zanzan napsal(a):
Prosím o radu, kozička mi porodila o 17 dní dříve, a ještě jsem z ní musela kůzlátka vytáhnout, první už bylo mrtvé, druhé máme doma, sice se postaví , ale je to mrně,.Nevím jak dlouho mám čakat na placentu, jak je to velké, po kůzlátkách, když jsem nevěděla, jestli tam není ještě jedno, tak jsem vytáhla asi jan ty protržené obaly.Bojím se aby z kozy vyšlo vše, jen aŤ se jí nic nestane, je to moje první a ještě mám dvě v očekávání,
Když placenta nevyjde do 6 hodin, volejte veterináře, ať nepřijdete i o kozu. Prcka asi budete muset prvních pár dní mít na flašce a pokud ho budete chtít časem dát k mamince, musíte ho tam pravidelně nosit, aby ho mohla očichávat a olizovat, aby na něj nezapoměla.
zanzan napsal(a):
TAK PLACENTA NIKDE, KOZA NECHCE MOC JÍST A VETERINÁŘ?TADY JE TO TĚŽKÝ, JEDEN VŮBEC NEMÁ ČAS, DRUHÝ CHTĚL PŘIJET AŽ ZÍTRA, ALE NAKONEC SNAD DORAZÍ KOLEM POLEDNÍHO, ASI JIM ZA TO JEDNA KOZA NESTOJÍ.Ale kůzlátko se má k světu, děti mají hroznou radost, protože ho nosím do kuchyně a manžel, i když vždycky říkal, ať mně to ani nenapadne tahat domů, tak neřek ani půl slova a ještě si ho pomazlil, vlastněKvětušku.
Není možné, že placenta vyšla a koza jí sežrala? Stává se to dost často. Jestli v ní placenta zůstala, tak už teď jí doktor stejně nevytáhne, protože koza se už zavřela. Ale není nic ztraceno, dostane něco na rozpuštění případné placenty a antibiotika. Stalo se mi to jednou u ovce a ovce pak normálně rodila a problém se už neopakoval. Dana
Děkuji za foto, placentu jsem viděla jen když jsem byla malá, tak už vím co mám čekat.Za u dobu co jsem jíhlídala vyšly jen obaly.tak a teď KVĚTUŠKA, termín porodu byl vypočítaný150dní na 8.února, kozla nemáme a zabřezla napoprvé, jela jsem v září se dvouma najednou s třetí až po týdnu , ta druhá je ještě celá a doufám, že bude.Kozička měla kilo a půl, postavila se odpoledne, ale u pití jí musím pořádně podeslat a vyzdvihnout, nedošáhne na kozu a padá,nosím jí jen na návštěvu ,krmíme stříkačkou od stoptusinu asi po dvou hodinách,tohle jsou dnešní fotky, včera jsem neměla nabité baterky, protože jsem to dost nečekala, taky jsem jí chtěla utajit před dětmi, bála jsem se že umře , stejně jsem jí musela vzít domů , usušit a zahřát, dokonce i sací reflex má jen ten struk jí vypadává i po oddojení, ale když ho nazvednu, tak jí to jde, čeká nás druhá noc, ale myslím ,že to bude dobrý.tady jsem četla že se má podat selen, naco to je, snad veterinář, mám jen nutrimix,
Evamá cucání struku pozitivní vliv v tom,že to koze způsobuje děložní stahy a tím napomáhá zčišťování.
Píšete, že po dobu co jste ji hlídala,vyšly obaly. Možná to bylo všechno. Nebo z kozy ještě něco visí ? Kdyby nebyla
zčištěná,tak by už začala mít horečku,přestala žrát a začínalo by z ní smrdět zahnívající lůžko.
Jééé to je krásné kůzlatko , nám se včera narodily nejstarší koze 4 kuzlatka , 3 jsou pěkná vélká a to poslední čtvrté je také maličké a nejdřív ani nechtělo vstát a jen zvedlo hlavičku a dneska už skouší skákat s ostatníma ale je poloviční
doufám že to už zvládne stejně tak jako ta vaše a kozenka až vychová tuhle drobotinu pujde na odpočinek a necháme ji tady dožít v klidu a doufám i její spokojenosti. Přeji at vám kozenka roste a přinese ještě radost