Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
U samičky může někdy dojít k zadržení vejce
Sdílet:

U samičky může někdy dojít k zadržení vejce

Důležité je znát pohlaví papouška nejen pro účely reprodukce, ale abychom nakonec nezjistili, že máme párek samečků nebo samiček, a také proto, aby bylo „prvorodičce” možné včas poskytnout účinnou pomoc v případě komplikace se vznikem tzv. zadrženého vejce. Může k tomu dojít při snůšce prvního vejce u ještě mladé samičky malého druhu papoušků (andulka, agapornis, korela), nebo naopak u samičky staršího věku před ukončením rozmnožovacího cyklu.

Podobná situace mě potkala u mé dvanáctileté samičky Mníška šedého (do této chvíle považované za samečka), která v květnu po stavbě hnízda z toho, co našla po bytě a z dodaných větviček, chtěla snést své první vajíčko. Pták se ale nakonec uchýlil mimo hnízdo do přítmí předsíně, na nejvyšší polici knihovny, kde celý den nehnutě seděl načepýřený se svěšenými křídly. Netušil jsem, co se děje, a jeho chování jsem přičítal počínajícímu onemocnění. Příští den jsem chtěl navštívit zvěrolékaře. Domnělý sameček se zatím s obtížemi snažil snést vejce, jehož tenká skořápka zřejmě pružila a vypuzení vzdorovala.

Zadržení vejce

Průvodním jevem, že vejce nemůže být v koncové části vejcovodu a z pootevřené kloaky vypuzeno, je nápadné chování samičky v podobě apatie, načepýřenosti, svěšených křídel, těžkého dýchání a bezvýsledného tlačení, což je patrné z častých stahů v břišní krajině. Okolí kloaky může být potřísněno krvavým řídkým trusem, jako při průjmu. Zde by byla namístě pomoc veterinárního lékaře, který by vyšetřením i za použití RTG rozhodl o způsobu zásahu. Nedojde-li k němu včas, dochází ke zhoršení krevního oběhu, zácpě, k obrně vlivem utlačování nervové pleteně nohou v sakrální krajině vejcem a nakonec k šoku a metabolickému rozvratu organismu s kolapsem.

K praktickému řešení problému zadrženého vejce MVDr. V. Tukač uvádí (Papoušci 2/2014): „Pokud je zadržení vejce teprve v řádu jednoho dne, je možno aplikovat lokálně na papilu vejcovodu ústícího do kloaky Enzaprost v dávce 0,2–0,4 ml pro jedince a prstem látku v kloace rozmasírovat. Injekčně se pak aplikuje kalcium glukonát v dávce 40 mg/kg do prsního svalu a potom se samička umístí na několik hodin do teplého a vlhkého prostředí. Pokud ke snesení vejce ani pak nedojde, je nutno přistoupit k jeho vybavení v celkové anestezii, případně se provede ovocentéza (vysátí obsahu vejce) a následné vybavení skořápky. Zvažovat lze i invazivní chirurgický zákrok přes stěnu tělní.“ Komplikací může být také následný výhřez kloaky se zadrženým vejcem. Kloaka je vytlačena z těla jako růžová boule i s vyčnívajícím vajíčkem. Zde je rovněž nutný zásah zvěrolékaře, který vejce vybaví a kloaku vrátí na místo.

Častou příčinou zadržení vejce bývá problém, že skořápka není dostatečně pevná a pružící obal vajíčka odolává stahům vejcovodu bez nějakého efektu jeho pohybu. Přispívají k tomu také často karenční stavy (chorobný stav vyvolaný nedostatkem některých živin v potravě, specificky účinných, a ve výživě nezbytných látek – vitaminů, minerálů, bílkovin), porucha metabolismu minerálů a stopových prvků, zánět reprodukčního ústrojí a v něm vzniklých nádorů a papilomů v kloace. Může to být i častá chronická snáška, která je pro samičku velmi vyčerpávající.

Chronická snáška

Chronická snáška oslabuje organismus, odčerpává energii, zásobu minerálních látek, snižuje imunitu a působí jako stresor. Závažné je vyčerpání zásob vápníku důležitého pro metabolismus tkání, kostí a svalů a zejména pro tvorbu vápenné skořápky. Trvalá ztráta vápníku nemůže být nahrazena obvyklou potravou (zrninami) a tělo mobilizuje jeho rezervy tím, že je odbourávána kostní trámčina. Samička pak již nedokáže snést vejce, u nějž se nevyvinula pevná skořápka. Následně může dojít k osteoporóze a tím ke zvýšené lomivosti kostí. Navíc se dále může samička oslabovat ještě péčí o snášku.

Příčinou takové snášky bývá dlouhý světelný interval (např. v domácí péči), který zvyšuje tvorbu hormonů řídících reprodukční cyklus, potrava s bohatým obsahem tuku a bílkovin vytvářející nadbytek energie, fixace samičky na opatrovníka, který se s ní často mazlí a hladí ji i v období toku po zádech, dotýká se jí v okolí kloaky, a bývá to i trvalá přítomnost budky. Opatřením může být zkrácení světelné fáze, omezení energeticky bohaté potravy, hlazení výlučně jen po hlavě, odnětí budky, a jde-li o pár, také oddělení samečka. Využít lze také hormonální terapii nasazenou zvěrolékařem a v krajním případě je možné i provedení invazivního chirurgického zákroku, kdy je odstraněn vaječník i vejcovod. Sedící samičce při chronické snášce je vhodnější snesená vejce neodebírat, aby nedošlo k vyprovokování další snášky.

Autor textu: Miloslav Josefovič
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru