Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
První návštěva u veterináře
Sdílet:

První návštěva u veterináře

Psi
Nemoci

Když si koupíte štěně od vzorného chovatele, má očkovací průkaz, v kterém je zaznamenané odčervení (3–4×) a první očkování. Pokud vám chovatel tvrdí...

Když si koupíte štěně od vzorného chovatele, má očkovací průkaz, v kterém je zaznamenané odčervení (3–4×) a první očkování. Pokud vám chovatel tvrdí, že štěně bylo očkované a nemá očkovací průkaz, je to velmi nepravděpodobné, protože veterinář, který poprvé očkuje štěně, automaticky vystavuje očkovací průkaz. Po prvním očkování je vhodné opakovat další vakcinaci již za 14 dní kvůli imunitnímu oknu. První vakcinace vyváže bohužel zbytek mateřských protilátek a navodí jen krátkodobou imunitu. Pokud vám chovatel doporučí očkovat až za tři až čtyři týdny po prvním očkování, tak to svědčí o neznalosti imunitních reakcí psa. Také v očkovacím průkaze je návod, jaké termíny dodržovat. Ideální je, když dva dny před očkováním odčervíte, ale můžete odčervit i po očkování. Štěňata se odčervují každých 14 dní a později každý měsíc, takže návaznost na očkování není nezbytně nutná. Jde spíše o to, že začervené štěně je oslabené a může hůře reagovat na očkování. U choulostivých plemen doporučuji před očkováním podávání homeopatik. Siliceu 9ch (pět kuliček) jeden až tři dny před očkováním, v den očkování a jeden až tři dny po něm. Místo silicei lze použít Tnuta 9ch u plemen lymfatických, u baculatých psů (kokr, Labrador, Baset). Silicea je naopak vhodná pro drobnější štíhlejší psy (foxteriér, york). Obě homeopatika lze nahradit také Oscilococcinem, ale dáváme dvacet kuliček, protože jsou velmi malé.


• Končetiny musí být při nošení fixovány. Štěňata tak jsou pevně zabezpečena.

Před očkováním by měl veterinář štěňátko celkově prohlédnout a shledat ho klinicky zdravým. Já provádím vyšetření srdce poslechem při první návštěvě. Dnes se vyskytuje čím dál více pejsků s drobnými srdečními vadami. Pokud se mi srdíčko nezdá úplně v pořádku, naordinuji Phosphorus 9ch pět kuliček denně na jeho posílení a regeneraci a srdečník pět až patnáct kapek jedenkrát denně podle plemene. Při dalším očkování srdce zkontroluji. Při opětovném podezření doporučím majiteli specielní vyšetření na kardiologii.


• Štěně musí mít oporu na dvou místech těla nebo pod celým tělem, aby nedošlo ke vzniku kýly.

U pejsků je třeba zkontrolovat sestouplá varlata. V osmi týdnech by měla být obě varlata plně v šourku, pokud nejsou, není důvod k obavám, pokud jsou hmatná. Podpořit sestup varlat můžeme těmito homeopatiky: Calcareou fluoricou 9–15ch, Aurum metallicum 9–30CH, Testes 9ch, Aristolochia 9ch. Četnost podání a potenci homeopatik určuji podle typologie a podávám homeopatika nejméně do čtyř měsíců. Ve čtyřech měsících se uzavírá tříselný kanál a varle, které cestuje z šourku do dutiny břišní by mohlo zůstat uzavřeno v břiše.

Další prohlídka se týká kýly. Štěňata mohou mít vrozené kýly, dispozici k uvolněným vazům. V takových případech je třeba posílit celou konstituci, opět například Calcareou fluoricou. Já doporučuji chovatelům prevenci Calcareou fluoricou i během březosti. Další důvody pro vznik kýly jsou: špatné ošetření pupečního pahýlu, překrmování štěňat nebo plný žaludek, kdy střeva vytvářejí velký tlak na nejslabší místo srůstu břišní stěny. Často způsobí kýlu majitel nevhodnou manipulací. Lidé zvedají štěňata jako děti – v podpaží, místo aby respektovali nutnost dvou opěrných bodů. Pokud štěňata vylézají na ohrádku a piští, je to opět velký tlak do břicha. Minimálně do čtyř měsíců nedoporučuji kýlu operovat, podávám Calcareu fluoricu 9ch, jednou až dvakrát denně, případně Sepii 9ch a Colafit. Většina kýl se postupně zatáhne.


• Ideální nůžkový a zámkový skus.

Následuje kontrola zubů. Je mnoho jedinců všech plemen, kteří mají nekorektní skus. Nejčastější problémy jsou podkus a špičáky z vnitřní strany čelisti. I dvoucentimetrový podkus se většinou do osmi měsíců dotáhne. Špičáky ovšem mohou zůstat uvnitř, což je výluka z chovu u psů s průkazem. Předkus psům žádné problémy nedělá, jen je to opět vada vylučující z chovu, s vyjímkou některých plemen. Někteří veterináři problémy se zuby zveličují. Vyděsí majitele a ten je často ochoten přistoupit k operaci čelisti. V lepším případě k nasazení rovnátek. Veterinárních zubařů přibývá a stovky psů s průkazem původu mají opravený trvalý chrup. Stav mléčného chrupu ale nic neříká o stavu trvalého chrupu. I sebehorší postavení mléčného chrupu může správně přezubit a naopak.


• Kontrola postoje a drápů, zde je nutné ostřihat drápy.

Nedílnou součástí vstupní prohlídky je rozhovor s majitelem a upozornění na zvláštnosti jednotlivých plemen a jejich častější dispozice k různým onemocněním. Například na nutnou zubní péči u yorků a na jejich větší náchylnost k onemocnění dravčíkem. Je potřeba navrhnout prevenci (pravidelné použití spot on proti dravčíkům, zubní kartáček a zubní olej od dr. Hádka). U labradorů a ovčáků upozornit na dysplazii kyčelních kloubů a nabídnout kloubní výživu alespoň do deseti měsíců věku (v homeopatické ordinaci společně s Barytou carbonicou a Calcareou carbonicou). U rotwajlerů a bulterierů upozornit na častější výskyt demodikozy, doporučit prevenci spot onem a podpořit imunitu Siliceou. U westíků a bílých psů zdůraznit potřebu podávání zinku téměř celoživotně. Westíci často trpí na vrozené vady kůže kožního pokryvu. U bišonků, boloňáčků, matézáčku ,yorků upozornit na opožděný vývoj slzného kanálku, eventuálně se zaměřit na jeho možnou neprůchodnost. Průchodnost kanálků se zlepší podáváním Silicei po dobu několika týdnů. Tato plemena vyžadují speciální oční péči, protože dráždivé slzy rozežírají kůži pod okem. Dráždivost slz se zlepší po podávání homeopatik Kalium iodatum, Sulfur iodatum nebo Arsenicum iodatum podle typologie pejska.

Rozhodně by jste se neměli při první návštěvě veterináře spokojit s pouhým očkováním a podáním tablet na odčervení. Důkladnou prohlídkou a pohovorem s odborníkem předejdete mnoha komplikacím v dospělosti. Správnou prevencí můžete oddálit zdravotní problémy, které jsou specifické pro určitá plemena. Důkladná vstupní prohlídka a prevence vás finančně nezatíží tak, jako nákladná léčba v pozdějších letech.

Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru