Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Je obezita problém?
Sdílet:

Je obezita problém?

Psi
Nemoci
Obezita již dávno není civilizačním problémem jen u lidí, ale zasáhla i populaci našich psů. Celoroční držení psů v bytech, pravidelný přísun kvalitní potravy bez sebemenší námahy ulovit kořist a omezené teritorium pohybu, to vše má za následek, že až 50 % psí populace trpí určitým stupněm nadváhy. Potrava psům chutná, pro mlsné jazýčky majitelé pracně vybírají, co nejlepšího tomu svému miláčkovi nasypat do misky. K tomu přidáme ještě nějaké dobrůtky z našeho stolu navíc, tu a tam nějaká ta uzeninka, masíčko. A aby náhodou pejsek nestrádal, přidáme k tomu nějaký ten pamlsek, kterých je v nabídce výrobců nepřeberné množství. Pak už se jen majitelé diví, když jim veterinář, nebo neomalená návštěva, sdělí: „Ten váš pes je ale pěkný cvalík.“

Mnoho majitelů si to samo ani neuvědomí, ta chlupatá koule je přece tak roztomilá! Část majitelů tomuto problému dokonce nepřikládá žádnou vážnost. Pes nabírá tuk postupně a z té veselé, hrající se kuličky se postupně stává pecivál, který ve skutečnosti trpí. Obezita má za následek spoustu onemocnění, k nimž patří například cukrovka, onemocnění jater, choroby srdce a slinivky, špatné vyměšování, močové kameny. Často si jich bohužel všimneme pozdě. Viditelnější jsou pohybové problémy spojené se záněty kloubů, kožní potíže. Mohou se vystupňovat až k předčasnému úmrtí, to už je na řešení pozdě. Takže pozor, pokud psovi dopřáváte pochutin a dobrot nadmíru, v důsledku mu tím ubližujete.

Jak s obezitou bojovat?

Udržet ideální váhu vašeho psa je důležité pro jeho zdraví. Pes není nikdy tlustý vlastní vinou, ale vinou majitele. Dopřejte mu tedy dostatek zábavy spojené s pohybem, poraďte se s odborníkem na výživu. Pokud se vám podaří váhu snížit i u staršího jedince, uvidíte, že i on bude veselejší, bude mít zase chuť si hrát a pak už se vám bude jeho hmotnost hlídat snáze. Prevence obezity je vždy jednodušší než její následné řešení. Pouhé omezení množství krmiva však není správné, to by mohlo naopak způsobit vážné zdravotní problémy. Navíc nikomu není příjemné celodenní loudění a pátrání psa po něčem dobrém. Prvotně si zkontrolujte složení krmiva, které svému psovi podáváte, a omezte pamlsky. Podáváte-li pamlsky při výcviku, kontrolujte jejich složení, abyste nenarušili výživu pečlivě vybranou stravou. U psů se sklony k nadváze je lépe, když má krmivo nižší množství tuku (kolem 10 %) a vyšší obsah bílkovin. Krmiva jako například K–9 Lite Formula nebo Nutram Weight Control jsou snadno dostupná (nejen u veterinárních lékařů) a jsou svým složením koncipovaná k dlouhodobému použití u psů se sklony k nadváze. Prostě jen nasypete chutné granule do misky, dbáte na přísun čerstvé vody a váš pes bude spokojený, nasycený, v kondici a plném zdraví. Dejte pozor při nákupu na „prázdná“ krmiva s nízkou stravitelností a nekvalitními surovinami (mohou být i mezi drahými). Pes jimi krmený se cítí stále hladový, jeho tělu pořád něco chybí, spotřebuje velké množství. Tloustne, přitom mu některé živiny chybějí a zdraví trpí.

Plnohodnotné kvalitní krmivo

Řečem o tom, že granule nemohou být plnohodnotnou celoživotní stravou, už nikdo nevěří. Několik generací zdravých dlouhověkých psů je důkazem. Chovatel ovšem musí vybrat opravdovou kvalitu a nesmí podlehnout reklamě nebo tlaku nepoctivého obchodníka. Pokud se váš pes přehrabuje v misce, na krmení se vůbec netěší, vytahuje jen některé granulky nebo pokud žadoní o něco lepšího, není živý, hravý a veselý, jeho srst je matná, neustále líná a kůže je suchá, někde děláte chybu. Zaměřte se na složení granulí, které svému psovi sypete do misky. Hesla starých značek o tom, co by zvířátka kupovala, jsou již dávnou minulostí a zodpovědní chovatelé dávno prozřeli. Skutečnou kvalitu poznáte na první pohled, pokud jste někdy dobrou granuli už viděli. Mastné, voňavé granulky bez barviv, bez viditelných kousků obilného šrotu. Podívejte se zblízka, třeba i skrz lupu! Vždy je také nutné si přečíst deklaraci, z čeho je krmivo vyrobeno. Kvalitních granulí pes ve skutečnosti sní třetinu a přitom uspokojí všechny své chutě i potřeby. Kuřecí maso určené pro lidskou spotřebu, živočišné tuky, bylinky a další ingredience zaručují plnohodnotnou a kompletní krmnou dávku. Nejvyšší kvalita rovná se i maximální stravitelnost. Vaše zvíře z malého objemu krmiva dostává a vstřebává více nezbytných živin. Pak i vylučování je jednodušší a úklid exkrementů příjemnější.

Kvalitní krmiva jsou vyrobena tak, aby byla maximálně stravitelná a obsahovala lehce přístupné všechny základní živiny, doplněné růstovými a regeneračními přísadami. Samozřejmostí u kvalitních kanadských krmiv K–9 a Nutram jsou glukosamin a chondroitin, přídavky probiotik, bylinek a další prospěšné látky. Špičkoví výrobci řeší v recepturách i takové vychytávky, jako pomoc a prevence bylinkami a přírodními doplňky. V kanadských krmivech jsou samozřejmostí podpůrné a chuťové přísady jako zelený čaj, máta, heřmánek, brusinky, chondroitin z mušlí a mnohé další. Obecně jsou bylinné výtažky a doplňky v kompletních krmivech zdraví prospěšné – například stimulují imunitní systém, napomáhají trávení, zklidňují zažívací obtíže, napomáhají odvádění škodlivin z těla. Účinkují protizánětlivě, čistí krev od kyseliny močové, která způsobuje bolesti kloubů, chrání játra před toxiny, příznivě ovlivňují střevní mikroflóru, povzbuzují chuť k jídlu, zlepšují metabolismus tuků, podporují kvalitní stav srsti a kůže atd. Mezi běžně používané doplňky v kádevítkových krmivech patří například chondroitin a glukosamin, vybrané minerální látky ve správném poměru. Z rostlinných složek například yucca schidigera, lněné semínko a speciální vlákniny – psyllium. Aby byl pes zdravý, veselý, dlouhověký, musí dostávat plnohodnotné kvalitní krmivo.

Obezitu ani nemoci v důsledku špatné výživy si pes nezpůsobuje sám, jsme za ně odpovědni my sami. Podívejme se pořádně, co mu sypeme do misky, není granule jako granule.

Ještě stále si myslíte, že krmíte tím nejlepším?

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru