Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zvíře sportovec
Sdílet:

Zvíře sportovec

Psi
Výcvik
V dnešní době se čím dál víc lidí snaží udělat ze svého koně či psa atletického sportovce, nejlépe vítěze mnoha soutěží. Rozmáhají se možnosti závodů, tréninků, kurzů. Všichni máme naučené praktiky jak trénovat, jak odměňovat, případně trestat. Jsou ale i další, neméně podstatné tipy, jak dosáhnout úspěchu a přitom šetřit zdraví zvířat. Jsou jednoduché, důležité, přesto o nich málokdo uvažuje. Představím vám některé z nich.

Warming up

Máte- li ambice být úspěšní, určitě jste přečetli spousty článků, navštívili mnoho kurzů a tréninků, kde vám řekli, jak máte trénovat, aby byl výsledek co nejefektivnější. Otázka je, zda vám také někdo řekl, co dělat před tréninkem a po něm. Takzvaný warming up (rozehřátí) a calming down (zklidnění) se sice na tréninku podílejí nepřímo, mají však na něj obrovský vliv. Budete-li zodpovědní v jejich provádění, můžete předejít mnoha zraněním a prodloužit sportovní kariéru svého zvířete. Dosáhnete větší ohebnosti a prostupnosti (týká se především koní) při tréninku a celkového zlepšení kondice.

Warming up neboli rozehřátí by se mělo skládat ze dvou částí: protažení a zahřátí. Přestože zahřátí se zdá být tím klíčovým, není tomu tak. To nejpodstatnější je zodpovědné protažení každého svalu, jež se bude podílet při následující fyzické aktivitě. Je dobré si zautomatizovat skupinu cviků, jež budete opakovat před každým tréninkem. Bude vás to ale stát nějaký ten čas, než si najdete takové, které budou vhodné pro následující sport a budou vyhovovat vašemu zvířeti. Například pro psy, závodící ve sportech typu agility, dogfresbee, flyball, jsou vhodné cviky na protažení lopatkových a předloketních svalů (doskok), stehen a oblasti třísel (odraz), zádových svalů a všech svalů v oblasti trupu (pro větší flexibilitu a ohebnost). U koní, nehledě na zaměření, se nesmí zapomínat na důkladné protažení krčních a zádových svalů, stejně jako svalů oblasti trupu, což dohromady zajišťuje co nejlepší sbalení a podsazení. Na to by neměli zapomínat ani majitelé rekreačních koní, kteří si mnohdy neuvědomují, že přestože nemají závodní ambice, měli by protahování věnovat aspoň nějakou pozornost. Pořádné protažení je důležité i u koní, kteří tráví svůj život v boxu a málokdy se dostanou do výběhu, kde se protáhnou a zahřejí přirozeným pohybem.

Zahřátí následuje po protažení. Svaly už jsou připravené na fyzickou aktivitu a měly by se dobře prokrvit. Toho docílíme nejlépe fyzicky náročnějšími cviky, když už zvíře aktivně svaly zapojuje, nejen je pasivně protahuje. U psů jsou to většinou cviky na jedné překážce, kdy psa například točíme kolem jedné bočnice a snažíme se o co nejmenší oblouky, u koní jsou to cviky na kruzích, překroky apod. Cílem je pozorné zvíře, které je fyzicky i psychicky připraveno na trénink, dává pozor a může plnit i fyzicky náročné úkoly bez zranění.

Calming down

Po úspěšném tréninku nebo závodě určitě myslíte hlavně na to, abyste svého partnera co nejdříve zavřeli někam, kde bude moct za odměnu odpočívat, jíst a mít klid. Ano, tato odměna by přijít měla, ale vyčkejte ještě chvíli a dopřejte odměnu jeho mnohdy překyseleným svalům. Abyste předešli svalovým křečím, opotřebování nebo trhlinkám na svalových vláknech, které mohou později způsobovat velké problémy, měli byste věnovat pět až patnáct minut zklidnění. Není to nic těžkého – obyčejnou malou procházkou kolem cvičáku nebo objetím kolbiště dvakrát krokem můžete udělat pro své zvíře moc. Nejlepší varianta je, věnujete-li ještě chvilku stejnému protažení jako před tréninkem.

Životní styl

Aktivity, sociální interakce, jídlo, spánek, nemoci… to vše má také velký vliv na výkon. Přestože to moc dobře vidíme na sobě, často si neuvědomujeme, že naše zvíře je na tom podobně. Je důležité dbát na zdravé krmivo, které bude co nejbližší přirozeným potřebám zvířete – poměr příjem/výdej bude roven nule (to poznáme jednoduše, jestliže zvíře hubne, má málo, pokud přibírá, má moc). Pro psychickou pohodu a chuť do práce je též důležitý pobyt v přírodě, vycházky či vyjížďky, cokoli příjemného, při čem spolu budete trávit čas, upevňovat vztahy, ale nebudete se věnovat striktně pouze tréninku. Jste sice trenér, ale především parťák! Stejně jako vás potřebuje vaše zvíře kamarády svého druhu; smečka či stádo tvoří základ pro psychickou pohodu. Nemusíte mít doma tisíce psů, stačí chodit na procházky s majiteli jiných psů nebo svého svěřence nechat volně pobíhat s ostatními psy po cvičáku. Pro koně je zase nezbytný pobyt ve výběhu se stádem, nejlépe v režimu 24/7. Život naplněný psychickou pohodou, zdravím a plným bříškem musí být priorita.

Odpočinek jako cesta k cíli

Největší odměnou a motivací je u spousty závodících zvířat odpočinek. Když se začne dařit, většina lidí trénuje ještě častěji a přísněji než dřív. Není na tom nic špatného, pokud poté dopřejete svému zvířeti zasloužený odpočinek. V zimě, mimo sportovní sezonu, vaši koně určitě ocení flákání ve výběhu a lehké vyjížďky, pejsci zase dlouhé procházky zasněženou krajinou. V létě, kdy je často příliš velké vedro na trénink, nenechávejte pejska trčet doma, dopřejte mu aktivní odpočinek u vody. Plavání je snad nejlepší aktivita, kdy zvíře protáhne svaly, udržuje se v kondici, ale minimálně namáhá klouby, které jsou při většině psích sportů přetěžovány.

Přeji vám a vašich parťákům mnoho úspěchů, žádná zranění, spoustu zábavy a krásné vzpomínky. Jste tu především jeden pro druhého, ne pro vítězství!

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru