Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
27. celostátní výstava mladých andulek
Sdílet:

27. celostátní výstava mladých andulek

Šedá samice společenství Petr Pechar, Josef Slavík kralovala výstavě odchovů roku 2015, která se v sobotu 22. srpna konala ve Strančicích u Prahy.

Tahle akce vždy nejlépe odpoví, kdo měl jaký rok, kdo udělal největší krok dopředu. I tentokrát byla velmi slušně obsazena, 37 vystavovatelů dodalo 431 klecí. Což bylo na hraně prostorových možností chovatelského areálu. Ten se od červnové výstavy podařilo trochu vyšperkovat, takže nevelké prostory působily útulněji. Přálo i počasí, v úmorném vedru by v nízkých místnostech bylo asi nedýchatelno. Nezvykle horké léto se podepsalo i na horší kondici mnoha andulek.

Soutěž nepřepeřených mláďat baby posoudil Petr Pechar (sám se jí pochopitelně neúčastnil), zbytek byl na Františku Lukovičovi, dlouhá léta přednímu expertovi ze Slovenska. Jelikož to obnášelo 400 klecí, posuzování se protáhlo od rána až do 15 hodin. Samotná výstava je poté přístupná pouhou hodinu, pak už se balí a většina zúčastněných chce být s ptáky co nejdřív doma. Prostor na obhlídku andulek – posuzování bylo totiž neveřejné – je tak zúžen až příliš a stálo by za zvážení akci v případě tak hojné účasti třeba o hodinu prodloužit.

Listinu vítězů tentokrát nedoplním tradiční soutěží chovatelů, která byla výborem zrušena a poté na přání členů zase obnovena. Po příští akci, Celostátní výstavě andulek, už by tu zase měla být.

Tabulka, v níž se najde každý, kdo se zúčastnil aspoň jedné výstavy, logicky vystavovatele zajímá. Argument, že je neobjektivní, považuju za scestný, protože pak bychom mohli zrušit i soutěžní výstavy, kde se na výsledku podepisuje subjektivní názor posuzovatele.

Bodování nikdy nebude dokonalé, ostatně lze ho upravit, když má někdo výhrady. Ale to stávající bylo nastaveno podle mě docela dobře, protože když jsem se na tabulku po sezoně podíval, odrážela kvalitu až nečekaně věrně. A výstavní andulky jsou disciplína vysoce soutěžní, takže k tomu tabulky a pořadí nepochybně patří.

Přehled vítězů skupin

světle zelené – Jiří Řejha

světle modré – Juraj Vrančík

šedozelené – Jiří Řejha

šedé – spol. Pechar, Slavík

tmavé barvy – František Remenár

žluté, bílé, šedokřídlé, světlekřídlé – Ladislav Groda

lutino a albino – Ladislav Groda

lacewings, plavé – Karel Rudolf

skořicové zelená řada – Ladislav Groda

skořicové modrá řada – František Remenár

skořicové opalíny – spol. Pechar, Slavík

opalíny – spol. Pechar, Slavík

žlutolící – Juraj Vrančík

rec. a kont. straky, tmavooké, texas clearbody – Juraj Vrančík

australské straky – Ladislav Groda

perlové a perlové dvoufaktorové zelená řada – Ladislav Groda

perlové a perlové dvoufaktorové modrá řada – Juraj Vrančík

chocholaté a nové mutace – neobsazeno

páry – Juraj Vrančík

kolekce – Ladislav Groda

Autor textu: Ondřej Michálek
Autor fotografií zdroj: Ondřej Michálek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru