Jaroměř

Pozn. redakce: Jako většina obojživelníků nevyžadují ani tito čolci nijak vysoké teploty. Během chovné sezóny postačuje 20 - 24 st.C den / 18 - 20 st.C noc (18 - 22 st.C teplota vody). Vyžadují však zimování při teplotách 6 - 10 st.C ve vlhkém rašeliníku, a to po dobu zhruba 3 měsíce.
Pro rozmnožování je nutné upravit výšku vodního sloupce nebo přemístit čolky do akvária s plovoucím ostrůvkem (např. kouskem polystyrenu).Zde kladou samičky vejce na vodní rostliny.Vylíhlé larvy krmíme drobným krmením pro akvarijní rybky a po metamorfóze, kdy houfně vylézají na ostrůvek, je přemisťujeme do výše popsaného terária (podíl souše a vody 1:1).
 
(vc)
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru