Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Klikr nácvik chůze u nohy a aportu
Sdílet:

Klikr nácvik chůze u nohy a aportu

Psi
Výcvik
V minulém článku o klikru jsme si popsali, co jeho používání obnáší, jaké má výhody a na co si dát pozor. Teoreticky bychom tedy již měli vědět, jak na to. Ale budeme umět teoretické poučky přenést i do praxe? Pojďme si nyní popsat několik cviků, které se běžně při výcviku psa trénují a z nichž některé dělají majitelům psa při klasickém výcviku problém. Pojďme si na nich ukázat, jak lze pro klikr trénink tyto cviky rozfázovat a psa dovést ke správnému splnění cviku.

Abychom mohli vůbec začít cvičit, je nutné, aby pes věděl, co kliknutí znamená. Musí mít již vybudovanou spojitost, že po kliknutí přijde odměna. Musí vědět, že při výcviku s klikrem je nutné přemýšlet. Pes při výcviku s klikrem nemůže čekat, že s ním bude psovod manipulovat, musí sám na základě indicií, které mu psovod dal, nabídnout nějaké chování. Když toto pes pochopí, je jen na nás psovodech, zda jsme schopni psovi vhodné indicie dát a kliknout ve správnou chvíli.

Klikr trénink je složitý i pro psovoda. Musí si nejprve rozmyslet, jak cvik rozfázuje, jaký pokrok psovi odklikne. U některého cviku je vhodné začít při tréninku od nejjednoduššího a postupně ho ztěžovat a specifikovat. Například u chůze u nohy nám bude zpočátku stačit, když pes u naší nohy půjde správně třeba jen metr. U jiného cviku je vhodné začít s výcvikem „od konce“. Nejprve psa naučit poslední činnost a k ní začít přidávat postupně činnosti předcházející. Psovod se po celou dobu výcviku musí maximálně soustřeďovat na činnost psa, aby postřehl správnou chvíli pro kliknutí.

Pokud cvičitel kliká psovi až po větším úspěchu, může se mu stát, že pes ztratí chuť do práce. Je nutné odkliknout sebemenší pokrok psa, aby měl motivaci pokračovat a dál se snažil ve cviku zlepšit. Pes tak bude spokojený, že je odměňován a chválen, bude cítit úspěch a práce pro něj bude zábavnější a přitažlivější.

Pozor – při výcviku nesahejte do kapsy pro pamlsek dříve, než kliknete. Pes by se začal soustřeďovat na vás a vaši ruku a přestal by věnovat pozornost kliknutí a činnosti, kterou má dělat.

Přihořívá

Výcvik s klikrem je podobný hře, kterou jistě znáte z dětských let. U nás doma se její obdoba hraje dodnes a je dětmi velmi oblíbená. Jeden hráč schová předem domluvený předmět a druhý ho hledá. Hledající dostává nápovědy typu:

• Přihořívá, pokud se přiblížil ke správnému místu či se podíval správným směrem.

• Samá voda, pokud se vzdálil od místa, tápe a hledá úplně špatně.

• Hoří, pokud předmět nalezl.

Tato hra je vlastně obdobou hry, kterou hraje majitel se psem při výcviku s klikrem. Rozdíl je v tom, že pes nehledá předmět, ale správné chování. Místo slovních pokynů „přihořívá“ dostává kliknutí, místo pokynů „samá voda“ se psovi předkládá nečinnost psovoda či strohé slovní vyjádření „ne“, které signalizuje, že předváděná činnost není ta, která se od něj chce. „HOŘÍ“ je při výcviku s klikrem několikeré. Je to extra odměna, která se nazývá jackpot a má ukázat psovi, že udělal něco výjimečně úžasného. „Hoří“ je také běžná odměna, tedy pamlsky, které od psovoda dostává po každém kliknutí – při mírném pokroku v hledání správného chování. Samozřejmě je pro psa odměnou a vyjádřením signálu „HOŘÍ“ i pozornost psovoda, který se psovi při klikr tréninku musí plně věnovat.

Chůze u nohy

Chůze u nohy je cvik, který se hodí každému majiteli psa. Každý, kdo chodí se psem na procházku, se setká se situací, kdy potřebuje, aby mu šel pes u nohy. Například na přelidněném prostranství, při chůzi podél frekventované silnice. Zažili jste někdy takovou situaci? Míjeli jste se třeba s jiným majitelem psa na úzkém chodníku a potřebovali jste se tam všichni čtyři vejít? Chůze psa u nohy by se vám v tuto chvíli velmi hodila. Je už jen na vás, jak detailní provedení při klikr tréninku budete od psa vyžadovat. Pro potřebu procházek bude psovi stačit znát povel a vědět, že má jít blízko vaší nohy. Pokud chcete trénovat pomocí klikru chůzi u nohy na nějaké kynologické zkoušky, budete chtít psa naučit úplně přesné provedení. Pomocí klikru půjde snadno obojí.

Nejlépe začněte s výcvikem na klidném místě bez rušivých vlivů, kde pes bude moci být bez vodítka. Nachystejte si klikr a pamlsky. Psa si posaďte ke svojí levé noze a za poslechnutí ho vydatně pochvalte. Vyjděte a pomocí pamlsku, který budete mít ve své ruce, lákejte psa, aby šel vedle vaší levé nohy. Jakmile tam pes dva tři kroky půjde, klikněte a odměňte ho. Můžete začít znovu z výchozí pozice, kdy pes sedí vedle vaší nohy, a znovu vyjít. Opět kliknout, když pes půjde kousínek správně. Jakmile pes nevydrží požadovanou vzdálenost jít vedle vaší nohy, jak má, pokračujte v chůzi a pomocí pamlsku mu můžete naznačit, kde má být. Jestliže pes svoji pozici vylepšil a šel chvíli správně, klikněte a odměňte. Znovu vyjděte z pozice, kdy pes sedí u vaší levé nohy.

Můžete také chodit ve svižném tempu bez přerušení, bez opětovného vyjití z pozice, kdy pes sedí u vaší nohy. Budete chodit, a jakmile se pes přiřadí k vaší levé noze, kliknete. Pes velmi brzy pochopí, že když se připojí k vaší chůzi, dostane pamlsek. Postupně budete prodlužovat vzdálenost, kterou musí vedle vaší nohy ujít. Nemusíte chodit jen rovně. Vhodné je chůzí opisovat velké kruhy nalevo. Psa tak neustále mírně odsouváte a musí se vám přizpůsobovat. Později můžete opisované kruhy zmenšit a začít i s velkými kruhy vpravo, kdy psovi mírně utíkáte a musí se k vaší noze stále přibližovat, více si vás hlídat.

Jestliže vždy začínáte z výchozí pozice se psem vsedě u vaší levé nohy, pes velmi rychle pochopí, že když stojíte, má sedět vedle vaší nohy. Jestliže cvičíte tak, že i po kliknutí a odměnění pokračujete v chůzi bez posazení psa k vaší noze, budete muset poté, co pes zvládne a pochopí základy chůze u nohy, přidat i posazení psa, jakmile se zastavíte. Nebude to nic, co by dělalo psovi či vám potíže. Při chůzi přiblížíte ruku s pamlskem nad čumák psa a posunete ji dozadu nad jeho hlavu. Pes si automaticky sedá a vy se zastavíte. Ve chvíli, kdy pes pokládá záď k zemi, kliknete. Jestliže pes již povel sedni zná, použijete ho.

Já jsem tuto metodu poprvé použila na své feně Německého ovčáka v době, kdy se v České republice klikr trénink teprve rodil. Fena, velmi žravá a při hlídání temperamentní, znala již základy chůze u nohy, ale chodila nepřesně a její projev byl málo veselý, takový nijaký. Začínaly jsme vždy z pozice, kdy seděla vedle mojí nohy. Dva kroky, klik a odměna se slovní pochvalou: „Ano, to je k noze.“ Když jsem vyšla a fena nešla požadovanou vzdálenost správně, pokračovala jsem v chůzi a klikla ve chvíli, kdy se přiřadila a pár kroků šla správně. Fena pochopila velmi rychle, že musí jít těsně vedle mojí nohy. Její projev se změnil. Začala chodit vesele, protože takto snadno získat pamlsek byla velmi zábavná hra.

V případě potřeby ztížíte časem cvik tak, že budete od psa vyžadovat, aby vás nepřetržitě sledoval. Zmenšíte postupně opisované kruhy a přidáte vlevo a vpravo v bok. Jakmile pes pochopí, že musí jít podél vaší nohy a kopírovat váš pohyb, nebude to již nic složitého.

Když pes zvládne chodit dle vašich představ v klidném prostředí, začněte přidávat rušivé vlivy. Postupně a pomalu, aby měl čas si na ně zvyknout a hra s vámi byla lákavější.

Při tomto nácviku se vodítko nepoužívá, pes chodí na volno. Při zkouškách sice pes na vodítku je, ale to je pouze „kosmetickou“ záležitostí, nikoliv prostředkem k upravení pozice psa. Nepoužívá se k cukání se psem, k žádné jeho korekci.

Aport

Aport, tedy přinesení aportovací činky přesně dle zkušebního řádu, se pomocí klikru dá naučit velmi spolehlivě. Nějakou variantu tohoto cviku využijí i ti, kteří se psem cvičí jen pro zábavu. Mohou ho například naučit, aby podal pánovi noviny nebo si přinesl vodítko před odchodem na procházku. Nápadům se meze nekladou, společná hra s klikrem pobaví vás i psa, a ještě naučený cvik může být prospěšným, nejen nutným pro splnění zkoušky.

Jak začneme aport cvičit? U čeho je nutné začít? Nejprve musí pes pochopit, že cvik bude spojený s předmětem, který chcete, aby vám nosil. Při tréninku je vhodné používat jen jeden předmět, aby pes nebyl zmatený. Až bude umět celý aport tak, jak ho od něho budete vy požadovat, a zvládne ho v různých prostředích, můžete mu aportovaný předmět vyměnit. Pes při takovém postupu brzy pochopí, že má aportovat jakýkoliv předmět, o který mu řeknete, a nebude si s tím lámat hlavu.

Je nutné si uvědomit, co je podstatou aportu. Běžení pro činku? Ne, základem aportu je předání činky psovodovi. Proto je vhodné nejprve se psem pracovat ve své blízkosti. Vzbudit jeho zájem o činku a vysvětlit mu, že vám ji má podat. To, že ji bude muset později někam za vámi nést, nebude pro psa při správně vybudovaných základech tohoto cviku žádný problém.

• Nejprve vezměte činku za jeden kraj do ruky a pohybujte s ní. Psovi klikněte při jakémkoliv zájmu o činku. Po odměnění opět zaujměte psa pohybováním s činkou a opět ho po kliknutí odměňte. V této fázi výcviku je jedno, jakým způsobem bude pes svůj zájem o činku předvádět.

• Až bude mít pes ujasněné, že má svoji pozornost věnovat čince, ztížíte mu cvik tím, že mu kliknete jen tehdy, když projeví zájem o činku jinak než packou.

• V dalším kroku budete psovi klikat jen tehdy, když se činky dotkne čumákem, olízne ji nebo ji uchopí do tlamy. Po upevnění tohoto kroku budete již od psa vyžadovat, aby se věnoval jen její prostřední části. Vy ji budete držet jen za její konce.

• V dalším kroku položte činku na zem a zvolna s ní pohybujte. Opět psovi klikněte tehdy, když se jí dotkne čumákem, olízne ji nebo ji uchopí do tlamy. Jestliže toto má již pes upevněné, ztižte cvik tím, že budete vyžadovat její zvednutí za střed ze země.

• Následně po psovi budete chtít, aby se s činkou v tlamě natočil vaším směrem, a pak ztížíte cvičení tím, že ji už nebudete držet, ale pes si ji bude muset brát z podlahy.

• Jestliže pes umí již činku takto samostatně zvednout a natočit se s ní k vám, začnete vyžadovat vykročení vaším směrem bez upuštění činky. Postupně budete vzdálenost zvětšovat a prodlužovat i dobu, po kterou musí pes činku v tlamě držet, než mu kliknete.

• Dalším ztížením bude, že pes musí činku držet pevně bez překusování, a následně, že si s činkou musí před vámi sednout a stále ji držet.

• Dále můžete přidat odhození činky od vás a také ztížení, kdy pes nesmí vyběhnout pro činku dříve, než mu to vy dovolíte.

Tyto detaily již budou záležet na účelu, pro který psa aport učíte. Kvůli splnění zkoušky budete jistě trvat na těsném a rychlém předsednutí a pevném skusu bez překusů. Jestliže psa učíte, aby vám nosil předměty a tím dopřál odpočinku vašim nohám, nebude vám na překusování záležet a spíše ho naučíte slovní označení pro různé předměty, aby vám uměl vždy donést to, co vy právě chcete, a byl vám tak co nejvíce prospěšný. Jestli to dopracuje až tak daleko jako Ája s maxipsem Fíkem, který šel i do hospody pro pivo, je jedno. Důležité je, že se se svým psem budete oba dobře bavit a oba si také protrénujete své mozkové závity. Vy při vymýšlení detailního postupu, který bude ideální pro vašeho psa, a pes při vymýšlení toho, co vy od něj právě chcete.

Stejně jako při výcviku chůze u nohy, ani při tréninku aportu pomocí klikru nepotřebujete vodítko. Nepotřebujete ho k upevnění psa, aby nevyběhl pro činku dříve, ani k upevnění činky, abyste z ní pomocí vodítka mohli udělat pohybující se předmět vhodný k ulovení. Nebudete muset tahat za vodítko ani kvůli odstranění překusování. Mým dětem, když se jim nechce doma pomáhat, říkám, že když všechnu práci budu muset udělat sama, nebudu už mít dost síly na to, abych si s nimi hrála. Vy si díky klikr tréninku neunavíte ruce věčným taháním za vodítko a budete mít víc síly k hlazení svého psa. Hlazení zdar!

Autor textu: Ing. Věra Siváková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru