Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti se škubáním papoušků
Sdílet:

Zkušenosti se škubáním papoušků

Jistě se každý z nás již setkal, i když velice nerad, s oškubáváním papoušků, a to bez jakýchkoliv pro nás známých příčin. Myslíme si, že dáváme našim ptákům vše, co jsme schopni vymyslet, ale stejně se najde jedinec (i v páru), který si oškubává třeba jen část brček. Mně se to za celý život, co chovám ptáky, mockrát nestalo, ale i v dnešní době, kdy si myslíme, že mají naši opeřenci vše, co potřebují, se můžeme s tímto problémem setkat. Zkoušel jsem všechny staré i nové zaručené přípravky a recepty, možností je několik. Vypozoroval jsem u papouška, který se začal škubat, čím to může být a moje domněnka se potvrdila.

Zamezení stresu
Měl jsem chovný pár papoušků senegalských, kteří odchovávali mladé bez problému asi tři roky. Najednou, ze dne na den, jsem si všiml, že je samec trochu oškubaný, a to na břiše a velice málo na zádech. Pár jsem stále pozoroval, skladba pro ně připravované potravy se nezměnila, a tak jsem neviděl důvod tohoto počínání.


Asi po měsíčním dosti častém a dlouhém pozorování jsem si všiml, jak samička na samce někdy útočí a on před ní utíkal nebo zalezl do budky. Toto počínání bylo stále stejné, samec se samice viditelně bál a myslím si, že jeho stres byl tak velký, že začal s pomalým oškubáváním, jen když samici uviděl. Tak jsem se rozhodl oba papoušky od sebe oddělit, byli tak daleko od sebe, že se ani neslyšeli. Sameček přestal se škubáním a brzy měl peří v naprostém pořádku. Tady chci upozornit, že většinou každý chovatel chce ihned nasadit nějaké léky, ale tím papouškovi nepomůžete a možná naopak uškodíte. Je velice nutné dobře pozorovat naše miláčky, když se náhle něco podobného začne dít. Pokud se nezmění prostředí, kde papoušci odchovávají delší dobu mladé, nebo náhle nezměníme potravu, není důvod, proč by si jinak zdraví jedinci peří škubali. Ještě musím říci, že když jsem dal zpět samce k samici, za dva dny byl oškubaný. Sice málo, ale byl. Dal jsem tedy samečka k jiné chovné samici a vše bylo a je v pořádku. Nebylo ani nutné podávat žádný přípravek.



Granule
Uvedu další příklad stejného oškubávání, ke kterému došlo zcela najednou. V tomto případě jsem však začal podávat papouškům granule, byl to zase samec, který se oškubával a také jen povrch pírek, ne až na kůži. Věděl jsem, že se to někdy stává, když papoušci nejsou na granule naučení, asi je to novými složkami, které granule obsahují. Když jsem však začal podávat granule Harrison´s Bird Food, které jsou vyráběny ze surovin pocházejících z ekologického zemědělství, chemicky neošetřovaných ani nepřibarvovaných, tak uvedený nešvar přestal. Jsou to opravdu kvalitní granule a berou je všichni papoušci, i ti, kteří granule nikdy nechtěli brát. Zaručují opravdu vyváženou potravu, takže nemusíme podávat žádné jiné přípravky. Pokud jsou na některé druhy moc velké, není problém je trochu rozdrtit v hmoždíři nebo pomlet. Granule jsem mlel na mlýnku na maso nebo na elektrickém mlýnku na sekání zeleniny. Někdy je míchám s granulemi ZuPrem, které by neměly být podle výrobců taky barvené, ale mají barevné granulky, takže je dost problematické tomu věřit. I když dnes jsou barviva přírodní, z různých rostlin apod.



Aloe vera, Greposept …
Uvedl jsem dvě možnosti škubání peří, samozřejmě ty méně problematické, které neměly nic společného se zdravotním stavem papoušků. Další byl případ, kdy se sameček (také senegalec) oškubával delší dobu a já jsem nemohl přijít na příčinu. Tak jsem si objednal Aloe vera s brusinkou, 96 % výtažek bez chemického ošetření. Na jaře jsem začal uvedený přípravek podávat preventivně všem papouškům, a to jedem mililitr na jeden pár (o velikosti senegalce) na dětský piškot rozdělený na čtyři díly. Takto to dělám denně tři týdny a potom jeden týden podávám Greposept, taky jeden ml na jeden pár papoušků. (Greposept je velice účinný přípravek, který obsahuje antiseptické, antibakteriální, dezinfekční a fungicidní látky. Jeho základem je výtažek z grapefruitových jadérek, který je nejsilnějším doposud objeveným přírodním antiseptikem a má prokazatelně široké spektrum účinnosti.) Po týdnu zase začnu podávat Aloe vera. Pokud je papoušek nemocný nebo má problém s opeřením, jako měl můj samec senegalce, podávám 4 ml Aloe vera denně (opět na jeden pár) na piškot rozdělený na šest kousků a k tomu dávám 2 ml Greposeptu. Tak to dělám bez přestávky, než se dá papoušek dohromady a je úplně v pořádku. Oškubaný samec senegalce byl v pořádku asi za měsíc a půl. Myslím si, že příznivé účinky Aloe vera se projevují až při dlouhodobějším podávání. Je asi nutné podávat souběžně také Greposept. Já jsem ještě podával Sangrim AV, který vše urychluje a je to také velice dobrý přípravek. (Sangrim AV příznivě ovlivňuje opeření a kvalitu peří, snižuje projevy únavy a stresu.) Nic jiného není nutné podávat, za sebe musím říci, že antibiotika papouška jenom dodělají. Proto je dobré se antibiotikům vyhnout a podávat jenom přírodní preparáty. Já používám na podporu jater výtažek z ostropestřce mariánského, který lze zakoupit v každé zdravé výživě. (Ostropestřec chrání játra před toxickými látkami včetně léků a chemických škodlivin.) Tak můžeme zamezit zatížení jater. Doporučuji přestat podávat ořechy a všechna olejnatá zrna, až do uzdravení papouška. To je také důvod, proč se mně velice osvědčily granule Harrison´s Bird Food – ptáci mají plnohodnotnou výživu a není potřeba podávat jakékoliv doplňky, které by mohly v danou chvíli uškodit. Ještě přidávám třikrát až čtyřikrát týdně pupalkový olej, který podávám na nakrájeném jablku. Myslím, že tento olej plně pokryje potřebu olejnaté složky v krmivu.

Tak to jsou moje zkušenosti se škubajícími se papoušky a s jejich úspěšnou léčbou. Vždy je nutné vědět, čím se papoušci živí v přírodě, a potom se snažit jim takovou potravu zajistit. Myslím, že to je hlavním důvodem zdravotních problémů u všech druhů ptáků. Přeji všem chovatelům, aby museli co nejméně řešit podobné potíže, aby jejich chov byl zdravý a měli radost z odchovaných kvalitních mláďat.


Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru