Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Méně známé mutace korel
Sdílet:

Méně známé mutace korel

Tématem tohoto článku jsou málo chované mutace korel, jelikož se mi nelíbí, že se korely dostaly jen do fáze výkupního kusu, kde se z velké části nehledí na kvalitu. Korela má navíc spoustu méně známých mutací, o kterých 90 % českých chovatelů nemá ani tušení, že existují. Přitom to nejsou nějaké novinky a v zahraničí jsou známy spoustu let. Mým chovatelským záměrem je vyčistit chov od běžných mutací, jako je perla, straka, skořice, a odchovávat jen šedé ptáky ve všech třech barevných variantách odstínu hlavy u samců. To se mně letos částečně podařilo, měl jsem jen šedé odchovy. Výjimku v mém chovu tvoří perlové lutino, které kombinuji s mutací žlutolící.

Představovat Korelu chocholatou asi nemá význam, je po andulce hned druhý nejčastější chovanec našich voliér. Systém chovu a odchovu je „jednoduchý“, pro začátečníky vcelku bezproblémový. Ke krmení používám směs pro střední papoušky od firmy Avicentra, kterou míchám se směsí pro andulky v poměru 50:50. Na ovoce předkládané v závěsném košíku na pletivu jsou dost konzervativní a sem tam si něco zobnou, zato nastrouhané nebo nakrájené v míchanici vezmou beze zbytku. Míchanici podávám jak průmyslovou, tak domácí výroby na střídačku (obden v době odchovů, jednou týdně v mimo hnízdní období).

Recesivní stříbrná (fallow)

Hlavním znakem této mutace je červené oko, které mají mláďata hned po vylíhnutí z vajíčka a zůstává červené po celý život, jen v dospělosti nepatrně ztmavne. Tato mutace má dědičnost ke všem ostatním mutacím recesivní. Mutace fallow způsobuje zesvětlení celého těla, vzhledově působí jako skořice, rozdíl oproti skořici je v červeném oku.

Žlutolící

Mutace je vzhledově stejná jako varianty, které běžně známe, rozdíl je v barvě lícní skvrny, která není červená, ale žlutá a u samců je buď úplně potlačena, nebo je jen nepatrně naznačena. U vybarvených samců se ztrácí v žluté barvě na masce. U samic je žlutá lícní skvrna nepatrná nebo chybí úplně. Dědičnost žlutolící je recesivní – vázaná na pohlaví.

Pastelface

Po přírodní šedé a bělohlavé šedé je mutace pastelface třetí variantou ve zbarvení hlavy. Tato mutace je vůči všem mutacím v přírodní variantě recesivní, ale k mutacím v bělohlavé řadě je dominantní. Prosím nezaměňujte mutaci pastelface se žlutolící. Pasteloví ptáci mají hodně velkou variabilitu ve zbarvení hlavy a můžou působit vzhledově jako žlutolící. Hlavní rozdíl je v dědičnosti, tak ať nejste zklamáni. Je to krásná barva, žlutá u samců na hlavě není klasicky, jak ji známe, ale má citronový odstín s broskvovou lícní skvrnou.


Dominantní stříbrná

Tato mutace je moje srdeční záležitost, krásná mutace, která se ještě rozděluje na 1f a 2f. Mladé korely vylétlé z budky vypadají vzhledově stejně jako obyčejní šedí ptáci, je tam vidět jen nepatrný odstín šedé barvy, ale během roku tato korela projde úžasnou proměnou. Je až k neuvěření, že je to jedna a táž korela. Další rozdělení je na světlý typ a tmavý typ u 1f varianty. Ptáci s jedním faktorem mají světlý (stříbrný) odstín těla, kdežto hlava zůstává normálně tmavá. Korely s dvěma faktory jsou skoro celé žluté (nebo v bělohlavé řadě bílé), jen hlava zůstává opět šedá. Selektivním výběrem a vhodným párováním se dá docílit co nejsvětlejšího odstínu těla s krásně výraznou tmavou hlavou. Dědičnost je neúplně dominantní. V případě vybarvených samců zůstává tmavá barva jen na zátylku za chocholkou, kdežto samice 1f stříbrná má hezky tmavou hlavu. Krásný kontrast stříbrného těla s tmavou hlavou ve venkovní voliéře na sluníčku je nádherný. Nikdy jsem netušil, že něco tak krásného existuje.

Loňská sezona se dle mého ani nemohla podařit lépe, povedlo se mi sestavit přírodní, bělohlavé a pastelové šedé tak, že už jsem odchoval jen šedé barvy bez ostatních jiných mutací (perla, straka, lutino), a ve světlé stříbrné 1f jsem opět odchoval všechny tři barevné varianty. Všechny tyto barvy se dají navzájem kombinovat mezi sebou, je jen na chovateli, jakým směrem se vydá a čeho chce v odchovu dosáhnout, jen je škoda, že u nás v republice je pouze pár nadšenců, kteří se barvami korel zabývají podrobněji. V zahraničí je tomu jinak, nehledí tam na kvantitu, ale na kvalitu odchovu a kontrast barev. Pokud by někdo měl zájem o doplňující informace, neváhejte mě kontaktovat.

Autor textu: Petr Svoboda
Autor fotografií zdroj: Petr Svoboda
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru