Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Puštík brýlatý (Pulsatrix perspicillata) – vzácný přírůstek ptačí kolekce v Zoo Hodonín
Sdílet:

Puštík brýlatý (Pulsatrix perspicillata) – vzácný přírůstek ptačí kolekce v Zoo Hodonín

Puštík brýlatý je velká tropická sova. Po celý rok obývá zejména staré lesní porosty na území Střední a Jižní Ameriky v rozmezí od jižního Mexika a Trinidadu až po jižní Brazílii, Paraguay a severozápadní Argentinu. Ačkoli je v současné době stále zařazen mezi málo dotčené druhy, jeho populace je silně ohrožována zejména silným úbytkem jeho přirozeného biotopu.

Dospělý pták má tmavé zbarvení, světlé lemy kolem žlutých očí a bílou nebo žlutavou hruď. Obě pohlaví jsou zbarvena shodně. Mláďata mají zbarvení oproti dospělcům opačné – jsou převážně bílá, s tmavým obličejem. Svou velikostí patří mezi největší sovy vůbec. Délka těla dosahuje až 46 cm, rozpětí křídel až 90 cm a hmotnost se pohybuje v rozmezí 450–900 g.

Aktivní je především v noci. Potravu puštíka brýlatého tvoří hlavně hlodavci a velký hmyz, dále také krabi, netopýři, vačice, žáby a menší ptáci.

Do naší zahrady přicestovali první jedinci tohoto druhu na podzim roku 2014 od kolegů ze Zoo Praha. Jsou to dvě mladé samičky – sestry. Po příjezdu byly umístěny do jedné ze síťových voliér v expozici sov, která se nachází v klidné části zahrady. Tady se puštíci brýlatí velmi dobře aklimatizovali a na nové prostředí a chovatele si velmi rychle zvykli. Jedinou nevýhodou v chovu těchto krásných sov je nutnost temperovaného zimoviště. Po konzultaci s pražskými kolegy jsme proto i naše puštíky přemístili do temperovaného zimoviště hned, jakmile teploty klesly pod 5 °C. V budoucnu bychom rádi získali z jiného zařízení nepříbuzného samce výměnou za jednu naši samici. V příštím roce budeme také řešit nové umístění v areálu zahrady. V současné době obývají síťovou voliéru, která je určena spíš pro menší druhy sov. Z tohoto důvodu máme v plánu na příští rok jejich přemístění do velké a prostorné voliéry v sousedství výrů velkých a sovic sněžných.

Autor textu: Jiří Ingr
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru