Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lorikul korunkatý – Loricullus gangulus
Sdílet:

Lorikul korunkatý – Loricullus gangulus

Hned úvodem musím čtenáře ujistit, že nejsem chovatelem těchto lorikulů, pouze jsem byl požádán o zpracování příspěvku dle poznámek z chovu svého kamaráda. Nebudu se zde zaobírat popisem výskytu v přírodě, tato fakta si každý snadno nalezne na internetu, a ani to není cílem příspěvku.

Tento lorikul je též nazýván papouškem netopýřím z důvodu nocování v poloze zavěšení hlavou dolů. Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že chov tohoto papouška zvládne pouze zkušený chovatel, řekl bych, že se jedná o vysokou školu chovatelskou!

Celá skupina lorikulů se vyznačuje atraktivním zbarvením opeření, lorikula korunkatého nevyjímaje. I z tohoto důvodu se jedná o velmi často v Asii chovaného klecového ptáka jenom na ozdobu. V Evropě jsou velmi vzácní, cena vysoká, toho si konečně musí každý zájemce o chov být vědom.

Klec

Kamarád tyto lorikuly chová v klecích o obsahu asi jeden metr krychlový, ale už při pořizování jakékoliv chovné klece musí chovatel počítat s tím, že vzhledem ke složení potravy mají tito ptáci velmi řídký trus. Klec by měla mít plastové stěny z důvodu nutnosti častého mytí. Nade dnem musí být rošt, aby neměli lorikulové přístup ke znečištěnému dnu klece. Je samozřejmé, že dno musí být snadno vyjímatelné z důvodu častého čištění.

Osvětlení

Délka dne je minimálně 12 hodin, k osvětlení jsou použity osvětlovací trubice Arkadia s UV slunečním spektrem. K těmto trubicím ještě poznámka z mé chovatelské praxe – použije-li se tato trubice s průhledným krytem, je sluneční spektrum odfiltrováno. Průhledné kryty jsou totiž vyrobeny z metylmetakrylátu, který nepropouští UV spektrum.

Krmení

Potrava musí být podávána v miskách! Kdo to podcení, musí počítat s bakteriálními infekcemi a ztrátami. Na dně klece je umístěn savý materiál, zde záleží na každém chovateli, jaký zvolí. Lorikulové k němu nemají přístup, a tak nemohou být jakýmkoliv savým materiálem ohroženi.

Složení krmné dávky:

Hlavní složkou je různé ovoce a ovocné směsi jako směs lesního ovoce, dále fíky, banány, papája, hrozny, pitahaya, a to je jenom příklad. Zájemce o chov si musí zajistit přísun těchto ovocných směsí i ve zmrzlém stavu, rada jak si to zajistit asi neexistuje, chce to kontakty. V dnešní době supermarketů není ale problém zajištění pestré dávky ovoce, na pultech jsou často takové druhy ovoce, o kterých ani nevíme, jak je jíst, jenom to je „trochu“ drahé. U chovu vzácných opeřenců je to ale věc nepodstatná. Ze zrnin lze jmenovat máčenou dietní směs bez slunečnice. Dále nektarovou směs vlastní výroby (složení je chráněné), která je obden střídaná medovou vodou v dávce 250 ml medu na 1 litr vody.

Z výživových doplňků je to Neofos sypaný na ovoce, který má příznivý vliv na trávení a mikroflóru a v neposlední řadě potlačuje plísně. Neofos je podáván dvakrát až třikrát týdně. Krmná dávka v době odchovu je obohacena o klasickou komerční vaječnou směs s ovocem.

Hnízdění

K hnízdění dávají přednost kmenovým budkám o průměru odpovídajícím velikosti lorikulů, zde odkazuji na snímek s mláďaty. Snůška bývá okolo tří až pěti vajíček, samička sedí 23–25 dní, není střídána samečkem. U některých párů sameček zalézá na noc do budky k samičce, sezení na snůšce nelze potvrdit. Během sezení chovatel provádí kontrolu budky, ze strany samičky není výrazná reakce na tyto kontroly. Ve stáří asi 65 dnů opouštějí mladí lorikulové budku, jsou schopní letu a zcela opeření, s červeným kostřcem. Krátce nato začíná další snůška, v té době převezme starost o mladé sameček. Mláďata jsou během jednoho roku zcela přepeřená.

Zpracováno podle poznámek chovatele těchto atraktivních papoušků.

Autor textu: Pavel Pavlovec
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru