Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Poklady z přírody 1
Sdílet:

Poklady z přírody 1

Všeobecné

Kdopak by neznal rčení „Není na světě bylina, aby na něco nebyla“? O bylinkách dnes slyšíme snad všude, mnozí se vracejí k receptům našich předků s využitím bylinek v lidské stravě, proč se tedy nepodívat na to, jak by se daly využít i v našich chovech?

Všichni víme, že drůbež pro zdárný vývoj, dosažení chovné nebo výstavní kondice i odpovídající užitkovost potřebuje něco víc než pšenici. Pokud chceme dosahovat dobrých chovných výsledků, je potřeba, aby krmná dávka byla pestrá a vyvážená a obsahovala dostatek vitaminů a minerálních látek. Chce to ale ještě něco víc …

Byliny a koření jsou charakteristické svým aromatickým účinkem. Chemická analýza jejich složení prozrazuje množství substancí s širokou škálou působení. I přes to, že je dnes na trhu nespočet přípravků, směsí i různých krmivových doplňků, potřebné látky je možné doplnit právě zařazením některých bylinek.

Byliny mohou ovlivnit zdraví zvířat, stimulovat jejich imunitu, podporovat žádoucí mikroflóru střevního traktu, která chrání hostitele proti patogenům, zmírnit období stresu nebo pomoct s udržením prostředí bez parazitů.

I naši předkové znali blahodárné účinky některých bylin. Naše babičky sbírávaly mochnu housatům a řebříček krůťatům, kuřatům zase mladé kopřivy či listy smetanky. Pro zimní období se připravovala siláž z lebedy (ano, využil se i tento protivný plevel), kopřiv či mrkve. Využít dokázali i kostival nebo nať z hrachu. Dobromysl, máta, česnek či cibule se používaly jako prevence proti nákazám. Bukové listí zase sloužilo jako podestýlka bránící rozmnožování vnějších parazitů.

Ve velkochovech se použití bylin a koření ve výživě hospodářských zvířat (zejména ale v chovech prasat) začalo testovat v souvislosti se zákazem používání většiny antibiotických růstových stimulátorů v Evropě. Na rozdíl od antibiotik pracují fytobiotika komplexně, posilují obranné mechanismy organismu zvířat. Už dříve se testoval např. i přídavek kapsaicinu, který je obsažen v pálivé paprice, do krmných dávek pro brojlerová kuřata s cílem zvýšit jejich odolnost vůči salmonelóze.

Nechme tedy blahodárně působit různé bylinky a byliny (a nejen ty) i v našich chovech. Dají se pěstovat na zahrádce, můžeme za nimi vyrazit do přírody … Kromě toho, že uděláme něco pro svůj chov, můžeme při jejich sběru strávit příjemný čas v přírodě.

Na možnosti využití různých rostlin se podíváme v jednotlivých dílech seriálu.

Autor textu: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Autor fotografií zdroj: Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D.
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru