Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
RETRIEVER – 1. část
Sdílet:

RETRIEVER – 1. část

Psi
Všeobecné

Země původu Velká Británie FCI skupina 8 Inteligentní, odvážný, vytrvalý, s přátelskou povahou a nedbalou elegancí. Tito laskaví a spolehliví...


Země původu Velká Británie
FCI skupina 8

Inteligentní, odvážný, vytrvalý, s přátelskou povahou a nedbalou elegancí. Tito laskaví a spolehliví psi s dojímavým pohledem jsou jedním z nejoblíbenějších plemen na světě.

Z historie
Před tím než v Anglii vznikli retrievři, jakožto samostatné plemeno, byli zde jako retrievři označováni všichni psi s výraznou schopností aportování. Toto plemeno bylo anglickým Kennel Clubem zaznamenáno jako „retriever žlutý nebo zlatý“ teprve v roce 1913. V témže roce založila v Anglii Mrs. H. M. Charlesworthova klub zlatých retrievrů. Roku 1920 bylo jméno plemene upřesněno na „Zlatý retriever“. Počátky čistokrevného chovu spadají do poloviny 19. století, kdy lord Tweedmouth na svém sídle „ Guisachan“ ve Skotsku zkřížil žlutosrstého wavy coated retrievra jménem Nous s Bellou s fenkou dnes již neexistujícího tweed water španěla. Lord si vedl podrobné chovatelské zápisky, z nichž se dozvídáme, že potomky tohoto páru křížil s černými retrievry, irskými setry a s jedním pískově zbarveným bloodhoundem. V průběhu první světové války počet zlatých retrievrů značně poklesl. Od 20. let se však o nich začalo stále více hovořit po celém světě a jejich obliba v západní Evropě stoupla především po druhé světové válce. V průběhu let začaly vznikat kluby nebo alespoň chovné stanice zlatých retrievrů ve většině evropských států, včetně naší republiky.
Retrievři jsou lovečtí psi
Jméno Retriever pochází z anglického slovesa „to retrieve“, které znamená „přinášet zpět“, tedy aportovat. V zemích odkud retrievři pocházejí, tedy z Velké Británie, USA a v Kanadě byli tito psi nasazováni k dohledání zastřelené zvěře, hlavně pernaté vodní a polní. Jejich hlavní úlohou bylo vypátrat ulovenou kořist a přinést ji svému pánovi. Nejvýraznějšími vlastnostmi retrievrů jsou: vrozená záliba k přinášení různých předmětů, mimořádná záliba ve vodě, jemný stisk čelistí, snadná ovladatelnost, dobrý čich a vytrvalost, výrazná chuť k práci a ochota ke spolupráci se svým pánem. Jeho přátelská a mírná povaha, inteligence, trpělivost a přizpůsobivost ovšem retrievra předurčují i k úloze společenského domácího psa. Díky svým schopnostem se retrievři hodí i k speciálnímu nasazení jako záchranářští a lavinoví psi, při vyhledávání drog, jako průvodci nevidomých a jako asistenční psi.

Portrét Zlatého retrievera
Tento atraktivní a přátelský pes je považován za nejklidnější plemeno ze všech retrievrů, a proto je z nich nejčastěji chován.
Celkový vzhled: symetrická a vyvážená stavba těla. Silná bedra, hluboký hrudník s dlouhými klenutými žebry a rovná linie hřbetu. Hlava a lebka vyrovnaná s výrazným stopem (stop – víceméně kolmé nasazení čela nad kořenem nosního hřbetu). Lebeční partie široká. Silná morda, široká a vysoká, zhruba stejně dlouhá jako mozkovna. Černý nos. Oči tmavohnědé, posazené široce od sebe, s tmavým okrajem víček. Ušní boltce středně velké, posazené přibližně ve výšce očí. Čelisti silné, s pravidelným nůžkovým skusem. Přední končetiny rovné a kolmo postavené. Zadní končetiny silné, svalnaté, se správnou délkou holeně a dobře vyvinutým kyčelním kloubem. Při pohledu zezadu musí být patní klouby nízko posazené a rovné bez vybočení. Nežádoucí je „kravský postoj“ – patní klouby jsou sblížené, nohy do „X“. Zlatí retrievři mají okrouhlé kočičí tlapky. Někdy se vyskytne na vnitřní straně zadních nártů rudimentální prst zvaný paspárek, který se štěňatům operativně odstraňuje z důvodu nebezpečí poranění. Ocas nasedá na úrovni hřbetu a na této úrovni má být i nesen. Dosahuje až k patám a neměl by být na konci zahnutý. Retriever jím švihá svižně. Prapory - místa na ocase nebo na končetinách porostlá velmi dlouho srstí.

Velikost a hmotnost: psi mají výšku v kohoutku 56 až 61 cm, feny 51 až 56 cm. Psi váží 35 až 38 kg, feny dosahují 27 až 30 kg.
Srst a zbarvení: osrstění hladké nebo vlnité, s hustou vodoodpudivou podsadou, prodlouženými chlupy a výraznými prapory. Přípustné jsou všechny odstíny od zlatého po krémový, nesmí se však vyskytovat mahagonová ani červená barva. Povoleno je menší množství bílých chlupů na hrudi.
Povaha: přátelská, mírná, přítulná a důvěřivá s výraznou ochotou k poslušnosti. Je inteligentní a má vrozené vlohy pro plnění různých úkolů. Zlatí retrievři jsou známí tím, že si svými schopnostmi umí získat srdce lidí. Zejména feny mají oddaný pohled, kterému nelze odolat.

Potřeby a vlastnosti: Zlatý retriever zbožňuje vodu a plavání, je to vášnivý lovecký pes, který potřebuje hodně volného pohybu a zaměstnání. Dají se snadno ovládat a vynikají ochotou plnit povely. Děti i ostatní domácí zvířata v něm nacházejí oddaného kamaráda na hraní.
(Pokračování příště.)
 
text a foto: Jarmila Pokorná
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru