Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Český strakatý pes
Sdílet:

Český strakatý pes

Psi
Druhy a plemena

Český strakatý pes je naše zajímavé a zatím málo rozšířené národní, mezinárodně doposud neuznané, plemeno. Svou výškou mezi 40 a 50 cm v kohoutku, nenáročností, milou, společenskou povahou a také krásným tříbarevným (černožlutobílým nebo hnědožlutobílým) zbarvením s tečkami v bílých plochách, se řadí k ideálním společenským a doprovodným plemenům.

Původ plemene

První Horákovi laboratorní psi, jak se jim dříve říkalo, přišli na svět již před 46 lety ve Fyziologickém ústavu ČSAV v Praze. Psal se rok 1954 a do doby, než byly výzkumy na tomto plemeni ukončeny a psi byli počátkem 80. let předáni chovatelům, odvedli v laboratořích kus práce. Byli jediným plemenem na světě, vyšlechtěným speciálně pro laboratorní účely. V současné době se toto naše krásné, osobité národní plemeno stále vyvíjí a patří mezi málopočetná plemena. Svým zbarvením budí pozornost okolí, zvláště tehdy, je-li více psů pohromadě. Bíle zbarvené plochy na těle poseté barevnými tečkami, černými nebo hnědými v horní části těla a žlutými na nohou, čistě kontrastují s černými (hnědými) plotnami nebo pláštěm na hřbetě a bocích. Hlava může být buď černá (hnědá) s pálením jako u dobrmana, nebo žlutá. Výraz psa je klidný, ušlechtilý a zvláště žlutohlaví jedinci s hlubokýma, tmavýma očima mívají překrásný pohled. ČSP je buď krátkosrstý nebo dlouhosrstý.

Klidná povaha

Povahu má ČSP klidnou, není nervózní ani zbytečně uštěkaný, ale nechybí mu zdravý temperament, který dokáže plně projevit při dlouhých procházkách a honičkách s psími i lidskými kamarády. Zvládá i náročnější výcvik, např. agility. Pro svůj klid a ochotu k lenošení ovšem uvítá i méně rušný život u starších nebo méně sportovně založených lidí. Miluje děti. Je to pes do přírody k domku se zahradou i do panelákového bytu ve městě.

Existují lidé, kterým ze všech psů nejvíce učarovali voříšci, především svou nekomplikovanou povahou, přirozeným šarmem a "zdravým selským rozumem", ale zároveň by se rádi věnovali kynologii trochu hlouběji (výstav, chov), což s křížencem nejde. Také pro tyto lidi je strakáč ideální partner - lze ho charakterizovat jako jediného a zaručeně pravého "Voříška s papírama", ovšem díky svému atraktivnímu a ušlechtilému vzhledu, dojmem "nějakého podvraťáka" rozhodně nepůsobí.

Pes léčitel

V souladu se svým dávným posláním se český strakatý pes i dnes výrazně zasluhuje o zdraví a pohodu svých blízkých dvounožců, ovšem už úplně jiným způsobem. Protože:

Se "strakáčem" se člověk opravdu nenudí, nemá na to čas. Se strakáčem se člověk raduje, nechává se stále znova překvapovat jeho neobvyklými nápady a blaženě se poddává přívalům lásky a dobré nálady, kterou tento svérázný flekatec kolem sebe šíří.

Se strakáčem nepotřebujete tzv. "adrenalinové sporty", lze zažít podobné pocity, třeba když omdléváte hrůzou z pohledu na svého miláčka, čtyřměsíční štěně, jak běží tryskem ze strmého kopce, odráží se a několik metrů letí vzduchem jako vzduchoplavec bez rogala, aby pak se slyšitelným žuchnutím dopadlo na zem, přední nohy natažené dopředu, zadní dozadu, a bez hnutí zůstalo ležet. Se srdcem v krku uháníte k místu neštěstí, nic nenasvědčuje tomu, že by letec havárii přežil bez úhony - když v tom to po vás loupne okem, vyskočí na všechny čtyři a vesele odkluše opodál, aby to mohlo přemýšlet o další lumpárně.

Pes učitel

Strakáč vás naučí uklízet si pořádně své věci - vhodné zejména pro méně disciplinovaný lidský dorost. Co si pečlivě neuklidíte, to vám tvořivé a civilizací dosud nezkažené štěně přepracuje na hodnotné abstraktní dílo. Ale pozor - jelikož strakáč je zároveň učenlivý a přizpůsobuje se okolí, tyto blahodárné tvůrčí schopnosti zpravidla dříve či později vymizí!

Strakáč vám názorně předvede, jak nepříjemné důsledky může mít bezmyšlenkovité hltání všeho, co považujete za jídlo (vhodné jako odstrašující příklad při snaze o zhubnutí), když poté, co jste sebrali po zahradě všechny psí hovínka do staré, vyřazené misky a jdete je zlikvidovat strakáč přiběhne a chtivě se domáhá dobrot v misce. Aniž by cokoliv tušil on i vy, vyskočí a plnou tlamkou nabere... Výčitka v očích nebohého "oklamaného" pejska vás pak straší za bezesných nocí.

Pes psycholog

Strakáč je vám vždy právě tak nablízku, jak ho potřebujete - i ve chvílích, kdy vám není do smíchu, vytáhne vás na procházku. A tam, když se zastavíte a v myšlenkách se vrátíte k tomu, co vás trápí, najednou je u vás. Opře vám přední tlapky o břicho a tiše se na vás podívá svýma hlubokýma, vědoucíma očima. V té chvíli máte pocit, že jste blízko zázraku a může se vám zdát, že na vás ta překrásná, vnímající a citlivá bytost promluvila. Je to, jako by říkala: "Máš mě tady a jsem tu jen pro tebe."

Každému, kdo toho svého uštěkaného kamaráda již našel, je jasné, že na tom, jak pes vypadá nebo k jakému plemeni patří, tak moc nezáleží. Hlavní je, když si ti dva, dvounohý a čtyřnohý, padnou do oka. Mně bylo dopřáno poznat českého strakatého psa - a už bych neměnila. A vám, kteří jste přečetli tyto řádky, ať už svého psa máte nebo uvažujete o jeho pořízení, přeji mnoho krásných chvil strávených v jeho společnosti. A pokud se rozhodnete pro toho našeho českého strakatého, dodávám: určitě nebudete litovat.

Autor textu: Jana Krupičková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru