Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mé zkušenosti s chovem gekona Phelsuma madagascariensis grandis
Sdílet:

Mé zkušenosti s chovem gekona Phelsuma madagascariensis grandis

(Severní Madagaskar) – Gray, 1870 Mé zkušenosti s chovem gekonů rodu Phelsuma nejsou dlouhé. Přesto bych se chtěl s Vámi podělit o několik málo postř...

(Severní Madagaskar) – Gray, 1870

Mé zkušenosti s chovem gekonů rodu Phelsuma nejsou dlouhé. Přesto bych se chtěl s Vámi podělit o několik málo postřehů, které jsem při krátkém chovu těchto denních gekonů vypozoroval.


• Phelsuma madagascariensis grandis – stáří 2 měsíce

První dva jedince jsem zakoupil od chovatele v květnu 2003. Byli mi zasláni klasickým způsobem – dráhou. Jednalo se o dvě, zhruba tříměsíční mláďata. Celková délka mláďat činila v tomto období cca 13 cm. Phelsumy mají na sobě překrásnou červenou kresbu a dosti výrazné červené pásky mezi nozdrami a očima. Zpočátku byla mláďata velmi vyplašená, ale po pár dnech se uklidnila. Gekony jsem umístil jednotlivě do terárií o rozměrech 70×70×50 cm (výškaךířka×hloubka). Předpokládám totiž, že v této prostorné ubikaci již gekoni zůstanou.

Co se týče vybavení terária, dbal jsem především na hustější osázení nejedovatými a vlhkomilnými rostlinami. Preferuji živé rostliny. Do terária jsem proto umístil v květináči rostliny banánovníku, citrusu, rostliny rodu Scindapsus, Nephrolepis exaltata, Tillandsia usnoidea, Sansevierie (tchynin jazyk), Maranta leuconeura, rostliny rodu Aglaonema. Do terária jsem také umístil odřezek živého bambusu, který zde v květináči zakořenil.

Dále jsem do nádrže umístil vyschlý kus kořene borovice, mělkou napáječku a kos borové kůry, opřenou o stěnu. Zadní stěnu nádrží jsem za pomoci silikonu vylepil oblými kameny a břidlicí. Jako podklad jsem použil lignocel a jemný písek v poměru 1:1. Do terária jsem také vlepil několik pásků suchých zipů, které mi pomáhají přidržovat stonky a šlahouny květin.

Větrání je zajištěno kovovou mřížkou v horní části terária. Mřížka je široká 10 cm.

Jako osvětlení a vyhřívání terária používám 15 W a 25 W žárovky „Exo terra – Day glo“ a „Exo terra – Sun glo“ neodymium daylight od firmy Hagen – USA (spektrum UVA) a 25 W zářivku „Reptil glo 5,0“ od stejné firmy (30 % UVA; 5% UVB). Žárovky se zapínají přes spínací hodiny zhruba v 8 : 30 hod ráno a vypínají okolo 17 hod večerní. Zářivka spíná cca na dvě hodiny přes poledne. Teplota se pohybuje okolo 26 °C, lokálně okolo 31–32 °C. Noční pokles na cca 22–23 °C. V budoucnu se též chystám do terárií nainstalovat automatickou rosičku.

Co se týče krmení, snažím se krmit převážně cvrčky (zima) a lučními kobylkami (léto). Občas přikrmuji moučnými červy. Jako doplňkovou stravu používám kašičku, ve které jsou následující ingredience: luční nebo včelí med, kojenecká výživa Hamé (meruňka, broskev, jablko) nebo ovocný příkrm Sunárek s jogurtem od firmy Heinz, strouhaná mrkev, banán, kiwi nebo jablko. Tuto kašičku podávám gekonům cca 1× za 14 dní v přiměřeném, tj. malém množství, které odpovídá stáří a velikosti gekona. Kašičku podávám buď v malých miskách nebo častěji nakapu pár kapek do terária na kámen či větev. Phelsumy tuto kašičku vždy s chutí slížou.

Veškeré živé i neživé krmení sypu vitaminovými přípravky. Jedná se především o přípravek Roboran – H (firma Univit Uničov), který je díky svému složení (180 g vápníku/kg; vitamín D3 – 100 000 m. j. /kg) a díky své sypké konzistenci vynikajícím doplňkem. Velmi dobře tento přípravek ulpívá na krmném hmyzu. Jako další přípravek používám Vitamix Rep od firmy Biofaktory. Tento používám hlavně na posypání již zmíněných kašiček. Na krmném hmyzu ovšem neulpívá. Vitamix Rep je speciální přípravek pro plazy. Obsahuje komplex všech důležitých vitamínů, makro i mikroprvků, aminokyselin a dalších biologicky aktivních látek. Obsahuje mimo jiné též vitamin D3 – 10 000 m. j., vitamin A – 500 000 m. j., ale např. také popel a pantothenan vápenatý. Zhruba jednou za dva měsíce gekonům krmení posypu drceným spofavitem. Ovšem k dávkování tohoto přípravku je nutné přistupovat s velkou opatrností. Tímto přípravkem jsem chovancům velmi mírně poprášil hlavně již zmíněnou ovocno - zeleninovou kašičku. Do napáječky nebo pomocí injekční stříkačky na čenich phelsumy vždy cca 1x za měsíc kápnu tekutý multivitamin „Turtle vit“ od firmy Beaphar. Tento přípravek obsahuje vitamin A, C, D3, E, K, B1, B2, B6, B12. Vždy podávám pouze 1–2 kapky tohoto přípravku za měsíc.

Zhruba 1× měsíčně přidávám všem svým gekonům do vody v napaječce jednu kapku přípravku „Activ plus – R“ od firmy Sera. Tento přírodní léčivý přípravek slouží ke zvýšení vitality a chuti k jídlu u plazů. Lze ho podávat i preventivně, neboť obsahuje mimo jiné též výtažek z Calami rhizoma, který mimo jiné podporuje trávení. Krmivo také pokaždé sypu drcenou sepiovou kostí a drcenými vaječnými skořápkami. Mimo to mají gekoni v teráriu v malé mističce neustále k dispozici drcenou sépiovou kost a skořápky v přiměřeném množství. Krmnému hmyzu (cvrčci, červi) přidávám do krmení přípravek „Terra crick“ od firmy JBL. Toto krmivo obsahuje vitaminy A, D3, E, C, dále pak minerály nezbytné pro zdravý vývoj chovanců. Vitaminy se touto cestou dostanou do trávícího traktu krmného hmyzu, který gekon pozře. Živé krmení podávám gekonům dle potřeby 1–3 týdně.

2× denně terária rosím rozprašovačem a to hlavně listy rostlin a skleněnou stěnu. Gekoni poté vodu olizují. Přibližně jedenkrát měsíčně nebo dle potřeby provádím pomocí mikroskopu jednoduché a prvotní rozbory trusu na přítomnost vnitřních parazitů.

Co se týče chování gekonů Phelsuma mad. grandis, jsou mláďata poměrně plachá a žijí celý den většinou schovaná za květináčem osvětlení, kde se vyhřívají, nebo pod břidlicí či za listy rostlin. Postupem času se však „otrkávají“ a zvykají si na moji přítomnost. Jedna osmiměsíční Phelsuma, pravděpodobně samice, vždy skočí na přední sklo, když jdu okolo terária. Tyto větší chovance se snažím krmit z ruky nebo z pinzety. Většinou nemají tolik strach, jako mláďata a mé ruky se nebojí. Naopak se snaží Vás do prstu kousnout, což samozřejmě vůbec nebolí. Je to velká legrace.

V pravidelných intervalech svlékají kůži, kterou vždy ihned pozřou. Tito tvorečkové jsou velmi čistotní, neboť chodí vykonávat svoji potřebu vždy na jedno místo, většinou na přední stěnu terária, takže se nádrže snadněji čistí od výkalů. Tito krásní gekoni jsou ve dne velmi aktivní. S chutí loví předkládané luční kobylky, cvrčky a občas i můry. Při úleku jsou velmi rychlí a dokážou se pohybovat dlouhými skoky, o čemž jsem se mohl několikrát přesvědčit. Začátečníkům v chovu rodu Phelsuma, jako jsem já, mohu tento druh vřele doporučit. Chov těchto gekonů vyžaduje ovšem zvýšený nárok na spektrum UV světla, ale někteří chovatelé uvádějí, že při správném podávání vitaminů a minerálů lze toto spektrum částečně nahradit.

Použitá literatura:
F. Szalay – B. Šenk, Chováme gekony, Kontakt plus, 1998
A. Funk, Biologické a ekologické aspekty chovu a rozmnožování gekonů rodu Phelsuma (www.reptarium.cz)
L. Klátil, Obrazový atlas gekonů, Forsáž, 1999

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru