Ve starších diskuzích byla doporučována kniha Domácí zpracování mléka, která se mi taky dostala do ruky a pročetla jsem ji a je tam opravdu hodně užitečného, ale přesto.
Pořád mě napadají otázky, čím třeba doma vyrobené sýry ochucujete nějaké oblíbené příchutě, máte nějaké z praxe vyzkoušené typy na pomucky, co se hodí a co ne a co je lepší než to či ono , co se vám prostě osvědčilo jako náhražka třeba formiček na sýry(nějakou nabídku na jejich prodej jsem našla na ekokoza.cz), ale jdou třeba kvalitně nahradit něčím jiným? Jaký používáte teploměr k měření mléka apod.? Z jakého množství mléka asi vyrábte sýry(v knize je většinou uváděno 10l - dost dobře si to neumím představit jak bych to doma zpracovávala na to bych potřebovala asi pořádnej kotel a ne kastrol a klasickej sporák
Promiňte za divné otázky, ale teprve začínám takže jsem na lovu zkušenosti a všimla jsem si že i na nemoderce se čas od času objeví nějaký dotaz ohledně zpracování mléka, tak mě napadlo založit na toto téma.
Děkuji všem za odpovědi
Větší hrnec potřebujete v každém případě. Já jsem si pořídila dva ,jeden menší ,druhý větší ,abych nemusela u mléka stát a míchat. Forničky doporučuji koupit u Ketrisu nebo na ekokoze ,stejně je časem pořídíte.Pokud budete sýr dělat už zítra ,tak stačí cedník,nebo do kelímků od jogurtu udělat dírky.
A když se vám sýr povede ,tak se fantazii meze nekladou. Můžete kořenit:pepřem,česnekem,paprikou,pažitkou ,směsí bylin,nakládat do oleje s cibulí,česnekem,sušenými rajčaty,paprikou.
Přeji vám hodně štěstí ,ať se vám daří. Renata
Syřidlo i formičky(od ekokozy) mám. Tak mě zajímaly nějaké typy a triky, co se i jiným osvědčily, já teď prsotě tak trošku experimentuju a tahám ty rozumy, tak abych byla chytřejší.
Jinak kozeny opravdu nenadojí těch 10l za dva dny, to snad za tři tak 12l, nemám žádný rekordmanky a rozhodně do nich necpu horem dolem, to se mi neosvědčilo. Takže dostanou takovou mírně dietní stravu v podobě nápoje a ovsa a pak je vykopnu ven do ohrady, kde vegetí až do večera, kdy dostanou zase trochu nápoje a oves + po kousku sena a zeleného.
Jenom by mě ještě zajímalo, ty přísady/koření přimícháváte už do mléka nebo jak je dostat do sýra v které fázi? A na jak dlouho nakládáte? Děkuji za otázky toto se mi nikde nepodařilo zatím vyčít.
Hrnce jsem koupila v Makru,tenkostěnné nerezové 4 ks zhruba za 600,- ,největší má obsah 16lt. Mléko zahřívám na obyčejném sporáku a chladím ve dřezu,teplotu měřím obyčejným teploměrem na zavařování. Formičky jsem si udělala z kelímků na saláty,dírky jehlou. Koření dávám do sýřeniny,po odebrání převážného množství syrovátky. Používám podle poptávky :pažitku, kopr,provánsálské, bazalku ,kar i,česnek ,v hmoždíři drcený baravný pepř, kmín. U česnekových dávám sušený granulovaný do sýřeniny a plátkovým posypu dno tvořítka. Pro Ambru : Ketris má na netu i ceníky a docela se v nich vyznám ,ale forničky mají od cca 60,- do 4500,- za kus . To koukáte co ? Ale ty nejdražší jsou na goudu. Pro vás i pro mě bohatě postačí za těch 60,- - 100,-. Mají tam i pěkné pytlíky /tvarožníky / na tvaroh a jsou fajn. Do záčátku postačí plena nebo plátno. Formičky nemají chybu. Hlavně se dají dát i do myčky a už nemusíte nic vymýšlet. Renata
No a teda koukám, že mě ty formičky vyšly levněji u ekokoza. Jenom nevím jsou-li i tyto vhodné do myčky, ale to mě netrápí myčku stejně nevlastním.
Ahoj!
Jak píšou holky, vyzkoušet. Já se na to vrhla letos poprvé. Sýr jde v pohodě z 5l, co jsem nadojila, co jsem zasýřila. Mě se stávalo to, že sýřenina byla hezká, ale ve formě pak začala "bublat" - dělaly se v ní bublinky a zkazila se, zkořkla, zkysla, prostě byla pro prasátko Žofinku. Dostala se tam nějaká potvora bakterie a bylo to. Proto ještě před použitím formy proplachuji vařící vodou a je klid.
Nejvíc se mi osvědčil nakládaný sýr, má všeobecný úspěch
Jinak se musím pochlubit, naše starší dámy se letos vytáhly. Ačkoliv není péče o ně jak v interhotelu, pětilitrový sýr uděláme na jedno dojení
A výsledekKozí mléko,aby se nezkazilo,než nadojíte další várku od jedné kozy,se může dát do mrazáku a vůbec to nemá vliv na sýřeninu,akorát pán říkal,že je dobré dát 2 třetiny zmrzlého mléka a jednu třetinu čerstvého.
Jen mi prozraďte. To Vám dává 5 litrů ta koza i teď nebo jen , jako nám, tak 2 měsícepo kozlatech ? Je nádherná. A kdyby to dojila i teď tak je SUPER.
Milada
jinak chci moc poděkovat roklance za super typ na formičky. Sýry z nich vypadají stejně dobře jako z těch kupovaných.
Pro androvamilada (Milada Macháčková) to máte moc šikovnou kozenku, když tolik dojí. A opravdu máte hezky naložený sýr.
Děkuji za další moje zvědavé otázky. A samozřejmě děkuji i všem ostatním diskutujícím.
Ahoj všem.
Co se týká dotazu na prodej kůzlátek, myslím, že moje hnědule je v užitkovosti průměrná dospělá hnědá krátskosrstá s POP. Když řeknete třeba Roklance, určitě by také prodala nebo doporučila kvalitní kozičku, chová je déle a ve větším než my. U nás je již všechno prodané.
Na sýr kupuji v Tescu takovou hezkou sklenici, když už se s tím dělám, aby to hezky vypadalo:-) Nechám ho několik dní v ledničce hotový ještě vykapat ze syrovátky. Pak sklenici vyvařím, naleji obyčejný olej asi do třetiny a dávám sýr. Opatrně ho na talířku nakrájím na kostičky a obalím ve směsi soli a koření. Hodně, protože jsem zjistila, že když otevřu sýr uleželý, skoro není koření cítit.
První patro jsem udělala grilovací koření, druhé granulovaný česnek a poslední bazalka (sušená, nic jiného než petúnie mi doma totiž neroste..). Osvědčilo se mi pak strčit láhev dolů do ledničky, nikdy se nezkazila. Ve špajsce občas ano. Vydrží dlouho, respektive do té doby, než ho někdo sež...
Až se tady mihne Hanička zvířatomilka, poreferuje o tom, jaký naložený sýr byl. Je to kozí chovatelka, co by nikdy nic kozího nesnědla, tak jsem jí ho vnutila na ochutnání, jestli cítí kozu (každý totiž tvrdí, že v kozích věcech je koza cítit..). Sýr celkem uspěl, tak jsem měla radost
Jinak všechny kozičky jsou už pryč. A Milado,vaše koza není průměrná,kope první ligu,alespoň v nádoji. Roklanka
Jinak mě teda kozí mlíko a tvaroh smrdí, ale sýry vůbec ani ty neochucené. Na radu jedné ze zde diskutujících jsem začala přímo do sýřeniny přidávat pažitku(vlastnoručně vypěstovanou) a doma by se po tom mohli utlouct.
Jinak máte to opravdu hezky naložené snad i škoda jíst
roklanko děkuji, už jsem se dřív na pár receptů koukala a mám v plánu některé vyzkoušet. Jenom by mě zajímalo u některých je používáno syřidlo v tabletách. Já používám syřidlo tekuté. Jak velký je rozdíl mezi syřidlem v tabletách a tekutým co se sýřícího učinku týká?
Tvaroh se na jazyku rozplývá jako máslo. U nás je teď tvaroh hit č.1.
Ty kozí výrobky si člověk nesmí ošklivit aniž by je ochutnal ,vždyť v marketech je tolik hnusů :takový párek ,krásně zabalený a když si člověk přečte složení ,tak na něj přejde chuť. Zato čerstvý chleba s tvarohem ,na to vajíčko a hrnek mlíka ,vždyť je to dobrý.
Nebo já mám ráda kousek uzenýho lososa a k tomu sýr s koprem a když z toho uděláte jednohubku je to luxus.
Můj táta by kozí mlíko nevzal do huby a s mámou baští sýry a tvaroh obadva.
Renata
Jinak dneska mi sem přišupajdil známej, že chce mermomoci ochutnat kozí sýr s pařitkou. No měl sakra štěstí, že jsem včera jednu dávku dodělala.
Pažitková pomazánka má taktéž úspěch. Mě osobně chutná nejvíc.
JInak zítra jedem do většího města, tak se kouknu i do Lidlu nebo něčeho podobného, děkuji za typy.
K děrování sýru: pokud vám během formování začne tak jako nabubřovat, je tam jistě mikrobiální kontaminace. Můžete mít starou kulturu, nebo špatně zpasterováno, nedobře umyté formy, je toho celkem spousta.
Měkké sýry obaluji v různém koření a pokud můžu doporučit, tak vyzkoušejte olivový (nakrájené olivy přidám rovnou do sýřeniny), to je fakt lahůdka
Petra
A chtěla bych se zeptat zda-li vyrábíte i tvrdý nebo plísňový sýr z kozího mléka?
Jinak tady se mi konečně povedlo nafotit moje výtvory.
farmakozinka napsal(a):
Já se přiznám, že jsem také zkoušela nakládaný sýr z čerstvého sýra, ale nedala jsem ho do lednice a v teple mi pustil tolik syrovátky, že olej tekl ze sklenice ven, blee
. Máte tedy vyzkoušeno, že v lednici nepustí? Nebo nakládáte polotvrdý sýr?
K děrování sýru: pokud vám během formování začne tak jako nabubřovat, je tam jistě mikrobiální kontaminace. Můžete mít starou kulturu, nebo špatně zpasterováno, nedobře umyté formy, je toho celkem spousta.
Měkké sýry obaluji v různém koření a pokud můžu doporučit, tak vyzkoušejte olivový (nakrájené olivy přidám rovnou do sýřeniny), to je fakt lahůdka
Petra
Taky dělám podobný měkký sýr. Do hotového přidávám na kolečka nakrájené černé olivy a trochu čerstvé bazalky, stačí jen malinko, je hodně aromatická. Říkám tomu "řecká" varianta. Já mám nejradši měkký sýr ochucený drceným římským kmínem a solí. A taky vyrábím sladkou variantu. Do měkkého sýra přidám med, muškátový květ a strouhanou čokoládu, udělám z toho kuličky, může se to i obalit v té strouhané čokoládě, dám do papírpvých košíčků a kulturní a zdravý zákusek je na světě, tzv. kozí koule.
Na to jsem přišla, když jsem četla o užití kozího mléka dle ajurvédy. Prý není dobré jíst dohromady ovoce a mléko (jedno je jin a druhé jang nebo tak podobně, na to nejsem odborník) a právě tam psali, že kozí mléko se dobře kombinuje s muškátovým květem, prý se to používá v Indii jako uklidňující nápoj před spaním. Petra z Brdpetrako napsal(a):
Taky dělám podobný měkký sýr. Do hotového přidávám na kolečka nakrájené černé olivy a trochu čerstvé bazalky, stačí jen malinko, je hodně aromatická. Říkám tomu "řecká" varianta. Já mám nejradši měkký sýr ochucený drceným římským kmínem a solí. A taky vyrábím sladkou variantu. Do měkkého sýra přidám med, muškátový květ a strouhanou čokoládu, udělám z toho kuličky, může se to i obalit v té strouhané čokoládě, dám do papírpvých košíčků a kulturní a zdravý zákusek je na světě, tzv. kozí koule.
Na to jsem přišla, když jsem četla o užití kozího mléka dle ajurvédy. Prý není dobré jíst dohromady ovoce a mléko (jedno je jin a druhé jang nebo tak podobně, na to nejsem odborník) a právě tam psali, že kozí mléko se dobře kombinuje s muškátovým květem, prý se to používá v Indii jako uklidňující nápoj před spaním. Petra z Brd
Petro z Brd můžu se zeptat aspoň na hrubý pracovní postup výroby kozých koulí?
ambra napsal(a):
Petro z Brd můžu se zeptat aspoň na hrubý pracovní postup výroby kozých koulí?
Prosím já také. Jana B.
Je to jen pokus, který se osvědčil. Mám cukrovku, takže tohle je taková sladkost, kterou relativně můžu, kdybych místo medu dala sladidlo, měl by mě pan doktor ještě radši
Nevíte někdo jaký je rozdíl mezi měkkým sýrem a tvarohem vyrobeným "na sladko" pomocí kultury? Mám podezření, že je to to samé? Já ten základ vyrábím následovně: do mléka při 27°C přidám vše najednou, chlorid, mezofilní kulturu i syřidlo (dle doporučeného dávkování)a nechám v pokojové teplotě do druhého dne. Pak sleju, nechám okapat v plátýnku zase do dalšího dne. A je to. Jen nevím, co jsem přesně vyrobila
Muškátový květ si přidávám občas do mléka jen tak na pití, místo kakaa je to zase něco jiného.
Muškátový květ je prý ve větším množství halucinogenní, takže přidávam jen trošku na lepší náladu
petrako napsal(a):
Je to jednoduché, jak jsem psala. Tvaroh nebo základ měkkého sýra než se ochutí na slano, osladím medem, přidám koření-muškátový květ (doporučuju chutnat, aby to bylo pro vás akorát) a pak do toho nastrouhám tmavou čokoládu, ta to tak jako zjemní. Když to chci připravit jako pohoštění, tak z hmoty ještě vyrobím kuličky (lepší to jde ze zchlazené hmoty z ledničky) a obalím ve zbytku strouhané čokolády, aby se nelepily.
Je to jen pokus, který se osvědčil. Mám cukrovku, takže tohle je taková sladkost, kterou relativně můžu, kdybych místo medu dala sladidlo, měl by mě pan doktor ještě radši
.
Nevíte někdo jaký je rozdíl mezi měkkým sýrem a tvarohem vyrobeným "na sladko" pomocí kultury? Mám podezření, že je to to samé? Já ten základ vyrábím následovně: do mléka při 27°C přidám vše najednou, chlorid, mezofilní kulturu i syřidlo (dle doporučeného dávkování)a nechám v pokojové teplotě do druhého dne. Pak sleju, nechám okapat v plátýnku zase do dalšího dne. A je to. Jen nevím, co jsem přesně vyrobila
.
Muškátový květ si přidávám občas do mléka jen tak na pití, místo kakaa je to zase něco jiného.
Muškátový květ je prý ve větším množství halucinogenní, takže přidávam jen trošku na lepší náladu
Petra z Brd
Děkuji vyzkouším, otec je také cukrovkář tak uvidíme....
petrako napsal(a):
Jé, to neznám. Mohla byste naznačit jak na to? Měla bych trochu obavy, aby hrozinky během zrání nezačaly chytat plíseň? Petra z Brd
Tak tenhle recept mi poradila roklanka. A udělam kasický dohřívaný (polotvrdý) sýr jak rozkrájím sýřeninu a jdu zahřívat tak do toho přidám nasekané hrozinky(nepařím, ikdyž jsem o tom taky uvažovala). No a pak dám na cedník nechám o kapat a jenom opravdu mírně osolím z bouch stran bochánku. Dneska tento sýr dělám po druhé a věřte, že u nás nemá čas ani dozrát naotž splesnivět.Na fotce pokus s uzeným sýrem
také jsem už několikrát nakládala kozí sýr, rozdala jsem ho jako ochutnávku a vždycky velmi rychle zmizel :-) Chtěla bych se zeptat, jak dlouho Vám naložený sýr v oleji vydrží v lednici, pokud ho tedy někdo nese.... Potřebovala bych udělat větší zásobu a naše Lízinka není nějaká veliká rekordmanka v dojení. Díky za odpověď.
petrako napsal(a):
Je to jednoduché, jak jsem psala. Tvaroh nebo základ měkkého sýra než se ochutí na slano, osladím medem, přidám koření-muškátový květ (doporučuju chutnat, aby to bylo pro vás akorát) a pak do toho nastrouhám tmavou čokoládu, ta to tak jako zjemní. Když to chci připravit jako pohoštění, tak z hmoty ještě vyrobím kuličky (lepší to jde ze zchlazené hmoty z ledničky) a obalím ve zbytku strouhané čokolády, aby se nelepily.
.
.
Petra z Brd
Já už se snažím udělat sýr nějakou dobu a pořád mi z toho vychází "lučina" nebo "maskarpone". Vždycky do plíny, ne do tvořítek. S medem a čokoládou určitě vyzkouším.

beerro napsal(a):
Dobrý den, jsem hrozně nadšená ze všech témat, co se tady najdou, fakt jste super lidičky, kteří se moc rádi poděli o dobré rady a své skušenosti. Uplně Vám zavidím všechny výrobky co zkoušíte, nebo už děláte běžně, ja se teprve snažím dát dohromady stádečko,aby bylo co teď připustit a snad se na přesrok dočkám taky nějakych vyrobnich pokusu..
Hltám skoro denně, tyhle diskuze,začínaje založením hospodářství, připouštění koz a vyrobou sýru konče,vlastně vše co se rohatych i nerohatych kamaradek týká,abych nic nezanedbala a byla aspoň trochu připravena.Jen mě jako laika napadlo, jak se tady píše o těch kozích koulích na sladko, mám doma na zahradce Stevii,sladici rostlinka vhodna i pro diabetiky, skusit třeba osladit koule touhle rostinkou a měli by všichni doktoři radost z diabetiku....moje maminka je taky diabetik,tak až příjde čas, pokusím se jí vyrobit taky takovouhle pochoutku.
a třeba už to někdo z vás bude mít odzkoušené a dá vědět, jestli to stou stevii vlastně bude možné.Přeji vam všem mnoho radostnych chvil s kozičkama a výrobkama![]()

Omlouvám se, že jdu s tématem trochu mimo mísu - mám stévii doma na okně a nevím, co s ní
děkuji Radka radak napsal(a):
Omlouvám se, že jdu s tématem trochu mimo mísu - mám stévii doma na okně a nevím, co s ní
když jí přesadím na zahradu, přežije tam? měla jsem za to, že musí být v teple.. nebo ji máte jen vyletněnou? a jak ji používáte? zatím jsem jen zkusila uštípnout vršek rostlinky, protože zatím vypadá jen jako prut, žene nahoru.. a byla jsem překvapená, jak je až skoro PŘÍŠERNĚ sladká, čekala jsem nasládlou chuť
takže moje představa o použití je, že si uvařím hrnek čaje a hodím do něj jeden lístek stévie?
děkuji Radka ![]()
Dobrý den Radko, mám stévii na zahradce,koupila jsem ji na jaře, taky takové proutky a dnes se už zníděla takový keřík,stonek už je skoro drevěnej.Ma zní venku být prý normal keřík,tak půl metru vysoký, tak uvidíme
Pavlína.
Petra z Brd
páč nemáme kozenky
,tak jedu pro sýr na nedalekou kozí farmu.- stévie se v našich podmínkách pěstuje podobně jako paprika, takže potřebuje vyšší teploty, aby přežila
- lépe se sladkost dostává ze sušených lístků
- sladkost v listech závisí na teplotách a slunci, takže v zimě je podstatně míň sladká než v létě
- vyžaduje pravidelnou zálivku, ale nesnáší přemokření
Dokonce jsem o ní našla reportáž v Radách ptáka Loskutáka, tam dávali cca půl kávové lžičky na čtvrtlitrový hrnek čaje (spařili to stejně jako čaj) a prý to bylo strašně sladké (stévie sladí až 300x víc než obyč cukr).
Do tvarohu bych asi dala taky sušené lístky, ale nevím, jestli by nemuseli být spařené.
Ještě mě napadlo, že u čerstvých lístků by možná pomohlo je pomačkat v hmoždíři... Odvahu k vyzkoušení teprve sbírám
roklanka napsal(a):
Hrnce jsem koupila v Makru,tenkostěnné nerezové 4 ks zhruba za 600,- ,největší má obsah 16lt. Mléko zahřívám na obyčejném sporáku a chladím ve dřezu,teplotu měřím obyčejným teploměrem na zavařování. Formičky jsem si udělala z kelímků na saláty,dírky jehlou. Koření dávám do sýřeniny,po odebrání převážného množství syrovátky. Používám podle poptávky :pažitku, kopr,provánsálské, bazalku ,kar i,česnek ,v hmoždíři drcený baravný pepř, kmín. U česnekových dávám sušený granulovaný do sýřeniny a plátkovým posypu dno tvořítka.
no tak tohle je nádhera...Ty sýry vypadají super... Vypadají i velmi kompaktně...Jak to děláte aby vám takhle udrželi tvar..Já když udělám sýr,je perfektní,ale když ho vyndám z formy a nechám ho třeba do druhého dne v lednici,ještě pouští syrovátku a tím pádem i tvar..Jak na to??? Děkuji....
Během zahřívání sýřenina vypouští pořád syrovátku - já dohřívám cca 20 min na 40st - zrno se zmenší a vystoupí z něj syrovátka - pak nechávám 12h okapávat v tvořítkách(během této doby sýr párkrát otočím) poté solím a už dávám do sýrové lednice - z takového sýru mi nikdy už nic neteče - jo ještě já mám tvořítka válečky a než dám sýr do solné lázně tak už si ten váleček nakrájím na kolečka které dávám do lázně - do lednice je dávám na plastovém tácu - nechám pořádně vychladit a poté obaluji dle prání v koření a balím. Trvanlivější sýry a tvrdší - dělám tak že dohřeju na 38 při této teplotě sleju do tvořítek větších a toto dám do jakoby "sauny" - v nerezovém hrnci mám ve spod podložku na to naskládám formy a pařím při 40st 4 hodiny - uvolňuje se velké množství syrovátky - po této době sýry nechám vychladit cca hodinu při pokojové teplotě a pak dávám do solné lázně - pak již do lednice - tento sýr se může konzumovat hned a nebo i po měsíci - denně ho otáčím čím je starší tak mění barvu po 14 dnech už není bílý ale žlutý a má takovou kůrčičku
Podobně vyrábím-saunuju "čedar". Zahřívám sýřeninu při 38°C třičtvrtě hodiny a pak jí sleju do cedníku, který nechám nad trochou syrovátky v hrnci ještě asi hodinu, taky se snažím udržet 38°C, potom znova rozdrobím, nasolím a našťouchám do formy a lisuju 1 den. Sýr je ale občas pórovatý i na povrchu (většinou teplotu neuhlídám a zahřeju na víc), což není pro zrání dobré, v pórech se chytá plíseň. Saunovat sýr už ve formičce je výborný nápad, to by mohlo pomoci
Děkuju za nápad. Petra z Brdrenatasimicek napsal(a):
většinou den a půl ale někdy méně.Měla jsem strach.aby se nezačali kazit...Ale to je asi blbost.Kde odkapáváte?? V lednici nebo v místnosti... ?? Ale dělám nezahřívanou sýřeninu..Z té zahřívané je to lepší???
Velice záleží ,při jaké teplotě sýříte.,a za jak dlouho se vám udělá sýřenina ,tohle vše ovlivňuje odvádění sýrovátky. Když se vám udělá sýřenina ,která po doteku "praská" ,tak ji nakrájejte dlouhým nožem nebo harfou a nechte v klidu ,po chvíli ji zozdrobte na ještě menší kusy a pak můžete zkusit i dohrřívat. Renata
Koukala jsem se na dno skleniček s nakládanými čerstvými sýry, nějaká syrovátka tam je, ale minimnožství, tak 1-3mm sloupec :-). Ale vzpomínám, že jsem jednou nakládala den starý eidam z výroby z mlékárny (před zráním) a z něho šlo tedy ještě syrovátky mrtě.
Jinak sýry z dohřívané sýřeniny mívám tvrdší, protože je do formiček cpu po vrstvách a natlačuju a pak další a další a pak třeba ještě mírně dolisuju (pokud nemám půjčený lis a nepokouším se tady o goudy :-D), ty už se nehroutí vůbec.
Gavottka: Taky zdravím, zběžně jsem mrkla na stránky, nádhera, taky dlíme na samotě s podobnou zvěří, ale absolutně nechápu, kde berete čas upravovat stránky...já tady tak maximálně jednou za rok něco napíšu (když něco hledám) a stabilně nestíhám. A těším se na zimu na odfrk. Jen v tom nabízení produktů z vlastního mléka buďte opatrná, ať Vás nějaký ....zákonomilec... nepráskne (i když soused to asi nebude :-))).
smejdka napsal(a):
Renatko: Zdravím, tak k té syrovátce: myslím, podle popisu, že dáváte do forem moc velké kusy syřeniny? Může být? Osobně sýřeninu krájím na cca 1,5x1,5cm pruhy, nechám chvíli sednout (5minut) a pak ji zamíchám cukrářskou metlou (na šlehání). Zrna jsou pak cca 0,5 cm (i méně) velká. Když jsem nemíchala a jen jak pako krájela a krájela, tak se mi taky sýry bortily a odtekla z nich hromada syrovátky: taky záleželo na velikosti formy, ve velké se větší zrno "vycedí" gravitací působící na sýřeninu lépe, než v malé formičce. Takže za mě postřeh, že čím menší formička, tím menší zrno - ono to zní logicky, ale když se pak debil snaží držet otrocky receptu, je to k pláči :-DDD
Koukala jsem se na dno skleniček s nakládanými čerstvými sýry, nějaká syrovátka tam je, ale minimnožství, tak 1-3mm sloupec :-). Ale vzpomínám, že jsem jednou nakládala den starý eidam z výroby z mlékárny (před zráním) a z něho šlo tedy ještě syrovátky mrtě.
Jinak sýry z dohřívané sýřeniny mívám tvrdší, protože je do formiček cpu po vrstvách a natlačuju a pak další a další a pak třeba ještě mírně dolisuju (pokud nemám půjčený lis a nepokouším se tady o goudy :-D), ty už se nehroutí vůbec.
Gavottka: Taky zdravím, zběžně jsem mrkla na stránky, nádhera, taky dlíme na samotě s podobnou zvěří, ale absolutně nechápu, kde berete čas upravovat stránky...já tady tak maximálně jednou za rok něco napíšu (když něco hledám) a stabilně nestíhám. A těším se na zimu na odfrk. Jen v tom nabízení produktů z vlastního mléka buďte opatrná, ať Vás nějaký ....zákonomilec... nepráskne (i když soused to asi nebude :-))).
Moc moc děkuji za rady... Musím si vyrobit nějaký lis . Udělali jsme s manželem formy na sýry z novodurových trubek cca 7,5cm v průměru a 20cm vysoké,ale zatím jsem je nepoužila. Já sýry zatím dělám v takových cedníkách.Koupila jsem je u větví..Ty jsou dobré. S tím mlékem...já ho prodávám jako krmné .A berou si ho ode mne jen dvě paní...Zatím..:-( To že ho pijí už jde mimo mne...Sousedi vědí,že kravka je zdravá a mléko má vynikající.Ale já jsem ošetřena od problémů...Teď prodávám tvaroh,protože mám mléka spoustu a to jsem napsala cedulku,že je pro slepice a kachny na výkrm.. A to samé..Lidé vědí,že je v pořádku.Sousedka,když měli ještě kravku to dělali taky tak.. Ale lidi moc nechodí.Podle mne se lidi "stydí"se přijít zeptat,jestli nemáme mléko....A já to neumím nabízet....
...renatasimicek napsal(a):
Moc moc děkuji za rady... Musím si vyrobit nějaký lis . Udělali jsme s manželem formy na sýry z novodurových trubek cca 7,5cm v průměru a 20cm vysoké,ale zatím jsem je nepoužila. Já sýry zatím dělám v takových cedníkách.Koupila jsem je u větví..Ty jsou dobré. S tím mlékem...já ho prodávám jako krmné .A berou si ho ode mne jen dvě paní...Zatím..:-( To že ho pijí už jde mimo mne...Sousedi vědí,že kravka je zdravá a mléko má vynikající.Ale já jsem ošetřena od problémů...Teď prodávám tvaroh,protože mám mléka spoustu a to jsem napsala cedulku,že je pro slepice a kachny na výkrm.. A to samé..Lidé vědí,že je v pořádku.Sousedka,když měli ještě kravku to dělali taky tak.. Ale lidi moc nechodí.Podle mne se lidi "stydí"se přijít zeptat,jestli nemáme mléko....A já to neumím nabízet....
...
Mám i kozenky ale dvě jsou ještě mladé a třetí zasušuji....Zatím to pijí ty kůzlata.Má ale vynikající mléko a vůbec nesmrdí,tak už se těším,až začnu taky s kozími sýry..Počkám si až zase po kůzlatech...Ale ne a ne se zasušit... Už necháváme ty mladé pít jen jednou za dva dny a necháme vypít jen trochu,aby se jí uvolnil tlak,ale pořád ho má dost. děláme to tak dobře ne???

renata napsal(a):
Max do 50°C jinak by vám odumřela kultura. Renata
50°C je moc .Kultůry které prodává MILCOM jsou max. do 40°C .Pak je to mrtvé.Pouze některé kultůry na výrobu tvrdých sýrů
vydrží vyšší teplotu.
renatasimicek napsal(a):
tak jsem zas po dlouhé době udělala sýr.Chtěla jsem se zeptat,co děláte proti tomu,aby se vám ve sklenicích ty sýry nespojovali,když je naložíte..Možná je máte vykapanější..Nevím.Pořád se mi nedaří ten sýr dokapat...V těch formičkách jsou cca 5 cm vysoké a během dne je otáčím,aby vykapávali z obou stran,ale pořád se mi zdají být hodně měkké.Dělala jsem je včera večer a nechám je ještě odkapávat,ale nevím no... Pak když je nakrájím,tak jsou vláčné a spojují se mi.Nemám lis,takže nevím čím to zatěžovat do tak malých forem....
Poté co přidáte kulturu a necháte vysířit, nakrájíte sířeninu na kostky 2x2cm a při lehkém míchání ohřejete na 45 stupňů. Tím docílíte tvrdšího sýru. Necháte okapat, párkrát otočte a na 20min namočte do solného roztoku. Uvidíte jak pak bude sýr pevný a akorát na naložení
renatasimicek napsal(a):
ještě se chci zeptat,když se prosoluje sýřenina ještě před lisem,nejde osolit mléko před sýřením?? Kvůli promíchání.... Jde o to,že se dohadujeme s manželem..Já mu tvrdím,že se to dělá po zasýření a on,proč neosolím mléko...Já myslím,že by to mohlo narušit sýření ne?? víte to někdo?? :-) Díky Renda
No u nás se to dělá tak, že sýr vložíme do solné lázně, pokud chcete mít jen mírně slaný, stačí jej nakrájet na dvoucentimetrové pláty, naložit do solného nálevu jen na hodinku. Poté posypat lisovaným česnekem nebo bilinkama a uložit do uzaviratelné nádoby. Cca po čtyřech hodinách se sůl rovnoměrně uloží v celém sýru společně s přísadou, kterou přidáte. Sýr je pak opravdu výborný

renatasimicek napsal(a):
jednou jsem nechala sýr v solném nálevu cca půl hodiny a vršek sýru jsem měla jakoby rozežraný od té soli. Dneska jsem rozkrájela svůj poslední sýr.Nechala jsem ho odkapávat fakt ty dva dny a byl super pevný.Návštěva nám ho slupla a ještě si vzala domů...
.Ale ještě mne zajímá,jak s tím solením..Dá se to do mléka,nebo až do té sýřeniny.Chci zkusit ještě tento způsob....
Já jenom přidám svůj osobní názor laika. Myslím si (nikdy jsem nezkoušela), že kdyby jste přidla sůl rovnou do mléka a pak až syřidlo, tak se vám mléko nevysýří. Neřeknu Vám ale proč jaká tam proběhne reakce, jsem samouk. JInak se mi u klasických polotvrdých sýrů osvědčilo posolit nasucho, žádná solná lázeň. Pouze posolit a nechat odležet, ale pokud dělám sýry typu balkánského sýra nebo mozzarelly tak ty nechávám v solném nálevu i několik dní(max. týden dýl totiž nevydržely, protože se vždycky sní). Přeji hodně zdaru ve výrobě sýrů a jsem moc ráda že tohle téma jsem tu před víc jak dvouma rokama nezaložila nadarmo.

renatasimicek napsal(a):
jednou jsem nechala sýr v solném nálevu cca půl hodiny a vršek sýru jsem měla jakoby rozežraný od té soli. Dneska jsem rozkrájela svůj poslední sýr.Nechala jsem ho odkapávat fakt ty dva dny a byl super pevný.Návštěva nám ho slupla a ještě si vzala domů...
.Ale ještě mne zajímá,jak s tím solením..Dá se to do mléka,nebo až do té sýřeniny.Chci zkusit ještě tento způsob....
Taky pokaždé nedávám do solného nálevu, ale u nás jde nejvíc na dračku slanější sýr

Renata
...Moc díky...Rendarenatasimicek napsal(a):
Ahoj šikulky..Dělala jste už některá(ý) brynzu?? Nemohla by jste mi napsat návod krok za krokem?? Zkrátka pro blbce????
...Moc díky...Renda
Nikdo jste nezkoušel???

chtěla bych taky přidat svou "troškou do mlýna"
Sýr je tvrdý podle toho - jak dlouho, na kolik stupňů se sířenina dohřeje a nakrájí.... Takže, čím víc se zahřívá na drobno nakrájená sířenina tím více syrovátky vypustí a tím je sýr tvrdší. Proto se měkké sýry nedohřívají, aby zůstaly více krémové....Na tvrdé sýry používám termofilní kultury, které přežijí až do 65°C. A na měkké sýry mezofilní kutury, které přežívají do 40°C.
Sýry se pokouším dělat už rok, piluji jeden recept a další jen tak pokouším, ale můžu říct, že ten recept na sýr, co piluji je furt stejný - bedlivě dodržuji postup, ale sýry mají pokaždé jinou chuť. Stihla jsem už i několikrát ochutnat, ale má nenechavá rodinka, jakmile narazí na dobrůdku v lednici, tak do rána nevydrží

prcek_13 napsal(a):
ahoj.....
chtěla bych taky přidat svou "troškou do mlýna"
Sýr je tvrdý podle toho - jak dlouho, na kolik stupňů se sířenina dohřeje a nakrájí.... Takže, čím víc se zahřívá na drobno nakrájená sířenina tím více syrovátky vypustí a tím je sýr tvrdší. Proto se měkké sýry nedohřívají, aby zůstaly více krémové....Na tvrdé sýry používám termofilní kultury, které přežijí až do 65°C. A na měkké sýry mezofilní kutury, které přežívají do 40°C.
Sýry se pokouším dělat už rok, piluji jeden recept a další jen tak pokouším, ale můžu říct, že ten recept na sýr, co piluji je furt stejný - bedlivě dodržuji postup, ale sýry mají pokaždé jinou chuť. Stihla jsem už i několikrát ochutnat, ale má nenechavá rodinka, jakmile narazí na dobrůdku v lednici, tak do rána nevydrží 
A omlouvám se
Tak ahoj a hodně zdarů
Markéta :-)
A skúšali ste bryndzu aj z ovčieho mlieka? U nás na okolí sa nepredáva ovčí syr v malom balení, alebo nejako upravovaný, ako sa odleje do plienky a scedí tak sa predá, prípadne rozštvrtí a pod. Srvátka z neho tečie prúdom a keď ho dám do chladničky, musím v miske, lebo jej tam je za chvíľu 1,5 l. Ako by som mala postupovať, keď si domov prinesiem veľkú hrudu čerstvého ovčieho (kozieho) syra (cca 1,5 kg) a nezvládneme ho zjesť kým je "sladký". Vždy skončí u psíkov, ale je mi ľúto ho vyhodiť, rodinka ho starší ako 3 dňový nekonzumuje. Chovatelia od ktorých syr kupujeme mi hovorili, že ho mám v tej srvátke nechať, len neviem ako dlho a či v kuchyni, alebo v chladničke, ako zistím, že ešte nie je pokazený? Poraďte čo sa dá s takým syrom robiť ďalej. Ďakujem. Andrea.Najděte si na netu nějaký dobrý kurz a jeďte na něj. Já jsem jezdila do Brna k Doc. Šustové ,bylo to hodně i o hygieně ,ale tyto kurzy mi daly snad nejvíce. Jsou pořádány v lednu ,ale musíte si to ověřit. Byly zadarmo ,jsou pořádány z dotací EU.Platíte si pouze ubytování a jídlo. Renata
roklanka napsal(a):
Jak dlouho ho necháváte odkapávat ? Pokud nedohřívám sýřeninu,tak někdy odkapávají i dva dny,přes to,že po vyjmutí z tvořítek ještě syrovátaka vykapává,tvar sýr nemění.
Když Vám odkapávají dva dny,nejsou oslizlé na povrchu??? Teď jsem to nechala ty dva dny a měla jsem je oslizlé..Hygienu dodržuji.Prostě udělám sýřeninu,tu nakrájím na malé kousky a pak ještě metličkou na menší..Osolím,okořením a dám do forem..Za hodinu otočím a pak otáčím ještě během těch dvou dnů..Syrovátku vyliji a plech umyji a dám zpět pod sýry... Teď Renča píše,že dva až tři dny je moc...

A jinak hybaj na nějaký kurz:-))))
PetraP
renča napsal(a):
Každý znás se učil a ptal ,učil a ptal. A učíme se neustále. Renata
Děkuji...:-) Renata

P.S.: Když se navoskuje, plíseň nehrozí?
a.durackova napsal(a):
Asi zvláštna otázka, ale ako sa robí slaný nálev, koľko soli na koľko vody?
A skúšali ste bryndzu aj z ovčieho mlieka? U nás na okolí sa nepredáva ovčí syr v malom balení, alebo nejako upravovaný, ako sa odleje do plienky a scedí tak sa predá, prípadne rozštvrtí a pod. Srvátka z neho tečie prúdom a keď ho dám do chladničky, musím v miske, lebo jej tam je za chvíľu 1,5 l. Ako by som mala postupovať, keď si domov prinesiem veľkú hrudu čerstvého ovčieho (kozieho) syra (cca 1,5 kg) a nezvládneme ho zjesť kým je "sladký". Vždy skončí u psíkov, ale je mi ľúto ho vyhodiť, rodinka ho starší ako 3 dňový nekonzumuje. Chovatelia od ktorých syr kupujeme mi hovorili, že ho mám v tej srvátke nechať, len neviem ako dlho a či v kuchyni, alebo v chladničke, ako zistím, že ešte nie je pokazený? Poraďte čo sa dá s takým syrom robiť ďalej. Ďakujem. Andrea.
strip napsal(a):
Mám dotaz ohledně čedaru. Nevoskokuji ho. Zatím jsem ho zkusila jen jednou a nalezla na něj plíseň. Jak tomuhle předejít? Všude se píše, že teplota pro zrání by měla být cca 6-10 stupňů. Jak je to ale s vlhkostí? Měla jsem ho na chodbě přikrytý takovým plastovým budlem, aby nenačuchnul. Do pudla jsem udělala dírky, aby měl přístup vzduchu. Díky za rady.
P.S.: Když se navoskuje, plíseň nehrozí?
Čedar se bandážoval. Můžu Vám to písnout na email. Plísním jinak zabráníte omýváním a kartáčováním. Zrání probíhá od 8 až do 14°C. Různá teplota vytváří různé vlastnosti sýrů a má vliv na prozrávání. Vlhkost obecně u polotvrdých a tvrdých sýrů je od 80 - 85%. Nedodržení vlhkosti vede k vysoušení a praskání sýru. Vyšší vlhkost podporuje růst kvasinek a plísní. Voskování je také řešení. Zajímá li Vás více napište na dobrykurz@gmail.com

a.durackova napsal(a):
Asi zvláštna otázka, ale ako sa robí slaný nálev, koľko soli na koľko vody?
A skúšali ste bryndzu aj z ovčieho mlieka? U nás na okolí sa nepredáva ovčí syr v malom balení, alebo nejako upravovaný, ako sa odleje do plienky a scedí tak sa predá, prípadne rozštvrtí a pod. Srvátka z neho tečie prúdom a keď ho dám do chladničky, musím v miske, lebo jej tam je za chvíľu 1,5 l. Ako by som mala postupovať, keď si domov prinesiem veľkú hrudu čerstvého ovčieho (kozieho) syra (cca 1,5 kg) a nezvládneme ho zjesť kým je "sladký". Vždy skončí u psíkov, ale je mi ľúto ho vyhodiť, rodinka ho starší ako 3 dňový nekonzumuje. Chovatelia od ktorých syr kupujeme mi hovorili, že ho mám v tej srvátke nechať, len neviem ako dlho a či v kuchyni, alebo v chladničke, ako zistím, že ešte nie je pokazený? Poraďte čo sa dá s takým syrom robiť ďalej. Ďakujem. Andrea.
Slaný nálev .: Slaný nálev na uchování sýrů musí mít alespoň 16% soli jinak se bude kazit. To odpovídá 190g sůl na 1 l vody. Pokud chcete nálev na nasolování sýrů je potřeba, aby roztok obsahoval 18 - 22% soli. To odpovídá 220 - 280 g sůl na 1 l vody. Nálev je třeba okyselit a dodat chlorid vápenatý (zabrání ztrátě Ca ze sýr).
Jak uchovat Váš sýr? Postupujte jako po výrobě hrudkového sýru. Viz. návod z našich kurzů. Jinak kontakt na dobrykurz@gmail.com
HRUDKOVÝ SÝR A BRYNDZA
Slovenská brynza je přírodní bílý, jemně roztíratelný zrající sýr s ojedinělými krupičkami, vyrobený tradičním způsobem – mletím uzrálého ovčího hrudkového sýru nebo směsi ovčího a kravského hrudkového sýru. Podíl ovčího hrudkového sýru je vyšší než 50 %. Jeho vůně a chuť je lahodná, příjemně kyselá po ovčím sýru, mírně pikantní a slaná.
Jeho charakteristické senzorické vlastnosti byly dány přirozenou mikroflórou obsaženou v ovčím hrudkovém sýru, vyrobeném ze syrového ovčího mléka a charakteristickým způsobem výroby. Původně obsahoval široké spektrum přirozených mikroorganismů zejména z rodů: Lactobacillus, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus,Kluyveromyces marxianus, Geotrichum candidum.
Výroba:
Mléko při teplotě 30°C zaočkujeme mezofilními mlék. bakteriemi. Necháme 30 minut zrát. Potom přidáme tolik syřidla, aby bylo srážení ukončeno za 30 – 40 minut. Sýřeninu krájíme nejdříve 5 x 5 cm. Po 5 ti minutách dokrajujeme na 0,5 – 1 cm. Rozdrobená sýřenina se nechá usadit a poté se formuje do tvaru hrudky. Potom se za pomoci sýrařské plachetky vyzvedne. V plachetce se ještě dále stlačuje (né silně). Stlačování trvá asi 5 – 10 minut. Když syrovátka přestane vytékat a z hrudky jen odkapává je stlačování u konce.
Po odkapání a ztuhnutí, které trvá 5 – 10 hodin se sýr uloží na dřevěné police, kde dál kysne. Během kysnutí se sýr otáčí. Kysnutí probíhá při teplotě 21 – 25°C zhruba 3 dny. Po ukončení kysnutí má sýr mít max. pH 5,2.
Zrání probíhá při teplotě 8 – 15°C 4 – 6 dní a obrací se stejně jako během kysnutí. Hodnota pH se sníží 4,8 – 4,2. Vyzrálý sýr neuvolňuje syrovátku, je nepružný a jemně kyselý. Na hrudce se může objevit Geotrichum Candidum.
BRYNDZA – se vyrábí s vyzrálého hrudkového sýra. Sýr se mele a drtí. Rozemletý sýr se poté míchá se solí.
Díky předem za rady
ditus napsal(a):
Můžu se taky přeptat? Tvrdý sýr jsem měla zpočátku v ledničce při cca 8 °, pak začly mrazy tak šel asi po týdnu do špajzu do 14-16°, ale hrozně mi osychá a nevím, jestli teda balit. Zkusila jsem ho zabalit a chytla se mi na něm modrá plíseň, jen povrchu té "krusty", tam kde bylo zaříznuto do čerstvého, tak nic není, omyla jsem to kartáčkem a slaným nálevem, ale nevím kde je teda chyba? Jinak ještě jedna věc, má se sýr potírat solným nálevem a otáčet a jak často? Nebo jen otáčet. Měla jsem ho ve slaném nálevu asi 2 hodiny- cca 500g sýra a je málo slaný.
Díky předem za rady
Osychání a následné praskání - nedostatečná vlhkost (tvrdé sýry 85% r.v.)
Omývání dle potřeby.
Otáčet první týden každý den. Potom 2 - 3krát týdně. Pak stačí 1 za týden.
Solení záleží na koncentraci a teplotě solného nálevu a také váze sýru.