Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov eklektusa šalamounského
Sdílet:

Chov eklektusa šalamounského

Chovem australských papoušků se zabývám již 30 let. U známého jsem viděl eklektusy šalamounské. Vždy jsem měl přání mít v chovu nějakého většího papouška. Eklektus mé přání splňoval. Velký, barevný, cenově celkem dostupný. Ostatní chovatelé říkali, že je hlučný. Není to v tomto směru taková hrůza, to papoušek nádherný nadělá hluku více.

Chovatelské zařízení

Koupil jsem si tedy pár eklektusů šalamounských. Dal jsem je do celoroční voliéry 5 m dlouhé rozdělené oknem 1×1 m na 2,5 m dlouhou venkovní část a 2,5 m dlouhý vnitřní vytápěný prostor. Na zimu okno zavřu tak asi koncem října, podle počasí. Teplotu nastavím na 10 °C, tuto teplotu snášejí celkem v pohodě. Na jaře, přibližně v dubnu, okno otevřu a nechám až do podzimu otevřené, takže mají prolet 5 m. Po dvou letech jsem jim dal budku z kmene 60 cm vysokou s otvorem 12 cm.

Krmení

Krmím je směsí Deli Nature 62, která jim jako suché krmení vyhovuje, zkoušel jsem jiné směsi a různé míchanice, ale vrátil jsem se zpátky k Deli. Ze zeleného krmení je podávána hlavně pampeliška a ptačinec. Občas jim pověsím větev z jabloně, kterou okoušou až na dřevo. Na podzim je větší výběr různých bobulí, černý bez, hloh, šípky, ale nejraději mají bobule ptačího zobu, jsou ochotni přijít i blíže k pletivu a během chvilky oberou celou větvičku. Ovoce jim dávám nakrájené na malé kousky. Podávám jablka a mrkev celoročně, jinak podle sezony. Z jižního ovoce mají nejraději mandarinku, granátové jablko. Nejsou nároční. Při odchovu dávám vaječnou míchanici a piškoty, které mají velmi rádi. To mi usnadňuje podávání různých vitaminů, třeba piškot jemně potřu pupalkovým nebo palmovým olejem. Nejčastěji namáčím piškot do vody, ve které rozpustím vitaminy a hlavně kalcium. Toto praktikuji především před snůškou vajec. Když slyším, že se chce samice pářit (vždy záleží na samici, kdy chce, a vydává přitom vrzavé zvuky, já tomu říkám, že kváká jako žába), okamžitě zvýším dávku vápníku, aby měla vajíčka silnější skořápku. Jinak by mohlo dojít k tomu, že vajíčka rozšlapou v budce, což se mi už stalo.

Odchov

Po třech letech samička začala snášet vajíčka, ale všechna byla neoplozená. Tak jsem si na podzim pořídil nového samce. Z literatury jsem se dočetl, že u samice může být více samců, nového samce jsem tedy pustil k páru do voliéry, a nic se nestalo. Nový samec se začal zajímat o samičku, samička ho tolerovala. Samci si neublížili. Po měsíci, když jsem viděl, že o sebe jeví zájem, jsem starého samce dal do jiné voliéry. Po dvou měsících měli v budce dvě vajíčka, jedno bylo oplozené. Za 28 dní bylo slyšet z budky pípaní, kroužkoval jsem 20. den. Třicátý den lze poznat, jestli je mládě samička, nebo samec, samice má červená brka a samec zelená. Ve dvou měsících vylétli z budky. Někteří mladí ještě chodí týden po zemi, jiní jsou na bidle už druhý den. Po třech letech jsem odchoval šest mladých. Jsem na svoje eklektusy pyšný. Přeji každému, kdo tohoto krásného papouška chová, hodně úspěchů.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru