Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Loskuták posvátný (Gracula religiosa) – Historický prvoodchov v Zoo Hodonín
Sdílet:

Loskuták posvátný (Gracula religiosa) – Historický prvoodchov v Zoo Hodonín

Loskuták posvátný je špačkovitý pěvec, který se v několika poddruzích vyskytuje na velikém území tropické Asie. Má rozsáhlý areál rozšíření, a to od Srí Lanky přes Indii, Čínu, jihovýchodní Asii až po Filipíny. Díky své schopnosti napodobovat lidskou řeč a nejrůznější zvuky patří tento pták k nejchovanějším druhům pěvců v asijských domácnostech. Právě tato lidská záliba patří k hlavnímu rizikovému faktoru odrážejícímu se na početních stavech populací v přírodě.

V přirozeném prostředí se vyskytuje ve vlhčích lesích nížin a hor. Je poměrně přizpůsobivý, a tak si dokáže zvyknout i v degradovaném prostředí. Délka těla je 17–29 cm, hmotnost 200–300 gramů. Jeho potravu v přírodě tvoří hmyz a ovocné plody.

Pohlavní dimorfismus není zřetelný. Samec se od samice neliší velikostí ani zbarvením. Loskutáci jsou černě opeření ptáci s bílými zrcátky na křídlech (letkách) a s výraznými lysými a žlutými laloky na hlavě – v oblasti tváří a týla.

Mimo období hnízdění se stejně jako naši špačci shlukují do skupin a společně hřadují na stromech.

Chov v Zoo Hodonín

Chov loskutáků má v naší zoo krátkou historii. První jedinec se u nás objevil až v roce 2012. Po vyšetření na určení pohlaví jsme zjistili, že je to samec, a hned poté jsme začali hledat  vhodnou samici. Tu jsme přivezli v roce 2013 a oba jedince úspěšně spojili.

Ze začátku roku 2014 byl tento pár umístěn ve voliéře 2 × 3 m, v těsné blízkosti bufetu pro návštěvníky. Bohužel během hnízdní sezony jsme zjistili, že to byla velká chyba, neboť tento pár během sezony hnízdil několikrát, ale vždy neúspěšně. Při pozorování bylo zjištěno, že pár při hnízdění velmi špatně nese nápor návštěvníků – hnízdění většinou skončilo vyhozením vylíhnutých mláďat z hnízdní budky v důsledku velkého stresu rodičovského páru.

Další sezonu jsme ještě jednou ponechali tento pár ve stejné voliéře. Pár zde zahnízdil, vylíhla se 2 mláďata – rodiče je však opět vyhodili z hnízdní dutiny. Z tohoto důvodu byl chovný pár okamžitě přesunut do chovatelského zázemí. Tento přesun proběhl 10. 6. 2015. V klidném místě v zázemí byl pár umístěn do podobně velké voliéry, páru byla přesunuta také jejich hnízdní budka a za zhruba týden se pár již znovu pářil a samice začala chodit do hnízdní dutiny. V této voliéře v chovatelském zázemí pár již zdárně odchoval 3 mláďata do úplné samostatnosti. Během hnízdění vše probíhalo v pořádku, rodiče se o mláďata starali velmi pečlivě. Během léta tento pár zahnízdil ještě jednou a úspěšně vyvedl další mládě. Mláďata se stala historickým prvoodchovem tohoto druhu v naší zahradě. Po této zkušenosti je pár umístěn výhradně v klidném chovatelském zázemí, kde není rušen návštěvníky a kde úspěšně odchovává mláďata.

Krmení

Krmnou dávku našich loskutáků tvoří nadrobno nakrájené ovoce a zelenina – jablko, hruška, banán, avokádo, mango, papája, švestka, broskev, meloun vodní, meloun žlutý, mrkev, okurka, paprika apod. Dále je podávána vařená rýže, tvrdý tvaroh a vařená vejce. Z komerčně vyráběných krmiv dáváme NutriBird T 16, Beo Patee, Tropical Patee a Insect Patee. V období hnízdění je podáván také hmyz a holátka.

Autor textu: Jiří Ingr
Autor fotografií zdroj: Jiří Ingr
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru