Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Omán – země sultánů a tisíce a jedné noci
Sdílet:

Omán – země sultánů a tisíce a jedné noci

Když se řekne Omán, většina lidí si ani nedokáže představit, jaká to je země a kde leží. Ve velkém jsme se setkali s reakcemi: To je nějaká země? Ježiš, kam to jedete?! Do Afriky?… A když jsem napověděla, že sousedí s Jemenem, Spojenými arabskými emiráty či Saúdskou Arábií, moc jsem jim nepomohla, ale přece jen o Saudské Arábii aspoň většinou slyšeli.

Omán se nachází na Arabském poloostrově, rozloha je asi 309 500 km2, má kolem 4 milionů obyvatel. Etnicky je Omán velmi bohatý, rodilými Ománci jsou nejenom Arabové, ale i Peršané, Indové, Íránci, Mehriové, Svahilci atd. V Ománu je také možné pozorovat perský, britský či portugalský vliv. Díky vysokým trestům za jakýkoli prohřešek je v Ománu velmi nízká kriminalita a řadí se tak mezi vysoce bezpečné a stabilní země.

Ještě do nedávna byl Omán pro turisty naprosto nepřístupný. Teprve třicetiletý Sultan Qaboos (celým jménem Qaboos bin Said al Said), který se dostal k moci po svržení svého otce v roce 1970, otevřel Omán světu a pozvedl ho na jedno z nejmodernějších a nejbezpečnějších míst na světě. Qaboos přebíral zemi v dezolátním stavu, plnou chudoby, bez moderních vymožeností, bez jediné televize, rádia, novin, se dvěma zpevněnými silnicemi, třemi školami, jednou nemocnicí a bez jakékoli státní služby. Průměrná délka života v zemi se tehdy pohybovala kolem 47 let (dnes je to kolem 75 let).

Sultán se postaral o to, aby se co nejvíce zmírnil rozdíl mezi bohatým hlavním městem Muscat a chudšími částmi vnitřního Ománu. I proto změnil název země ze Sultanátu Muscat a Omán na Sultanát Omán. Buduje silnice pro lepší spojení jednotlivých částí země, Omán má také velmi širokou síť moderních zdravotnických zařízení a nemocnic. Téměř v každé vesnici na svých cestách narazíte na malou nemocnici či jiné zdravotní zařízení. Pokusil se také zpět nalákat schopné Ománce ze zahraničí, kteří za vlády jeho otce emigrovali. Ománská ekonomika je nyní závislá hlavně na ropě (objevena 1962), ale sultán si je moc dobře vědom, že tento zdroj může jednou zmizet. I proto do své země láká investory a Omán je tak rovněž velkým průmyslovým centrem. Když navštívíte Omán dnes a podíváte se na staré fotky, jak vypadal Muscat či jiná města v době, kdy sultán začínal s renesancí své země, je až neuvěřitelné, co vše se mu za tak krátkou dobu podařilo vybudovat a vytvořit. Muscat je jedno z nejmodernějších měst na Arabském poloostrově. Skvěle vybudovaná silniční síť plná krásných aut (v Ománu je nezákonné jezdit s poškozeným či špinavým vozem). V Ománu jsem viděla nejkrásnější kruhové objezdy (co kruhový objezd, to umění) – plné různých soch, ale i zahrad, laviček, vyhlídkových věží, potůčků, vodopádů a jezírek.

Postavení žen se také vyvíjí – mají možnost řídit auto, volit a účastnit se politického dění, mohou studovat (např. ve vysokém školství je nyní více žen než mužů), také pracují ve státních službách (např. policie, úřady). Většinou se v zemi ale stále setkáte s klasickým arabským rodinným uspořádáním, kdy žena bývá doma s dětmi a stará se o domácnost, zatímco muž pracuje. Většina žen také nosí tradiční arabský oděv. Pro ženy–cizinky je dobré zdůraznit, že v Ománu jako v tradiční arabské zemi je neslušné nosit krátký rukáv či mít odhalená ramena (měly by být zahalené i lokty) a také krátké kalhoty (kolena by měla být zahalená). Nicméně s rostoucím turistickým ruchem zejména v hlavním městě to není již striktně vyžadováno (to samozřejmě neplatí pro svatá místa). V ostatních částech Ománu a na venkově je vhodné ctít místní tradice a adekvátně se oblékat.

V době, kdy jsme byli právě v Muscatu, slavil sultán 73. narozeniny (*18. 11. 1940). Po celý týden Ománci měli volno, zdobili svá auta v ománských barvách (červená, zelená, bílá), jezdili na výlety… a přímo v den narozenin se konala veliká slavnost v centrálním parku Qurum v Muscatu s ohňostrojem a různými představeními, po celém městě lidé slavili, tancovali, zpívali na ulicích – a nás samozřejmě do toho veselí také zatáhli. Byl to úžasný zážitek vidět, jak jsou lidé šťastní a opravdu svého sultána mají rádi. S kýmkoli jste se pustili do řeči kdekoli po celém Ománu, každý o sultánovi s láskou vyprávěl. Jak to bude se zemí do budoucna, až sultán Qaboos zemře, je těžké říci, sám totiž nemá žádné potomky, nejbližšími příbuznými jsou děti jeho strýce – a těm je již kolem 50 let.

Přestože Omán je dnes velmi moderním centrem, ještě zdaleka to tu nevypadá stejně jako třeba v sousedních Emirátech. V Ománu stále najdeme spoustu míst plných arabské tradice, kouzel a úžasné přírody. Pokud chcete zažít kouzlo Pohádek tisíce a jedné noci, Omán je to pravé místo, které byste měli navštívit…

Příště – Muscat

Autor textu: Martina Balzarová
Autor fotografií zdroj: Martina Balzarová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru