Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov sojkovců v Zoo Hodonín
Sdílet:

Chov sojkovců v Zoo Hodonín

V rámci dlouhodobé koncepce chovu ptáků se nám podařilo v roce 2016 dosáhnout dalšího významného bodu, a tím je chov sojkovců a blízkých příbuzných – timálií. Tito asijští pěvci bývali dříve evropskými chovateli oblíbeni. V době povolených dovozů ptáků do Evropské unie se objevovali i ve voliérách našich chovatelů. Dnes ze soukromých chovatelských zařízení v podstatě zcela vymizeli a v České republice se s nimi setkáme jen v několika zoologických zahradách. Tito půvabní ptáci jsou v přírodě ohrožováni prudkým úbytkem přirozeného prostředí a také kvůli lovu – jsou to oblíbení klecoví ptáci. Chov v zoologických zahradách se obecně příliš nedaří

Naše zahrada v tomto chovatelském záměru velmi úzce spolupracuje ze Zoo Praha, která je v současnosti největším a nejvýznamnějším chovatelem těchto ptáků v Evropě. Odtud jsme také přivezli první jedince pro založení našeho chovu. V současné době naše zahrada chová 2 samce sojkovce lesního (Ianthocincla ocellata artemisiae) a 2 páry sojkovce popelavého (Ianthocincla cineracea cineracea). V budoucnu se budeme snažit chov těchto ptáků maximálně rozšířit i za cenu toho, že budeme nuceni z kapacitních důvodů vzdát se některých běžných druhů ptáků, které chováme. Bohužel je v současné době velmi problematické získat jedince této velmi vzácné skupiny ptáků. Pevně věříme, že i přesto se nám podaří během několika let vytvořit kolekci těchto krásných a velmi ohrožených ptáků a budeme dělat maximum pro to, abychom se tyto ptáky naučili chovat a úspěšně rozmnožovat.

Sojkovec lesní (Ianthocincla ocellata artemisiae)

Délka těla sojkovce lesního je 31 cm a hmotnost 90–100 g. Od ostatních druhů sojkovců se liší poměrně výrazným zbarvením. Bílé skvrny jsou rozseté na hnědošedém podkladě, ocas je bíle lemovaný. Obě pohlaví tohoto druhu vypadají stejně.

Žije v několika poddruzích v jihozápadní Číně. Vyhledává subtropické a tropické vlhké lesy do výšky 4 600 m n. m. Potrava tohoto druhu je tvořena rostlinami i živočichy. Sojkovci lesní se v přírodě zdržují v malých skupinkách v hustém podrostu, kde vyhledávají potravu – využívají přitom výborného krycího zbarvení.

Sojkovec popelavý (Ianthocincla cineracea cineracea)

Délka těla sojkovce popelavého je 21–24 cm a hmotnost 43–55 g. Zbarvení je pískově hnědé. Má černé temeno, vous a špičku ocasu, tváře jsou šedobílé. Žije v Asii (severovýchodní Indie a západní Myanmar), další 2 poddruhy se vyskytují od severovýchodního Myanmaru po Čínu. Vyhledávají křovinaté podrosty listnatých i smíšených lesů a bambusové porosty od středních poloh po 2 745 m n. m. Potravu, kterou tvoří drobný hmyz, semena, bobule a drobné plody, vyhledávají tito sojkovci na zemi.

Autor textu: Jiří Ingr
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru