Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kanáři 2016
Sdílet:

Kanáři 2016

Přípravu kanárů na hnízdění jsem zahájil tradičně koncem měsíce února, kdy jsem začal podávat krmení potřebné pro začátek hnízdění. Do krmné dávky jsem zařadil dětské piškoty, které jsem namáčel do vody, jež byla naředěna s potřebnými vitaminy a minerálními látkami. Používám vitaminy v tekutém stavu, které v příslušném poměru ředím vodou.


Pampelišky

Opět jsem vsadil na vitaminy z přírody, a to na pampelišku. Kanáři dostávali hned první lístky, které se začaly v přírodě objevovat. Pampelišku vyrývám i s kořenem, opláchnu a dávám do voliér. Samce a samičky kanárů zimuji odděleně ve voliérách, které spolu sousedí. Jelikož mám chov umístěn v místnosti, tuto nevytápím a v letošní mírné zimě byla v místnosti teplota v průměru 8 stupňů. V místnosti jsem nepoužíval ani osvětlení a kanáři měli denní světlo jako v přírodě.

Vaječnou míchanici s naklíčeným zrním jsem začal podávat až po zaklíckování jednotlivých párů, což bylo opět tradičně na Josefa – 19. 3. Před vpuštěním jednotlivých párů do klecí na odchov jsem do nich umístil hnízda a stavební materiál. Co se týká sestavování jednotlivých párů kanárů, připravuji si to v zimním období, kdy je více času a mám možnost si pohrát s genetikou jednotlivých kusů. Záznamy si vedu již mnoho let, a tak mám přehled o každém jednotlivci, kterého k chovu používám.

Do týdne měly samičky postavená hnízda a začaly se snáškou. První hnízdo kanárů se vylíhlo 20. 4. a následovala další. S odchovem prvních hnízd jsem spokojen, protože průměr na jeden pár činí 3,5 mláděte. Kanáry chovám většinou v párech a jen ojediněle používám některé samce na více samiček. Výhodou chovu v párech je, že mám možnost samce s mláďaty oddělit při zasednutí samičky na druhé hnízdo. Po osamostatnění mláďat, kdy přijímají sama potravu, vracím samečka zpět k sedící samičce, což probíhá většinou bez problémů. Chov v páru má i tu výhodu, že sameček pomáhá samičce s krmením mláďat. Po celou dobu hnízdění dostávali kanáři stále listy pampelišky až do jejího odkvětu. Po odkvětu listy pampelišky kanáři přestávají brát, protože zhořknou. Pak přistoupím k podávání semen pampelišky, a to tím způsobem, že chmýří odstřihnu a podávám jen semínka. Je to dosti pracné, protože většinou donesu igelitovou tašku nasbíraných semínek a následně musím všechny zbavit chmýří, protože v místnosti, kde kanáry chovám, by byl značný nepořádek z létajícího chmýří. Ale vyplatí se to, protože mláďata kanárů krmená těmito semínky velice dobře prospívají a odrazí se to i na jejich zdravotním stavu. První hnízda kanárů prakticky odchovávám na pampelišce, která je jednou z nejužitečnějších bylinek v naší přírodě. Lze použít celou rostlinu, protože i kořen je velice prospěšný. První pampelišku kanáři zkonzumují i s daným kořenem. Projeví se to i v oplozenosti vajíček u první i druhé snůšky. Z přírody dostávají kanáři i další semínka různých trav v mléčné zralosti.

Voda

Mladé kanáry umísťuji do voliéry, aby měli možnost většího proletu a tím získali i dobré osvalení celého těla. Projeví se to i na jejich zdravotní kondici a také ve větším prostoru lépe přepeřují. Mají zde možnost pravidelného koupání (vodu po vykoupání odstraním) a na pití mají vodu v napáječkách. Ze zdravotních důvodů není vhodné, aby kanáři pili vodu, ve které se vykoupali. Něco jiného je voda v koupelničkách u párovnic, kde jsou pouze kanáři v páru (vodu vyměňuji každých 24 hodin, někdy i vícekrát za den – vše záleží na teplotě vzduchu). Ve voliéře, kde se koupe několik desítek mladých kanárů, je nutné vodu odstranit, protože se v ní množí nežádoucí mikroorganismy, které zdravotnímu stavu kanárů neprospívají.

Vaječná míchanice

Kanáří samičky nasazuji po snesení čtvrtého vajíčka v odpoledních hodinách. Samička většinou snese ještě druhý den ráno páté vajíčko, které má stejnou teplotu jako vajíčka, na nichž samička již sedí, a mláďata se pak líhnou ve stejný den. Podle mých zkušeností není dobré, když jsou v hnízdě mláďata o jeden nebo dva dny mladší, protože se to projeví ne jejich prosperitě. Po zasednutí samičky na vajíčka podávám pouze kanáří směs zrní. Používám směs bez řepky, protože chovám kanáry v červené barvě. Vaječnou míchanici podávám dva dny před líhnutím mláďat, aby byli rodiče připraveni na jejich krmení. Co se týká vaječné míchanice, používám belgickou a pro navlhčení do ní přimíchám naklíčené zrní, které před jeho použitím propláchnu vodou, aby bylo dosti vlhké – tím se zvlhčí suchá vaječná míchanice. Takto připravenou vaječnou míchanici používám po dobu dvou dnů, protože ji mám umístěnou v chladničce a před použitím ji ohřeji v mikrovlnné troubě, aby měla pokojovou teplotu. Není vhodné podávat míchanici studenou, protože pak mají kanáři průjem. Naklíčeným zrním nešetřím – tvoří asi jednu třetinu podávané směsi. Kanáři ji berou velice rádi a výhodou je, že zakoupená směs obsahuje potřebné vitaminy a minerální látky. Odpadá mi tak pracná výroba vlastní vaječné míchanice z vařených vajec, do které bych musel přidávat různé vitaminy a minerální látky.

Uvedenou vaječnou míchanici dostávají i mladí kanáři odstavení ve voliéře a přidávám do ní červené barvivo, aby byli připraveni na přepeřování. V žádném případě nebarvím kanáry na hnízdě, protože je to škodlivé. O tom se vede různé polemiky, ale z vlastních zkušeností vím, že mladým kanárům na hnízdě barvivo škodí.

Salát

Po skončení sezony pampelišky přecházím na krmení salátem, kterého máme na zahrádce velké množství. Manželka ho pěstuje v různých druzích a mám ho stále k dispozici. Kanáři salát berou velice rádi, ale nesmí se to s jeho krmením přehánět, protože hrozí průjem. Trus kanárů neustále sleduji a v případě průjmu spotřebu salátu omezím a přidám do krmení více máku a na pití heřmánkový čaj. Mladým kanárům v proletu podávám i semínka kopřivy, která berou velice rádi. Je však nutné ostříhat listy, aby kanáry nepálily. Já to praktikuji tím způsobem, že utrhnu celý stonek kopřivy, listy ostříhám a stonek se semínky dám do voliéry. Když kanáři stonek oberou, z voliéry ho odstraním. Konzumací semínek dochází u mladých kanárů k dezinfekci trávicího ústrojí. Co se týká napájecí vody, je dobré používat do ní Acidomid, který zabraňuje, aby se voda kazila, což je dobré hlavně v období vysokých teplot.

Složení kanárů

Co se týká složení kanárů, které v současné době chovám, jsou všichni v červené barvě. V letošním roce jsem do svého chovu zařadil recesivně bílého acháta v opálu a použil jsem ho na dvě samičky, rovněž opálové. Většinu kanárů mám mozaikových, a to ve všech řadách. Podařilo se mi odchovat dost saténových mozaikových kanárů, z čehož mám velkou radost. V opálu budou kanáři mozaikoví červenoachátoví a červenočerní. Těším se, až začnou kanáři přepeřovat a ukazovat jednotlivé barevné variace. Zde se ukáže, jak byly jednotlivé páry sestaveny a jak se podařilo v praxi zúročit znalosti genetiky. Opět jsem si vyzkoušel chov červených kanárů v lipochromu a v praxi použil zkušenosti německých chovatelů. Do chovu jsem zařadil pět párů těchto kanárů a použil páření podle barevných variant halbintensiv, intensiv, medium, schimmel a stark schimmel. Pro zajímavost uvádím pro chovatele několik variant páření. Medium × schimmel = 25 % intensiv, 25 % medium, 25 % schimmel, 25 % stark schimmel. Schimmel × schimmel = 25 % halbintensiv, 50 % schimmel a 25 % stark schimmel. Medium × stark schimmel = 50 % medium a 50 % stark schimmel. Z prvních hnízd je celkem osmnáct mláďat a budu čekat, jak budou vypadat po přepeření.

Použil jsem na páření i dva křížence Čížek ohnivý × Kanár a pářil jsem je na samičky straky, které pochází z křížení červený A × červený satén CI. Jeden z Kříženců měl vajíčka čistá a druhý, který pochází z křížení čížek ohnivý × červená A, je strakatý a má jedno mládě. Na tomto mláděti je zajímavé, že je čistě bez tmavých skvrn.

V současné době sedí kanáři na druhém hnízdění a první mláďata se již začínají líhnout (5. 6.). Oplozenost vajíček je dobrá a neoplozených je minimum. Vliv na plodnost má vaječná míchanice s naklíčeným zrním a semena z přírody v mléčné zralosti.

Autor textu: JUDr. Rudolf Kocián
Autor fotografií zdroj: JUDr. Rudolf Kocián
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru