Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Papoušek nádherný
Sdílet:

Papoušek nádherný

Jedná se o středně velkého papouška. Papoušek nádherný (lat. Polytelis swainsonii), mezi chovateli nazývaný baraband, patří k běžným obyvatelům našich voliér. Spousta chovatelů ho chová ve společné voliéře s jinými druhy papoušků i drobotě. Své první papoušky nádherné jsem si přivezl domů na podzim roku 2008 z burzy v Týništi nad Orlicí.

Popis

Samec papouška nádherného má výrazně zelenou barvu, temeno hlavy má tyrkysově modré, žluté čelo a líce, které jsou ze spodní strany lemované červeným pruhem, ocas je z vrchní strany zelený stejně jako tělo a ze spodní strany jsou pera černá. Samice je celá matně zelená, hlavu má našedlou, na hrudi má narůžovělý pruh jako samec, kolem nohou má oranžové až červené nohavičky, ocas je z vrchu zelený a zespodu černý s růžovými okraji.

Krmení

Své papoušky krmím suchou směsí značky Apetit, zkoušel jsem různé druhy, ale nejvíce jim „zachutnala“ směs s papričkami. Klíčené ani máčené nedávám. Krmím denně, suchou směsí, zeleným, piškoty a ovocem. Ze zeleniny mi berou pouze mrkev. Z ovoce dávám, co je momentálně k dostání z běžných druhů. Nejvíce milují třešně a jablka. Na jaře podávám denně suchou směs a směs nakrájeného jablka, zeleného, nastrouhaného vejce, mrkev a nadrcené piškoty. V době odchovu dávám suchou směs, ovoce a piškoty. Nádherní odmítají brát míchanici, ani piškoty moc neberou, tak krmí mladé pouze suchou směsí, ovocem a občas i piškoty.

Chovatelské zařízení

Nádherné mám umístěny v celoročních zateplených dřevěných voliérách s výlety. Jsou umístěni v krajní voliéře, takže mají pouze jedny sousedy, a to papoušky patagonské. Přes zimu v záletech zamrzá voda, ale při letošních mrazech (minus 26,6 °C) bylo v záletech minus 7 °C. Zálet mají vybaven krmným pultem, budkou a dvěma bidly. Velikost budky je 30×30×65 cm (velikost základny×výška). Zálet má rozměry 1×1,25×2,2 m, výlet je 3×1,25×2 m (dך×v). Ve výletu jsou umístěna tři bidla, miska na koupání a větve na okus. Na voliérách mám svařované pletivo 19×19 mm, síla drátu je 1,2 mm.

Chov

K nádherným jsem se dostal úplnou náhodou, když jsem byl na burze v Týništi a měl jsem v plánu koupit papoušky kouřové. Ovšem těch tam mnoho nebylo, když jsem však procházel halu, padl mi do oka jejich nejbližší příbuzný z rodu Polytelis – papoušek nádherný. Po konzultaci s chovatelem jsem si je spokojeně odnášel v přenosce do auta. Tehdy jsem ještě neměl stávající voliéry, ale pouze jednu malou a na zimu jsem dával všechny papoušky do místnosti, kde nemrzlo. Byli to mladí ptáci, takže jsem je umístil do voliéry s korelami. Na jaře jsem dával papoušky do venkovní voliéry, kde i hnízdili. Samec se již začínal vybarvovat, ale oba ptáci měli problém s opeřením. Samice nebyla uhlazená, ale zase oproti samci mohutná, samec byl uhlazený, ale kousal si ocas, takže mu nedorůstal, nejdelší pera měla maximálně 3 cm. Na radu jiného chovatele jsem mu pera vytrhal a čekal, až začnou růst. Mezitím se přišel podívat soused s dětmi. Když se zadívali na nádherné, tak mi sdělili, že by takového papouška chtěli. Asi o dva dny později jsem našel inzerát na samce stejně starého, tak jsem začal přemýšlet a dospěl jsem k názoru, že ho vezmu, jelikož pár byl od stejného chovatele, tak jsem měl alespoň jistotu nepříbuznosti. Když jsem přivezl nového samce, tak jsem se zeptal souseda, jestli by nechtěli tedy toho nádherného, ale že nemá ocas, který po vytrhání pomalu dorůstal. Nevadilo jim to, a tak si ho odnesli ještě s mládětem kakarika červenočelého.

Na zimu jsem je umístil opět do místnosti, kde nemrzne. Samec se přes zimu vybarvil, se samicí seděli stále vedle sebe a hašteřili se. Doufal jsem, že na jaře budu mít štěstí a uvidím v budce mladé papouška nádherného, pár byl dvouletý, tak by to vyjít mohlo. Začátkem dubna jsem začal stavět nové voliéry se čtyřmi boxy, do kterých měly přijít dva páry rosel, pár korel se dvěma páry andulek a pár nádherných. Bohužel voliéry jsem stavěl poměrně dlouho, protože jsem je mohl stavět pouze o víkendech, přes týden jsem totiž chodil do školy. To způsobilo, že jsem ptáky přemístil ven až 20. června, což je pozdě. V půli července jsem nabízel na prodej nebo výměnu oba páry rosel a ozval se mi chovatel, že by mohl nabídnout chovný pár nádherných. Chvíli jsem přemýšlel a nakonec jsem na to kývl. Jeli jsme tedy s tátou do Jaroměře k chovateli, kde se konala výměna. Hned jak jsem je uviděl, věděl jsem, že si je chci odvézt domů! Prohlédl jsem si zbytek chovu a chvíli jsme si popovídali o papoušcích, potom jsme se vydali na cestu domů i s nádhernými, kteří byli opravdu nádherní.

Začátkem srpna jsem objevil inzerát, že chovatel vymění pár barnardů límcových jižních za jinou Austrálii. Nabídl jsem můj původní pár nádherných a druhý den jsme zase jeli na výměnu, tentokrát do Železnice u Jičína. Nový pár byl kroužkovaný, samec má kroužek 06, samice 07. Byli umístěni do nových voliér, kde se rychle zabydleli a zvykli si na krmení. Přes zimu byli ptáci již venku, takže byla menší pravděpodobnost, že by na jaře rozpeřili. Podle doporučení jsem dal nádherným budku o rozměrech 30×30×60 cm s otvorem 7 cm. Na jaře roku 2011 jsem pozoroval razantní změnu v chování nádherných. Později jsem občas viděl krmení a poté následovalo i páření. Samice se stále častěji zdržovala v budce, kde jsem 5. května našel první vajíčko. Postupně obden snášela další, celkem byla čtyři. Při sezení jsem ji nerušil, aby případně neopustila snůšku, ale obavy byly naštěstí zbytečné. Když jsem asi týden před líhnutím samici nachytal mimo budku, hned jsem zkusil vajíčka prosvítit a zjistil jsem stoprocentní oplodněnost. První mládě se vylíhlo 26. 5., druhé 27. 5., třetí 28. 5. a poslední, čtvrté 29. 5. Samice vzorně krmila a já mohl mladé ve věku 8 až 9 dní kroužkovat kroužky o velikosti 6,5 mm. Mláďata rychle rostla, skvěle prospívala a já jen čekal na tu chvíli, až vylezou ven a budou lítat po voliéře s rodiči. Toto se mi vyplnilo zhruba v prvním prázdninovém týdnu. Když jsem přišel odpoledne z brigády, tak mě čekalo milé překvapení. Budku opustila všechna čtyři mláďata zároveň. Za tři týdny mladí ptáci už sami brali krmení, tak jsem napsal inzerát na prodej. Druhý den se ozvala jedna paní, že má zájem, a hned navečer si pro něho přijela. Zbylá tři si vzal chovatel z Lanškrounu pro sestavení párů se svými odchovy. Pár se opět krmil, ale začal přepeřovat a druhé hnízdo jsem ani nečekal. Byl jsem šťastný, že se mi povedl odchov také něčeho jiného než jenom andulek, korel a kakariků.

Letošní rok začala sezona téměř stejným způsobem, jenom samice začala snášet dříve. První vajíčko samice snesla 28. 4. a opět snášela pravidelně obden a opět byla čtyři vajíčka. Bohužel v tu dobu bylo hodně sucho a vylíhlo se pouze jedno mládě ze čtyř plných. Mládě rychle rostlo. Kroužkoval jsem ve stáří 8 dní a kroužek jsem sotva natáhl. Mládě vylétlo 28. 6. a v tu dobu se samec opět dostal do toku a napadal mládě, které bylo také samec, a tak musel být odstaven. Samice nadále krmila mládě, které se během 14 dní naučilo brát potravu samo a mohlo být přemístěno do velké voliéry, kterou jsem postavil letos. Dnes už mládě dělá radost novým majitelům, pár se znovu páří a samice má nahrabáno v budce, ale myslím si, že z toho nic nebude …

Závěrem

Tyto papoušky bych doporučil i začínajícím chovatelům. Za kvalitní podmínky, ve kterých budou drženi, se bohatě odmění svou krásou, inteligencí i případným odchovem. Nádherné je možné chovat i ve společném chovu s jinými druhy, ale z vlastní zkušenosti nedoporučuji kakariky. Měl jsem je s nimi první rok a samec kakariků vlezl do budky nádherným a samice ho tam zabila. Pro mě se stali papoušci nádherní srdeční záležitostí a plánuji si pořídit ještě jeden pár, abych mohl případně nabízet i nepříbuzné kusy. Jsou to krásní štíhlí papoušci, kteří dokážou svým vzhledem okouzlit i lidi, kteří se papouškům nevěnují.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru