Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kdy vyměnit krmivo za novou značku?
Sdílet:

Kdy vyměnit krmivo za novou značku?

Psi
Krmení
Přece vždy, když vy a hlavně váš pes přestanete být spokojeni. Nezdá se vám kvalita? Cena je podivně snížena? Pytel, který jste kupovali za dva tisíce, stojí dnes tisícovku? Z označení Vyrobeno ve Francii, USA, Německu se náhle stalo Vyrobeno v EU, nebo dokonce přímo Vyrobeno v Polsku?

Čas na změnu

Z předkrizových voňavých masových granulek je našedlá hmota z kostní moučky, peří, rostlinných tuků a předloňského obilí? Navštěvujete drahého veterináře častěji než dříve? Přestali jste vítězit na výstavách? Pes se na své granulky netěší? Pak je čas na změnu k lepšímu. Proces absolvujte s péčí a pozorností, ale bez obav. Často i nejkvalitnější krmivo nebývá dražší než to „nejvykřičenější“, co dosud kupujete.

Změna je přirozeně potřebná, když se ze štěněte stane dospělák, když dospělý pes změní styl života – fena je březí nebo kojící, začne náročný trénink, přestěhuje se z kotce na gauč, zestárne nebo se vzpamatovává po nemoci. Receptury dobrých výrobců jsou přizpůsobeny stadiím života. Výběr nepodceňujme a změnu neodkládejme. Není nutné měnit značku, pokud je dobře vybraná a osvědčená. Stačí v rámci značky přejít na jinou recepturu, vhodnou právě teď. Pes ze své podstaty není příznivcem častých změn. Na rozdíl od kočky je konzervativní, mívá rád to svoje, na stejném místě a ve stejný čas. Ale změna k lepšímu, od ošizených falšovaných a náhražkových granulí k poctivým, obohaceným, z hodnotných surovin, taková změna je vždycky vítaná.

„Co je to, ksakru, v tom pytli! Minule to vypadalo a vonělo jinak. Příště kup něco jiného!“

U některých značek kdysi zvučných jmen došlo po jejich převzetí dominantními světovými řetězci ke klasickým supermarketovým změnám. Pro ilustraci: stejná kariéra, jaká potkala kdysi skvělou a docela drahou čokoládu z mléka fialové kravky, potkala většinu „největších“ značek krmiv. Všichni jsme zažili, co se stalo z chutné, kvalitní čokolády, známé a oblíbené snad sto let, když ji ještě vyráběla malá tradiční firma pod Alpami. Po pár letech v majetku globálního řetězce najdeme ve stejném obalu mastnou hnědou hmotu jen na pohled připomínající čokoládu. Výhody? Vyrábí se jí tisíckrát tolik a je dnes levnější než všechny opravdové čokolády, tak si ji za desetikorunu v akci může dovolit koupit každý. Existuje snad ještě nějaký chovatel, který se domnívá, že s krmivy to v péči gigantických výrobců dopadá jinak? Podívejte se kritickým okem do pytlů s krmivy obřích světových výrobců, zvlášť když (všichni) vyrábí ve východní Evropě pro východní Evropu zcela jiné zboží než v západních státech pro „lepší“ zvířátka v západní Evropě. Při své převaze na trhu si bez omezení hrají s cenami a kvalitou potravin i krmiv. Lidé často ani nevědí, že jejich zvířátko baští supermarketový produkt takových gigantů, jako je Procter and Gamble, Nestlé, Mars, Colgate– –Palmolive, na obalech se tím nechlubí. Pozorujete zhoršenou kvalitu krmiva, jen vás souvislosti takto nenapadly? Tak to je čas na změnu.

Jak provést změnu a kdy? Jde to i jednoduše a bez zvláštních nákladů. Kupte aspoň jednou jako dárek místo nějaké drahé hlouposti a zbytečnosti jednoměsíční dávku toho nejlepšího krmení. Darujte ji kočce, psovi nebo jeho člověku k Vánocům, svátku, narozeninám. Každý den z toho měsíce si vás obdarovaný s vděčností a láskou připomene při krmení. A zároveň „objevíte Ameriku“, totiž Kanadu. Když krmíte opravdovou kvalitu, spotřeba je tak malá, že se citelně šetří. Úspora na zdravotní péči přidá prémii navíc.

Prodloužit zdravý život

Další situace zralá na změnu je, když krmivo přestalo u zvířátka dobře fungovat, když „nesedí“. Stejně jako u lidí se může stát, že pes má nebo náhle začíná mít potíž s trávením některého druhu masa, obiloviny i jiné součásti krmiva. Nebo když například krmivo negativně ovlivňuje pigment kůže nebo srsti. Genetika je prevít, stejně jako individuální citlivost a snášenlivost. Proto může úplně stejné krmení u jednoho bráchy ze stejného vrhu barvit bílou srst dožluta a u druhého bráchy fungovat dokonale a podporovat sněhobílou srst. V podobných případech, a zdaleka nejde jen o pigmenty, je potřeba hledat změnu i mezi těmi nejkvalitnějšími krmivy, a to metodou individuálního ověřování. Musíme respektovat, že efekt změněného krmiva na zdraví, kondici a žádoucí znaky je viditelný až tak za měsíc, lépe je hodnotit až po šesti týdnech plného krmení novou značkou. Pokud krmíte, „co dům dá“, včetně vysoce chemizovaných barevných pamlsků, a k tomu granulky, nemáte šanci vyhodnocovat. Kvalitní a opravdu kompletní a vybalancované krmivo funguje jen při pravidelném podávání, s minimem rušivých pamlsků (méně než 5 % krmné dávky). Při změně na optimální krmivo s lehce stravitelnými živinami se organismus čtyřnohého přítele méně opotřebovává. Prodloužíte mu zdravý život o několik let. A kdo umí pozorovat a počítat, zjistí, že zároveň rodina ušetřila: na nižší spotřebě a menší nárocích na drahou léčbu a veterinární zákroky.

Náhražky a chemie

Důvodem pro změnu by měla být také kontrola, ke které generaci krmiv patří to námi používané a kde bylo vyrobeno. Mnohá krmiva recepturou ustrnula v minulém století. To by u těch osvědčených nebylo špatné, kdyby místo původních, kvalitních surovin nezačali výrobci používat náhražky. Jen velmi málo značek opravdu využívá novějších poznatků z výzkumu a zkušeností chovatelů. Dnešní výrobci, zejména evropští a ještě více východoevropští, těžce zápasí s nedostatkem surovin a obchodníci tlačí na nízkou cenu. Při klesající zemědělské živočišné výrobě chybí maso už i pro lidi. Proto se tak rozmáhá nastavování, falšování a chemizace potravin i krmiv. Jeden z našich pohledů do psí misky by měl řešit i novodobé a krizové otazníky: Jak moc chemie a náhražek podávám svému věrnému příteli? Krmím zastaralé krmivo s náhražkami a s přídavkem chemie? Krmím tradiční osvědčené nezměněné krmivo z kvalitních surovin bez chemie? Krmím krmivo moderní, s recepturami třetího tisíciletí, s vylepšujícími se přírodními ingrediencemi? Krmím novinku bezohledného obchodníka, který dokázal nahradit drahé klasické suroviny vycpávkami a chemií? Opravdu kvalitní krmiva poslední generace se vyznačují nejen nenáhražkovými základními tradičními surovinami a osvědčenými i inovativními přírodními doplňky, ale navíc programy typu Kompletní řešení nebo bezobilnými programy Grain Free. Typicky přicházejí z Kanady, kde zemědělské suroviny nechybí a náhražkový průmysl nevzkvétá.

Autor textu: MVDr. Zdeňka Dvořáková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru