Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Léčba koní a psů pomocí kmenových buněk
Sdílet:

Léčba koní a psů pomocí kmenových buněk

Koně
Všeobecné
Na počátku 20. století se začalo diskutovat o možnosti využití kmenových buněk v léčbě různých poranění a nemocí. Kmenové buňky se nachází převážně v kostní dřeni, ale i v jiných částech těla a mají schopnost se přeměnit na jiný buněčný typ. Tato schopnost umožňuje tělu vytvářet nové buňky a opravovat tak poškozené části tkání a orgánů. Ve veterinární medicíně jsou kmenové buňky úspěšně využívány zejména při léčbě pohybového aparátu koní a psů.

Koně jsou čím dál více využíváni pro různé sportovní disciplíny, především jezdectví. Jejich onemocnění nebo zranění mělo v minulosti často tragické následky, ať už se jednalo o poranění šlach, artritidy, či fraktury. Ve veterinární medicíně byly používány nejrůznější metody léčby zraněné šlachy, které ale pouze tlumily zánět a nevedly k regeneraci poškozené tkáně. Některé z těchto metod však zklidnily povrchové projevy poranění, což přivádělo trenéry k mylnému přesvědčení, že se šlacha hojí. Kůň byl následně vrácen do tréninku bez ultrasonografické kontroly a často pak docházelo k úplné ruptuře šlachy.

Dnes již veterinární lékaři dokážou poranění šlachy (tendinitis) zcela vyléčit, a to právě pomocí buněčné terapie mezenchymálními kmenovými buňkami. Princip léčby objasňuje MVDr. Miroslav Trunda, který v rámci své veterinární praxe úspěšně tento způsob léčby používá u svých pacientů: „V případě, že jednou dojde k poranění šlachy, vzniká jizvovitá tkáň a tvorba kolagenu III. Ten však nemá takovou elasticitu jako původní tkáň, a proto dochází k opakovaným zraněním. Revoluci v léčbě koní přináší právě kmenové buňky, protože v těle zvířete dokážou vytvořit kolagen I, který navrací šlaše původní elasticitu a tím zároveň snižuje riziko opětovného poranění šlachy,“ vysvětluje MVDr. Trunda, jenž spolupracuje s projektem Avecell® zaměřujícím se právě na léčbu zvířat kmenovými buňkami.

Tento způsob léčby je vhodný bez výjimky pro všechny koně s poraněnou šlachou či kloubem, nebo dokonce s autoimunitním onemocněním. „Autologní buněčná terapie je imunitním systémem zvířat velmi dobře tolerována, neboť jejím principem je tzv. autotransplantace, při níž je zvířeti aplikována jeho vlastní tkáň,“ dodává Miroslav Trunda.

A jak léčba koní pomocí kmenových buněk probíhá? Nejprve se odebere kostní dřeň, která se ihned po odběru převeze do laboratoře, kde je dále zpracovávána. Izolované mezenchymální kmenové buňky jsou poté zhruba 7–21 dní kultivovány ve speciálním inkubátoru, který simuluje podmínky živého organismu. Po namnožení požadovaného počtu buněk v laboratoři je následně hotový buněčný přípravek aplikován do místa poranění zvířete.

Léčba mezenchymálními kmenovými buňkami si již našla místo mezi běžnými veterinárními postupy, a nejenom kvalita, ale i rychlost hojení jsou přednosti, které tuto buněčnou terapii vyzdvihují na vrchol doposud využívaných způsobů léčby poranění šlach a kloubů. Tato terapie navíc nemá žádné nežádoucí účinky a je tak obrovským pokrokem v historii léčby koní i jiných zvířat.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru