Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sportovní výcvik psů malých plemen v zimním období
Sdílet:

Sportovní výcvik psů malých plemen v zimním období

Psi
Výcvik
Je tu opět zima. Koncem listopadu nám pejskařům organizovaným v Českém kynologickém svazu skončila zkoušková sezona. Zkouškový maraton začne opět od 1. března. To není žádná novina, je to každoroční záležitost. Nabízí se otázka, jak udržet psa v pracovní kondici, aby na jaře mohl nastoupit ke zkouškám? Cvičitelé středních a velkých plemen nemají s tímto problém, nácviky obran i poslušností mohou v zimě probíhat bez větších obtíží, pokud není extrémní počasí …

Je organizována celá řada soutěží, s výjimkou výběrových závodů a mistrovství. Psovodi malých plemen tolik možností nemají, nebereme-li v úvahu běžné tréninky na cvičáku. Pro malá plemena se v zimě neorganizují soutěže, výjimkou mohou být závody dle ZZO či BH, dnes tak populární, kdy se i v zimních podmínkách občas objeví nějaký pes malého plemene. Občas se na cvičáku setkávám s dotazy začínajících psovodů malých plemen, co a jak cvičit od prosince do března? Na jaře si dlouhou pauzu nemohou dovolit, co dělat? Za více než dvacetileté období, kdy se zabývám sportovním výcvikem malých plemen, jsem došel k některým zkušenostem, které si dovolím následně uvést.

Snažím se, aby pes přes zimu nezahálel, proto cvičím dle možností, které jsou ovlivněny především počasím, kdy beru na vědomí případnou sněhovou pokrývku či holomrazy.

Při sněhové pokrývce

Necvičím stopy – z metodických, ale i zdravotně preventivních důvodů. Stopy by byly vidět, pes by je sledoval očima, zbytečně by vdechoval studený vzduch nad povrchem terénu, což by mohlo mít negativní zdravotní následky.

Pokud objevím mimo upravenou plochu cvičiště nějaký vhodný prostor, procvičuji především cviky poslušnosti – chůzi u nohy, přivolání k noze za pohybu psovoda, odložení za pohybu vstoje.

Necvičím dlouhodobé odložení vleže, pes by sice vydržel nějakou dobu ležet na sněhu, ale proč by měl zbytečně prochladnout. Byla by sice možnost dát pod něj nějakou podložku, ale cvičím především dle Zkušebního řádu pro sportovní výcvik psů v ČR (NZŘ) a dle Mezinárodního zkušebního řádu IPO, kde je takováto pomoc nepřípustná. Jedná se sice o trénink, ale nechci takovým zlehčováním kazit dobře vypracovaný cvik.

Při holomrazech

Opět necvičím stopy, cviky poslušnosti rozšiřuji o aportování, ani v těchto případech neprocvičuji dlouhodobé odložení vleže.

Při teplotách nad nulou

Stejně jako tuto zimu mohou být i takové zimní měsíce, kdy teploty odpovídají začátku jara. Tehdy uděláme stopu, vyhledávání předmětů, poslušnost rozšiřuji o odložení vleže a cviky sedni, lehni, vstaň. Uvedl jsem možná schémata tréninků psa malého plemene v zimě. V mém případě se jedná vždy o psy, kteří jsou drženi celoročně v bytě. Jiná situace bude určitě u psů malých plemen ustájených celoročně venku, ale i u malých psů, kteří cvičí v Záchranných brigádách kynologů, kde jejich případné nasazení vyžaduje odolnost.

Shrnutí problematiky

S malým plemenem se dá v zimě cvičit, je ovšem nutno respektovat následující:

• vycházet ze stávajícího stavu počasí,

• délku tréninku přizpůsobit aktuální povětrnostní situaci,

• snažit se, aby pes měl co nejvíce pohybu, samozřejmě po předchozím vyvenčení,

• respektovat specifika jednotlivých malých plemen, např. osrstění, kdy jiný projev bude u zarostlého malého knírače, jiný u pinče, i když s dečkou na hřbetě. Při sněhové pokrývce se např. u malých kníračů, ale i u spousty jiných plemen dost často objevují zmrazky mezi prsty tlapek …

Uvedl jsem své zkušenosti, které mám konkrétně s plemeny Malý knírač, Jack Russel teriér, měl jsem možnost pozorovat i Pražského krysaříka. Mnozí psovodi mohou mít samozřejmě jiné zkušenosti, tyto mnou popisované nejsou předkládány jako univerzální návod, ale jako eventuální nasměrování pro začínající cvičitele malých psíků na cvičácích. Celkový závěr: v zimě cvičit určitě, ale vždy s rozumem, mělo by nám jít mimo jiné o zdraví a kondici našeho pejska. Nechat malého pejska v zimě lenošit není dobré, i zde má své opodstatnění přísloví: „Až se jaro (léto) zeptá, cos dělal v zimě …“ S přáním pokud možno slušného počasí a radosti z výcviku

Autor textu: Miroslav Ryneš
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru