Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psí pomocníci
Sdílet:

Psí pomocníci

Psi
Všeobecné

Obecně tyto psy nazýváme psi asistenční, neboť jejich úlohou je asistovat – pomáhat svým pánům při nejrůznějších typech postižení. Nejznámější a také nejvíce vidět, protože pracují převážně na veřejnosti, jsou psi vodící své nevidomé a zrakově postižené majitele. Další jsou psi, pomáhající lidem upoutaným na invalidním vozíku. V České republice v plenkách, ve světě již normálně používaní, jsou psi pro sluchově postižené. Úplnou novinkou u nás jsou psí asistenti pro postižené epileptickými záchvaty. Psi jsou schopni také varovat diabetiky, při nebezpečném poklesu hladiny cukru v krvi. Již několik případů ve světě potvrzuje, že psi jsou schopni upozornit na počínající stadium rakoviny. Dalším „psím“ oborem je canisterapie, tedy léčebná terapie pomocí psů.

Vhodná plemena

Plemena vhodná pro nevidomé a vozíčkáře
Průvodce nevidomého či paraplegika by měl být pes středně velkého plemene, který je schopen ve službě nevidomému zaznamenat překážku ve výši hlavy, je na ulici dostatečně nápadný, aby ho řidiči i ostatní nepřehlédli, má dostatek fyzické síly i výdrže pro vedení na delších trasách či při pomoci s invalidním vozíkem. Jako pomocník postižené osoby je nejčastěji vidět retriever ať už zlatý – Flat coated nebo labradorský. Dále je to nesporně německý ovčák, nejoblíbenější a nejvšestrannější pracovní plemeno na světě. Ve světě se deroucím dopředu, u nás zatím málo používaným plemenem, je pastevecké plemeno – border kolie. Ale vhodný pes se může najít i u jiných plemen (Německý boxer, maďarský ohař a podobně). Vždy záleží na jedinci – mnoho retrieverů je naprosto nevhodných pro tuto práci. Takže se dá říci, že nejdůležitější je výběr vyrovnaného, pracovitého, psychicky odolného a přátelského jedince.

Plemena vhodná pro neslyšící a postižené epilepsií, diabetes, canisterapii
Jako pomocníky neslyšících a pro terapeutické využití lze použít prakticky psy jakéhokoli plemene i velikosti. Rozhodující je zde výhradně povaha s vrozenými pevnými nervy, dobrá cvičitelnost a ochota k práci, adaptabilita. V případě asistentů pro epileptiky a diabetiky vysoká, vrozená senzibilita. I pro canisterapii je důležitá a rozhodující vrozená povaha konkrétního jedince - vyrovnaný, přátelský a za všech okolností ovladatelný pes. Návštěvy v různých typech zařízení může provádět stejně dobře šampion i voříšek. Důležité je, aby i majitel byl člověk velmi vyrovnaný, přátelský a dobře navazující kontakt verbálně i neverbálně, ochotný spolupracovat s odborným personálem zdravotnického zařízení i s rodinou postiženého.
Mimo vhodných vrozených povahových vlastností, pevných nervů a výborné adaptability je podmínkou pro zařazení psa do výcviku jeho dobrý zdravotní stav. Každý subjekt, který se chce chovat solidně vůči svým postiženým klientům i psům, které hodlá cvičit, je povinen do výcviku zařazovat pouze zdravé jedince. Vyšetření krve, trusu a moče by měl jednou za rok absolvovat každý pes, nejen budoucí pomocník. Samozřejmostí by mělo být u všech psů, před zařazením do výcvikového procesu psích asistentů, RTG vyšetření na zatížení dysplazií kyčelních kloubů, u psů vodících nevidomé a asistenčních psů pro vozíčkáře pak i RTG vyšetření loketních kloubů a páteře. Pes, zatížený těžkým stupněm postihu dysplazie je nemocný pes, často velmi vážně nemocný pes, který nesmí být do tréninkového procesu vůbec zařazen.

Výcvik asistenčního psa

Výcvik asistenčního psa trvá 6 až 9 měsíců a je vhodné začít ve věku asi jednoho roku. Zkušený cvičitel pozná, zda je pes dostatečně vyspělý, aby mohl být zařazen do výcviku. U některého je možno začít dříve než v roce a jiný je psychicky vyspělý třeba v roce a půl. Důležitou součástí výcviku psů je jejich výchova a socializace, která patří do rukou odborníků, neboť, co se pes v tomto věku naučí, dobrého či špatného, to už mu nikdo nevezme. A chyby, v této době vzniklé, byť z nevědomosti, se často již nikdy nenapraví – lovecké pudy, agresivita, špatné přivolání apod.
Protože se zde slučuje speciální výcvik psů a práce s handicapovanými klienty, zaměstnáváme v Helppes sociální pracovnici a spolupracujeme s psychology a lékaři. Následnou péči o klienta považujeme v našem centru za jednu z nejdůležitějších věcí. K předávání psa dochází v místě bydliště klienta a on tedy není nucen dojíždět. Cvičitel i po předání psa je klientovi plně k dispozici, konzultuje s ním případné problémy a v případě potřeby dojede ke klientovi pomoci mu přímo na místě. V případě dlouhodobé hospitalizace klienta se Helppes postará o psa a cvičitel udržuje psa v pracovní kondici tak, aby po uzdravení klienta mohl začít opět sloužit svému pánovi. Mezi rozšíření nabízených služeb patří i sport (Agility, tanec se psem, Flyball,) handicapovaných s jejich psy.
Zatím jsou v ČR uznáni jako kompenzační pomůcka pouze vodící psi pro nevidomé a jsou plně hrazeni sociálními odbory. Všichni další asistenční psi pro ostatní druhy postižení nejsou hrazeni vůbec. Pouze 20 až 30 procent nákladů se nám daří pokrýt z dotace MPSV, ostatní náklady na tyto psy jsou hrazeny ze sponzorských darů a výtěžku veřejné sbírky.

Přesto není po žádném zájemci o asistenčního psa požadována finanční spoluúčast. Jestliže se tedy postižený rozhodne pro psího asistenta, zváží všechna pro a proti, může kontaktovat Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené a dohodnout se, jakého pejska pro něj máme připravit.

HELPPES – Centrum výcviku psů pro postižené,
Mikovcova 9/531, 120 00, Praha 2,
tel: 224 225 302, mobil: 603 769 864,
číslo účtu: 175188017/0300, IČO: 26550105,
www.helppes.cz, email: [email protected]

Autor textu: Karolína Čápová
Autor fotografií zdroj: Karolína Čápová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru