Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Omán – země plná úžasné přírody
Sdílet:

Omán – země plná úžasné přírody

Všeobecné
Přestože většina země je tvořená nehostinným prostředím, je Omán domovem pro velké množství druhů zvířat a rostlin. Omán je přírodně velmi rozmanitý – najdeme zde hory, pouště, mokřady, vádí, prameny (ayn), khor, pláně, mořská pobřeží… A téměř za každým rohem objevíte nádhernou scenerii, až se vám zatají dech.

Omán patří k významné lokalitě pro pozorování ptáků, tzv. birdwatching. Nachází se zde více než 500 druhů, a to i díky tomu, že se tu zastavují při své migraci ptáci z Evropy, Asie i Afriky. (Mezi speciality patří např. faeton červenozobý – Phaethon aethereus, racek arabský – Larus hemprichii, nody obecný – Anous stolidus, buřňák arabský – Bulweria fallax, drop obojkový – Chlamydotis undulata, kormorán arabský – Phalacrocorax nigrogularis, kachnička obojková – Nettapus coromandelianus, snovač žluví – Ploceus galbula, orebice černohlavá – Alectoris melanocephala a bělořit arabský – – Oenanthe lugentoides. K často pozorovaným druhům náleží plameňák růžový (Phoenicopterus ruber), kormorán a volavky jsou k vidění v mokřadech a při pobřeží, mandelík indický – Coracias benghalensis – a Pycnonotus leucotis jsou často v zahradách, parcích a plantážích, v horách narazíte na celkem běžného bělořita černohlavého – Oenanthe alboniger.)

Z plazů jsou velmi běžné různé druhy ještěrek a gekonů (např. Varanus griseus, Scincus mitranus, Lacerta jayakari – endemit pohoří Hajar, Pristurus rupestris, Trapelus flavimaculatus, v poušti můžete potkat trnorepa egyptského – – Uromastyx aegyptiacus. Nejběžnějším hadem, kterého můžete vidět ve vádí, je štíhlovka červenopruhá – Coluber rhodorhachis a v poušti zmije – – Echis carinatus.)

Ze savců jsou nejčastější doma chovaná zvířata jako kočky, psi, krávy a kozy. Polodivoké velbloudy a zdivočelé osly je možné ve velkém množství potkat v Dhofarských horách u města Salalah. V Ománu se vyskytuje velbloud jednohrbý (Camelus dromedarius). Většinou se chovají pro závody, dále na mléko, maso a také jako dopravní prostředek. Zvyšující se populace oslů výrazně devastuje místní vegetaci, stejně tak zdivočelé kozy. Občas je možné zahlédnout zajíce afrického (Lepus capensis). Při velkém štěstí je možné v Ománu potkat různé antilopy (např. Gazella gazella cora, Gazella subgutturosa marica). Mezi velké vzácnosti patří tahr arabský (Hemitragus jayakari), nejmenší druh tahra, vypadající jako chlupatá koza, běhá po strmých skalách, a kozorožec núbijský (Capra ibex nubiana). V Ománu také nalezneme chráněnou oblast pro přímorožce arabské (Oryx leucoryx) – oblast Al Wusta, u města Duqm. V 70. letech došlu k vyhubení přímorožce v přírodě, ale díky včasnému záchrannému programu již bylo v roce 1982 vypuštěno zpět do přírody několik jedinců a dnes jich na světě v divoké přírodě žije kolem 1 000 a v zajetí dalších asi 6 000.

Z šelem se v Ománu vyskytuje vzácný levhart arabský (Panthera pardus nimr), nejmenší druh levharta. Odhaduje se, že v oblasti Dhofar v horách Jebel Sumhurum již žije kolem 100. Když připočítáme Jemen a Saúdskou Arábii, není na světě více než 200 jedinců a hrozí jim vyhynutí. Další druhy, které můžeme v Ománu potkat, jsou vlk arabský – Canis lupus arabs, karakal – Caracal caracal smithi či kočka arabská – Felis silvestris Gordoni.

V Ománu najdeme také jednu botanickou raritu, a tou je les asi 100 baobabů (Adansonia digitata, čeleď Bombaceae) ve vádí Hinna. Jak se sem baobaby dostaly, není řádně objasněno a výzkum pokračuje, může se jednat o samostatný podruh, nebo zde mohly být v minulosti vysazeny (jsou ale velmi nepravidelně rozmístěny). Baobab dokáže ve svém kmenu udržovat vodu jako adaptaci na suché podmínky a dožít se až 1 000 let.

Příště – archeologická naleziště

Autor textu: Martina Balzarová
Autor fotografií zdroj: Martina Balzarová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru