Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Exotika 2009 – Lysá nad Labem
Sdílet:

Exotika 2009 – Lysá nad Labem

Výstava Exotika, pořádaná na výstavišti v Lysé nad Labem, je ve světě chovatelů exotického ptactva novinkou. První ročník se konal teprve minulý rok. Nutno říci, že se jedná o zcela ojedinělou akci. Pořadatelé spojili dohromady výstavu exotických a terarijních zvířat, exotického ptactva, okrasných kachniček, bažantů a holoubků, akvarijních rybek, do toho začlenili také samostatnou výstavu bodovaného ptactva Ptačí svět (drobní exoti a kanáři) a Polabské derby (výstavní andulky).

„Na pomoc“ přizvali též pěstitele exotických a pokojových rostlin, kaktusů, sukulentů a orchidejí. A aby toho nebylo málo, dalším lákadlem je burza exotického ptactva, která se koná po celé tři dny trvání výstavy. Vše je navíc doplněno prodejem krmiv, literatury a chovatelských potřeb.

Papoušci a zpěvné ptactvo

Stejně jako v loňském roce byla výstava rozdělena do tří částí. Hlavní pavilon obsadili především papoušci, hmyzožravé a plodožravé ptactvo a drobné zpěvné ptactvo. V této části výstavy najdeme i jezírka s rybkami, želvami nebo axolotly, skleněné vitríny s drobnými savci (např. veverky prévostovy a Finlandsonovy, vakoveverky, ježek bělobřichý, skunk pruhovaný, činčily, osmák degu) a plazy (chameleoni, agamy, felzumy, užovky, kajmani). Všude bylo velké množství okrasných stromků a rostlin, orchidejí, bromélií a nejrůznějších aranžmá z exotických květin. Samozřejmě nechyběli běžní známí papoušci - různí australští papoušci (rozely, papoušek nádherný, královský, zpěvavý, alexandři, barnardi), agapornisové (i méně běžný růžovohlavý a šedohlavý), žakové, amazoňané, amazónci, kakaduové, ara ararauna i eklektus různobarvý. Vedle těchto jsme mohli spatřit i velké zajímavosti - například neofémy modrokřídlé, alexandry šedé a smaragdové, hejno tiriků zelených a v dnešní době nepříliš často chované aratingy, pyrury nebo aymary šedoprsé. Milovníky papoušků jistě zaujala i klec s ručně dokrmovaným mládětem ary a kakadua. Z dalších ptáků to byla např. leskoptev dlouhoocasá, myšáci hnědokřídlí, tři druhy kardinálů, zoborožec křiklavý, ledňák modrokřídlý, vitrína s kruhoočky. Velké vzácnosti mohli spatřit příznivci astrildovitých ptáků – například řadu druhů panenek (Nevermanova, žlutobřichá, bledá, černohrdlá, tříbarvá, nádherná, molucká …), tzv. papouščích amad (amada tříbarvá, krátkoocasá, modrolící …), dále zde byli motýlci modrobřiší, granátoví a jiní, amaranti, astrildi rubínoví, oranžovolící, vlnkovaní, tygříčci nebo zlatoprsky. Z dalších drobných ptáků bych zmínila ještě např. zvonky černohlavé, kubánky dvoubarvé nebo mutace čížků ohnivých. Drobní ptáci byli vystaveni jak v klasických menších klecích po párech, tak i ve skupinách v překrásně naaranžovaných skleněných vitrínách.

Kachničky, bažanti a holoubci

Ve druhém menším pavilonu v přízemí byla expozice okrasných kachniček, bažantů a holoubků. Pavilonu dominovala tři jezírka s kachničkami. Namátkou mohou zmínit např. kachničky mandarínské, karolínské a jejich mutace, husičky vdovy, husice kuří a nilské, hvízdák chilský, ostralky bělolící bahamské, čírky diamantové a červenoramenné (i žlutá mutace), polák peposaka, berneška bělolící a rudokrká, husa indická. Jezírka byla propojena stylizovaným potokem s mlýnským kolem, můstkem a kameny, vše samozřejmě bohatě osazené trsy okrasných trav a rostlin. Neméně zajímavé byly též velké prosklené výběhy s jeřáby panenskými, bažanty lesklými a plameňáky. Po stranách pavilonu byly menší klece a voliérky s řadou druhů hrabavých ptáků. Upozornila bych například na kury bambusové, bankivské a Sonneratovy, dva druhy koroptví rodu Arborophila, frankolíny rudokrké a Erckelovy, perličky chocholaté, čačalaky šedohlavé. Zajímavá byla kolekce několika poddruhů i mutací bažantů kolchidských. Vidět jsme mohli pávy zelené, kolekci mutačních pávů korunkatých a samozřejmě bažanty – např. Elliotův, měděný, Edwardsův, bělochocholatý, Wallichův, prelát, čárkovaný, mikádo, ušatý nebo mutace bažantů zlatých. Z měkkozobých ptáků mě zaujal např. holub jamajka, holoubek zlatozobý, vrabčí, zelenoskvrnný, tamburinový nebo hrdlička čínská.

Výstava bodovaných ptáků

Třetí část výstavy jsme mohli vidět v horním patře menšího pavilonu, kde probíhala jednak výstava bodovaných ptáků (zebřičky, chůvičky, různí astrildi, výstavní andulky, korely, agapornisové, papoušíčci) a dále burza ptactva. Zde byli též prodejci krmiva, hraček, klecí a jiných chovatelských potřeb. V doprovodné expozici bodovaného ptactva jsme mohli spatřit např. hejno několika druhů snovačů nebo holoubky kapské

Severská expozice evropských sov

A stále ještě to není všechno. Venku před výstavním pavilonem byla tzv. severská expozice se čtyřmi druhy evropských sov.

Menší, ale povedená výstava

Tolik tedy k obsazení výstavy. Domnívám se, že se jedná o mimořádně povedenou výstavu. Možná není největší, i v České republice se konají výstavy s větším počtem druhů vystavovaného ptactva. Určitě však u nás nenajdeme výstavu s tak krásnými dekoracemi, s tak vkusně vyzdobenými voliérami a takovým množstvím květin nebo jiných exotických zvířat. Zkrátka v Lysé nad Labem najdeme od každého trochu a celkový dojem z exotického prostředí je dokonalý. Dovolte mi na závěr poděkovat organizátorům za přípravu této krásné akce a popřát jim do dalších let mnoho spokojených návštěvníků.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru