Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Máme krávu
Sdílet:

Máme krávu

Ovce, kozy
Všeobecné

Tento článek nebude návodem jak se stát soukromým zemědělcem – chovatelem krav, ale bude zaměřen na nejdůležitější surovinu pro kterou krávy chová...

Tento článek nebude návodem jak se stát soukromým zemědělcem – chovatelem krav, ale bude zaměřen na nejdůležitější surovinu pro kterou krávy chováme, a to je mléko.
Mléko a mléčné výrobky většinu z nás provází téměř celý životem. A za tuto dobu ho zkonzumujeme docela velké množství. Proto je dobré vědět z jakého zdroje (chovu) mléko na náš stůl přichází, protože jen zdravá a správně krmená a opatrovaná kráva může vyprodukovat zcela zdravé mléko.
Vím o čem píšu, protože po příchodu krávy do naší rodiny jsme nikdo po celých patnáct roků nebyl vážně nemocný (kromě běžné chřipky, angíny, dcera devět let neměla na zubech kaz. Vlivem mléka na zdraví člověka se zabýval také dr. Henry Bieler ve své knize „V potravě je lék“. Cituji str. 187: „Bohužel všechny pokusy mléko konzervovat vedly ke změnám štěpení složitých molekul a tímto ke snížení jejich výživné hodnoty. Velmi daleko od původního stavu mléka je například podmáslí, sušené mléko, sýr, kondenzované, pasterizované a homogenizované mléko. Ke všemu stačí jednoduchý pokus: pasterizované mléko se ve střevech kazí, kdežto syrové kvasí. Pasterizované mléko se kazí i v láhvi, uchováme-li ho v teplé místnost, a po pěti dnech je z něj zapáchající hmota. Čerstvé mléko kvasí a je jedlé i jako kyselé …“


• Masné plemeno salers.

Co k chovu krávy potřebujeme
1. Pozemek – louku asi jeden hektar.
2. Prostor kam krávu ustájíme – chlév. Rozměr chléva bude odpovídat velikosti plemene, které si zvolíme. Nutno také počítat s místem pro tele.
3. Podle toho, zda koupíme malé tele, odstávče, jalovici či krávu budeme potřebovat asi 5 až 20 tisíc korun.
4. Krmení: seno, šrot (celá léta šrotujeme směs pšenice a ovsa nebo ječmene v poměru 1 : 1), lizová kostka soli, krmná minerální (vitamínová) směs pro skot, slámu na podestýlku.
5. Je dobré mít někoho, kdo se s námi o krávu také stará, zná její nároky na krmení, její zvyklosti a je schopný nás zastoupit v případě nemoci, dovolené …
6. Potřebujeme také prostor (půdu, kůlnu) pro uskladnění sena, slámy, obilí.
7. Výhodou je vlastní sekačka na trávu, obracečka, šrotovník, fukar na seno, apod.
8. Při koupi by tele (kráva) měla mít v uších nasazeny dvě ušní známky a být registrovaná v Českomoravské společnosti chovatelů, a.s., U topíren 2, Praha 7, pracoviště Hradištko pod Medníkem, kam se hlásí změna majitele.
9. Na stejné adrese si nový majitel skotu zařizuje přidělení svého čísla stáje.


• Jalovice plemene jersey.

Výhody vlastního chovu
Zásobíte mlékem celou rodinu a známé. Máte mléko pro vaše další zvířata: kočky, prasata, drůbež aj. Kráva vám vypase hůře dostupné plochy (svahy). Vyrobíte si sami mléčné výrobky a máte jistotu, že zdroj mléka je zdravý a nezávadný. Budete mít ekologicky čisté hnojivo pro zahradu, pole či louku. Prodejem telete získáte finanční hotovost. Porážkou vlastního býka na jatkách (tzv. domácí porážka) si zajistíte zásobu kvalitního masa. I kráva je tvor přítulný a mazlivý a postupem času si ji oblíbíte. Nudíte se, nechce se vám ráno vstávat? Tak s nudou už bude konec, protože starost o krávu zabere spoustu času a což teprve přichystat na zimu dostatek krmiva? Máte posilovnu příliš daleko? To už vám vadit vůbec nebude, protože kolem sušení sena, uskladnění slámy a obilí je tolik práce, že na posilovnu už si ani nevzpomenete. A pohled na spokojeně přežvykující stračenu, kterou si budete moct večer před odchodem z chléva poplácat, vás za tu práci odmění.


• Kráva plemene jersey 2 dny před porodem.

Nevýhody
Každodenní starost o krávu ráno i večer, krmení, dojení, ošetřování v jakémkoliv ročním období. Od jara do podzimu příprava krmiva a steliva na celý rok. Denně se zamažete, je nutné mít pracovní oděv a obuv. V blízkosti vašeho domova se bude nacházet i skládka hnoje a tedy i nějaký ten hmyz a „vůně domova“. Pokud nemáte někoho, kdo vás v tomto hobby zastoupí, zcela určitě se musíte rozloučit s dovolenou v Thajsku. Není na škodu mít v „peřině“ dva až pět tisíc pro veterináře nebo kafilérii, stane-li se to nejhorší a kráva uhyne.


• Masná plemena: aberdeen angus (černá), belgické modré (bílé + znaky), salers (hnědé).

Výběr plemene
Současné rozdělení skotu v ČR.
Masná plemena: aberdeen angus, charolais, blonde d aguitaine, hereford, belgické modré, limusine, masný simentál, gasconne, piemontese, salers, české strakaté a další. Tato plemena vynikají především růstovými schopnostmi (přírůstek 1 kg i více za den), tedy vynikající masnou užitkovostí. Krávy dojí méně, tele se často (především při pastevním odchovu) nechává volně pod krávou, která se po několika měsících sama tzv. zasuší a již do otelení nedojí.
Dojná plemena: plemeno holštýnské, red holštýnské plemeno, jersey … Jsou to dojná plemena krav, jejichž tělesný rámec působí suchým a ušlechtilým dojmem – „vše z krávy“ jde na dojivost mléka.
Plemena s kombinovanou užitkovostí: červenostrakaté plemeno, montbeliarde, fleckvieh … Krávy dobře dojí, potomstvo dobře roste, jedná se o statnější plemena.


• Březí kráva.

V naší rodině někdy po „sametové revoluci“ vyhrálo plemeno jersey. Dospělá kráva má hmotnost 350 až 450 kg, výška asi kolem 120 cm. Jde o živé, temperamentní plemeno s velmi milým „kukučem“, který v televizní reklamě vyhrává ve výběru na etiketu sýrů. Plemeno je suché, ušlechtilé, s vynikající povahou a hlavně kvalitou mléka, kterou budete jen těžko hledat u jiných plemen: tučnost mléka 6 až 7 %, obsah bílkovin přes 4 %. My jsme měli štěstí, že dojivost krávy za laktaci (období 305 dní) byla 6 až 7 tisíc litrů mléka, za kterou byla při kontrole užitkovosti zařazena do třídy elita rekord. Dalším kladem tohoto plemene jsou bezproblémové porody telat. Rozhodně tele nemusí při porodu vytahovat další tři pomocníci, jako to někdy bývá u jiných plemen. Toto plemeno není vhodné křížit s jinými plemeny!


• Asi 3. týdny před porodem se sklon změní.

Zakoupení zvířete
Tele – jalovičku doporučuji kupovat zásadně odstavenou, která má věk alespoň šest měsíců, je dobře narostlá (podle druhu plemene) a dobře přijímá potravu. Velkou výhodou pro budoucí užitkovost je to, když byla do 3 až 4 měsíců odchována na mléce. Určitě se budeme zajímat o užitkovost matky a pokud nemá výsledky z kontroly užitkovosti, zjistíme si, kolik skutečně nadojí. Dobře vyvinutá jalovička začíná mít již ve věku 8 až 9 měsíců říji, která se opakuje každé asi 3 týdny až do věku 14 až 15 měsíců, kdy ji dáme připustit (necháme inseminovat).
Při zakoupení již březí jalovice si také zjistíme užitkovost matky a čekáme na porod (otelení). Doba březosti krávy je přibližně 280 dní.
Pokud jsme zakoupili již otelenou krávu, která dojí, zjistíme si datum porodu a krávu v období 3–4 měsíců po porodu inseminujeme. Dva měsíce před očekávaným porodem je nutné přestat krávu dojit, aby si odpočinula a nabrala sílu na další laktaci, proto provedeme tzv. zasušení krávy. Jak, to vám vysvětlí každý chovatel nebo veterinární lékař. Je to období před porodem, kdy kráva stojí tzv. nasucho a nedojí.


• Krávě, která kope, je nutné nohy spoutat.

Krmení
Dáváme dvakrát denně seno, i při pastvě (předejdeme tzv. nadmutí krávy), 1 až 2 kbelíky (1 kbelík = 10 l) teplého nápoje, tj. asi jeden kilogram šrotu spařený horkou vodou a upravený studenou tak, aby nápoj nepálil. Množství tekutin zjistíme podle výkalů krávy, která nemá mít výkaly příliš řídké (průjem). Lizovou kostku má kráva k dispozici stále ve chlévě, minerálie podáváme v nápoji. V létě krávu paseme podle podmínek, které máme – úvazný kolík s delším řetězem nebo ohrazená plocha ohradníkovými kolíky a drátem pod správným elektrickým napětím (ohradníkový zdroj).
V zimě mimo sena a pití kráva dostává nakrouhanou řepu se šrotem – asi půl kbelíku dvakrát denně. Na podzim přidáváme menší množství čerstvého řepného chrástu.
Při pastvě pozor na mokrou vojtěšku, jetel, dub se žaludy, na podzim na trávu s námrazou! Pro případ nadmutí krávy máme vždy doma přípravek Pretympan, který se zvířeti podá podle návodu. Nadmutí zvířete také může vyvolat zkvašený šrot, který zůstal v kbelíku z předchozího dne. Zde však jde o jiné kvašení a pomáhá prášek Streptonamid, podaný v menším množství vody.

Narození telátka
Asi jeden a půl měsíce před porodem ubereme krávě část šrotu z denní dávky, aby tele nebylo příliš velké. Zakoupíme si tzv. porodní provázky a desinfekční přípravek na pupeční šňůru. Připravíme ohrádku pro tele. Asi tři týdny před porodem pozorujeme změny ve sklonu zádi krávy (viz nákres), pozorujeme také zvětšování a plnění mléčné žlázy krávy (vemene). Když přichází termín porodu, začínáme krávu častěji sledovat během dne a v pravidelných časových intervalech v noci (kdyby porod vyžadoval pomoc). Vždyť opatrování krávy během březosti vyžadovalo značné úsilí a byla by škoda zbytečně o telátko přijít.
Konečně se přiblížila chvíle porodu, kterou poznáme podle příznaků: kráva je neklidná, lehá, vstává, švihá ocasem, otáčí se, popochází. Tyto projevy trvají do doby, než kráva začne tlačit. Obvykle si u toho i lehne. Stále jsme jen nestranní diváci a porod nerušíme a nezasahujeme do něj. A to až do chvíle, než se v porodních cestách neobjeví kulatá blána, která při tlačení praskne a vyteče plodová voda. V této chvíli se také objeví nožky telátka. Nyní chovatel zjistí, zda se jedná o přední nebo zadní nohy telete. Pokud jsou to přední nohy a na nich je položená hlava (poloha přední), kráva dále tlačí a porod probíhá sám, nezasahujeme. Pokud by se však kráva zklidnila a přestala tlačit, uvážeme na nožky telete porodní provázky a přiměřeně pomáháme táhnout tele z krávy ven. Pokud se po prasknutí blány objeví nožka jedna (poloha nepravidelná) a neumíme polohu telete upravit, aby obě nožky byly spolu vedle sebe, zavoláme na pomoc veterináře nebo zootechnika. Jedná-li se o porod, kdy tele z krávy vychází ven zadními nožkami (poloha zadní), musíme dát velký pozor! V momentě, kdy tele prochází ven z porodních cest krávy břichem, přetrhne se pupeční šňůra a tele ztrácí přísun vzduchu pro dýchání. Pokud se rychle nevytáhne ven, hrozí, že se nadechne v těle matky plodové vody a krátce po narození umírá. Po narození dáme tele matce důkladně olízat, protože mu takto provede masáž a prokrvení celého těla. Taktéž se začíná probouzet a upevňovat vztah matka – mládě. Po olízání tele krávě odebereme do připravené ohrádky, aby si kráva i tele odpočinuly. Dohlédneme, zda z krávy po porodu vyšlo ven i lůžko. Pokud by nevyšlo, poradíme se s veterinárním lékařem, který provede ošetření krávy (antibiotika proti zánětu) a přijde obvykle třetí den lůžko vyndat. Tele by se mělo do dvou hodin po porodu napít od krávy mleziva. V této chvíli tele často ještě dobře nestojí, musí se podpírat a pokud je nemotorné, tak mu pomáháme i uchopit struk, aby mohlo pít.
V přípravném, předporodním období (1 až 2 měsíce před porodem) zvykáme krávu na to, aby si od nás dala sáhnout na vemeno a struky, protože obvykle doma nemáme žádnou železnou klec, do které krávu po porodu zaženeme a budeme ji učit nechat se podojit (jako tomu bývá v zemědělských družstvech). V prvních třech dnech po porodu se kráva nesmí vydojit úplně! Když tele saje mléko od krávy, dbáme, aby struky střídalo. Pak už jen oddojíme čtvrt litru ze struku, ze kterého tele méně pilo. Takto postupujeme celé tři dny. Teprve pak se smí kráva úplně vydojit. V době tzv. „zasušení“ se kráva připravuje na novou laktaci a mléko první tři dny obsahuje hodně významných látek pro tele. Pokud bychom po porodu podojili úplně krávu oslabenou nebo starší, může dojít k odvápnění a úhynu. Mléko se od krávy začíná konzumovat po sedmi dnech, do této doby se zkrmuje zvířatům.
Kdo chce odchovat zdravé silné tele, rozhodně na něm nešetří a první měsíc ho nechává dvakrát denně napít od krávy, pak jej naučí pít z kbelíku a napájí dvakrát denně (3 litry mléka a 1 až 1,5 litru vody na jedno krmení). Tele má k dispozici seno a šrot. To všechno nejlépe do 4 až 5 měsíců. Tele pod krávu první měsíc pouštíme v pravidelných intervalech, jinak se z hladu „přepije“ a může onemocnět průjmem. Je také dobré hned malé tele učit podávat všechny 4 nohy, aby později při úpravě kopyt nebyly zbytečné problémy. Ve věku 2 až 3 týdnů si můžeme nechat tele odrohovat. Není to však vhodné, pokud by jednou jako dospělé žilo volně ve stádě mezi rohatými jedinci.

Začínáme krávu dojit
Celá léta já i členové naší rodiny dojíme krávu ručně. Naučit krávu nechat se trpělivě po porodu podojit, to vůbec není procházka růžovým sadem. Z naší hodné jalovice se po porodu stane v momentě, kdy ji chceme podojit doslova saň a je nutné jí jeden až dva týdny při dojení spoutat provazem (zadní nohy), aby nás při dojení nezranila. Takto spoutané krávě nejdříve omyjeme vemeno vlažnou vodou a froté hadříkem, suchým ho vysušíme a struky zjemníme masáží jedlým olejem. Sedíme u krávy tak, aby při pokusu kopat (i s provazem to bude zkoušet) nás nezasáhla. Dojíme pouze po jednom struku a to zatím do litrového plecháčku s uchem. Nadojené mléko si vždy odlijeme do kbelíku, který máme dál za sebou. Při pokusu krávy o kopání máme po ruce ohebný prut, asi 1 cm silný (nedá se nic dělat), při kopání krávu okřikneme a švihneme do méně citlivých míst. Pokud je kráva hodná, stále ji chválíme. Tak to jde stále dokola, dokud nenabudeme pocitu, že už krávě věříme a není nutno jí nohy poutat. Pak už začínáme dojit dva struky najednou. Po svých zkušenostech vám doporučuji mít doma stále v zásobě léky proti zánětu. Bývají v injekci z umělé hmoty, ze které se léčivo přímo aplikuje do postiženého struku. Léky vám doma v chladné místnosti vydrží i jeden rok. Pokud krávu dojíme ručně, okamžitě zjistíme vzniklý zánět – vemeno je nateklé, ztvrdlé, hodně hřeje a ze struku vydojíme „tvaroh“ (sraženina). Při léčbě zánětu totiž velmi rozhoduje podání léčiva včas. Máme-li je doma, ihned je podle návodu aplikujte. Při velkém zánětu a otravě organismu, který může nastat například po podání vařených brambor na jaře, které jsou už naklíčené a my litujeme je vyhodit, se může stát, že vemeno hodně zatvrdne. Zánětlivé místo ani časem nezměkne a otevře se rána na vemeni. Je velká škoda, pokud by pak kráva zbytek života dojila na tři struky. Zánětlivé mléko rozumný člověk vylévá a žádným zvířatům nezkrmuje. Přeji vám hodně chovatelského štěstí, trpělivosti, vůle.
Zpracování mléka v domácích podmínkách
Po všech těch slastech a strastech okolo chovu krávy, teď přichází chvíle, kdy si v pohodlí domova vyrobíte mléčné výrobky ze svého vlastního mléka. Naučím vás vyrobit: čerstvý sýr, zrající sýr, jogurt smetanový, jogurt selský, tvaroh, kysaný nápoj, máslo. Na výrobu těchto mléčných výrobků v domácích podmínkách je potřeba:
– hrnec na svařování mléka – nejlépe o obsahu 2 až 3 litrů,
– čistá plena,
– sběračka,
– nůž s delším ostřím,
– podle druhu výroby sýra – kousek sýra 70 % nebo plísňového sýra Hermelín,
– šálek a trochu teplé vody, lžičku,
– vhodný, kulatý cedník s otvory pravidelně rozmístěnými po jeho obvodu,
– závaží k zatížení odkapávajícího sýru (2 až 5 kg),
– pokličku o vhodném poměru (aby byl menší než průměr cedníku),
– talířek, sůl,
– teploměr, alespoň z počátku, než se naučíme odhadnout teplotu sami,
– sýřidlový preparát (objednáme na adrese: Milcom a.s., Ke dvoru 12a, 160 00 Praha), lze využít i telefon 235 358 607. Zboží zde nezasílají na dobírku, ale po zaplacení poplatku složenkou C, kde jako zprávu pro příjemce napíšete počet kusů sýřidla. Cena lahvičky sýřidla (200 ml) stála v roce 2005 48 Kč + poštovné,
– na zrající sýr potřebujeme čistý hrnec, mřížkovou podložku či kovový vějíř na ohřívání knedlíků,
– formu na máslo (stačí čistá krabička rostlinného tuku),
– jogurtovač na elektriku nebo JOGOTERM – nádoba zakoupená z Milcomu na výrobu kysaných výrobků – je celá z polystyrénu s odklápěcím víčkem, dovnitř se vkládá nádoba o obsahu jeden litr (kelímek s víčkem),
– ruční šlehač, misky,
– sklenice o obsahu 3 až 5 litrů.

Čerstvý sýr
Do hrnce na svařování mléka o obsahu 2 až 3 litry nalijeme syrové kravské mléko a na plotýnce elektrických kamen mírně zahříváme na teplotu 30 °C. Teplotu kontrolujeme teploměrem. V malém šálku si asi ve 4 lžičkách vlažné vody mícháním rozpustíme jednu vrchovatou lžičku smetanového sýra 70 % nebo sýru Madetka. Rozpuštěný sýr nalijeme do zahřátého mléka. Asi po 10 minutách mléko zasýříme 1 až 2 lžičkami sýřidla, které v mléce dobře promícháme. Po 30 až 60 minutách, kdy probíhá srážení mléka, vznikne tužší sýřenina. Vezmeme nůž s delší čepelí a sýřeninu nakrájíme na čtverce 2×2 cm. Vše ještě necháme stát v hrnci až do chvíle, kdy na povrch začne vystupovat syrovátka. Připravíme si větší hrnec nebo nižší kastrol, do kterého dáme cedník tak, aby byl ode dna vzdálen alespoň 4–5 cm. Přes cedník natáhneme čistou plenu a na ni pomocí naběračky odebíráme sýřeninu tak, abychom vytvořily kostky sýřeniny o velikosti asi 2×2 cm. Nyní konce pleny sepneme gumičkou, která se bude nacházet uprostřed cedníku, zatížíme pokličkou o průměru menším, než je cedník a pokličku zatížíme závažím o hmotnosti 2–5 kg. Závaží je z hygienických důvodů v pevném obalu (igelitovém sáčku). Sýřenina nám bude postupně odkapávat a my syrovátku z kastrolu čas od času vylijeme. Asi za 12 hodin budeme mít čerstvý sýr. Plenu rozvážeme a na talíř opatrně překlopíme kulatý, čerstvý sýr, který ze všech stran nasolíme a uložíme v chladničce. I nyní se ještě ze sýru bude uvolňovat trochu syrovátky, kterou odstraníme. Chceme-li si vyrobit pro zpestření ochucený sýr, tak již během přemísťování sýřeniny na cedník postupně přidáváme nastrouhanou šunku nebo různé koření podle své chuti a fantazie. Je výborné takto vyrobený sýr následně vyudit.

Zrající sýr
Postup je zcela shodný s postupem výroby sýru čerstvého, jenom před přidáním sýřidla přidáme dvě lžičky rozpuštěného zrajícího sýra (Hermelín, Camembert …). Odkapaný sýr z pleny vyklopíme na talíř, osolíme ze všech stran a bez talíře ho položíme do hrnce na mřížku. Na dno hrnce nalijeme asi 1 cm vody. Hrnec umístíme tam, kde je stálá teplota vzduchu 15 °C, uzavřeme pokličkou a sýr denně obracíme. Vše vyžaduje úzkostlivou čistotu, aby se k sýru nedostaly konkurenční bakterie. Sýr vyzrává po dobu 10 až 14 dní. Místo rozpuštěného malého množství sýra je možné do mléka přidat 2 až 3 lžičky smetanového zákysu, který koupíte v obchodě s potravinami. Pro výrobu zrajícího sýra však nesmíme vynechat přídavek sýra, uvedeného výše.

Smetanový jogurt
Mléko nejprve zahřejeme na dobu dvou minut téměř k varu, následně zchladíme asi na 50 °C tím, že hrnec postavíme do dřezu se studenou vodou tak, aby se nepřevrátil, pokud teplota neklesne na požadovanou míru. Následně do mléka zamícháme čtyři vrchovaté lžíce sušeného mléka (na 1 litr mléka), jednu vrchovatou lžíci bílého smetanového jogurtu a jednu šlehačku. Vše velmi dobře promícháme a s takto zaočkovaným mlékem naplníme nádobu o obsahu jeden litr (umělohmotný kbelíček s uzávěrem) a uzavřeme do nádoby Jogoterm nebo do nádobek jogurtovače na elektrický proud. V Jogotermu se jogurt vytvoří dle pokojové teploty za 3–8 hodin. Mezitím si umyjeme 7–8 skleniček od dětské přesnídávky a necháme je vysušit překlopené na utěrce. Do mísy si připravíme ovocnou složku: mandarinky, borůvky či džem a přidáme cukr podle chuti. Větší kousky ovoce rozmělníme. Do ovocné složky vyklopíme jeden litr hotového jogurtu a dobře zamícháme. Naplníme skleničky od přesnídávek, uzavřeme víčky a uložíme v chladničce. Takto zde vydrží 5 až 7 dní, než se jogurt spotřebuje.

Selský jogurt
Postup je stejný jako u jogurtu smetanového, přidává se pouze sušené mléko a lžíce smetanového jogurtu. Na zaočkování jogurtu používejte čerstvý smetanový jogurt s živými kulturami, ne jogurt s prodlouženou trvanlivostí. Na jeho ochucení použijeme marmeládu či džem nebo ovocný kompot přímo při konzumaci.

Tvaroh
Tvaroh můžeme vyrábět jednak bez použití sýřidla – pokud na něj nepospícháme a máme dost času. Mléko necháme stát ve 3 litrové sklenici 2 až 3 dny při pokojové teplotě, aby mírně zkyslo. Pak jej přelijeme do hrnce na svařování mléka a velmi pomalu a při mírné teplotě (stupeň 1 až 2 na elektrických kamnech) mléko zahříváme, až začneme pozorovat jeho srážení a oddělování syrovátky.
Chceme-li si však vyrobit tvaroh hned a bez čekání, tak mléko zahřejeme na 80 °C (ale také nemusíme, protože se takto provádí tepelné ošetření syrového kravského mléka), dále mléko zchladíme na 25 °C, přidáme dvě lžičky zakoupeného smetanového zákysu a půl až jednu lžičku sýřidla na tři litry mléka a dobře promícháme. Mléko necháme srážet necelý den. Sraženinu přemístíme sběračkou na plenu do cedníku (jako při výrobě sýru, pouze zde netvoříme žádné kostky ze sýřeniny) a necháme odkapávat. Plenu opět můžeme svázat uprostřed cedníku gumičkou a sýřeninu zatížit, chceme-li mít tvaroh tvrdší. Odkapaný tvaroh už jen překlopíme na talíř.

Kysaný nápoj
Syrové kravské mléko ošetříme tepelným záhřevem tak, že mléko téměř začíná vařit (začíná se na mléku tvořit škraloup). Mléko svařujeme v hrnci na svařování mléka. Následně mléko ochladíme na necelých 50 °C tím, že hrnec přemístíme do dřezu se studenou vodou. Do mléka přidáme 2 až 3 lžíce ze zakoupeného mléka Acido a dobře promícháme. Přelijeme do nádoby o obsahu jeden 1 litr (kbelíček z umělé hmoty), který je součástí výrobku Jogoterm. Asi za 15 hodin je mléko acido hotové. Celý kbelíček dáme vychladit do ledničky, aby měl před konzumací tu správnou teplotu. Z tohoto výrobku si malé množství můžeme ponechat na výrobu dalšího kysaného mléka.

Máslo
Máslo jde dobře vyrábět ze syrového kravského mléka tehdy, pokud má vaše kráva vysoký obsah tuku v mléce nebo mléka máte doma větší množství a můžete z vrchu sbírat smetanu. Takto 2 až 3 dny sbíráme pouze na vrchu kbelíku tu nejhustší, usazenou smetanu. Máme-li jí nasbíráno alespoň 1 až 1 a půl litru, připravíme si ruční šlehač a větší mísu. Asi necelý půl litr smetany šleháme v ručním šlehači tak dlouho, až se utvoří šlehačka. Šlehačku šleháme dál až se začnou tvořit hrudky másla, veliké asi 3 milimetry. Pokoušíme se šlehat dál, protože hrudky budou ještě trochu větší a začne se oddělovat syrovátka. Nyní hmotu přelijeme do větší mísy, šlehač opláchneme a pokračujeme znovu stejně, dokud všechnu smetanu takto nezpracujeme. Dobře umytýma rukama hmotu v míse začneme spojovat dohromady, abychom z malých hrudek utvořili hroudu másla. Slijeme syrovátku a do mísy napustíme menší množství studené vody, ve které máslo hněteme, aby se ještě více zbavilo syrovátky. Takto vyrobené máslo naplníme do dobře umytého obalu např. od Ramy a uložíme do mrazničky. Budete překvapeni, že i máslo z mrazničky jde dobře mazat, protože neobsahuje takový podíl vody jako máslo kupované.
Autor textu: Věra Jaríčková
Autor fotografií zdroj: Lucie Jaríčková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru