Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Cerastes vipera Viperidae - zmije písečná, zmije saharská
Sdílet:

Cerastes vipera Viperidae - zmije písečná, zmije saharská

Výskyt Je to druh úzce vázaný na písečné pouště víceméně celé severní Afriky. Většinu času tráví zahrabána v písku, těsně pod jeho povrchem. Přit...

Výskyt
Je to druh úzce vázaný na písečné pouště víceméně celé severní Afriky. Většinu času tráví zahrabána v písku, těsně pod jeho povrchem. Přitom pozoruje okolí navrch vystouplýma očima, číhajíce zde trpělivě dlouhé hodiny na přiblíživší se kořist. Pak útočí zcela náhle. Více aktivní je v noci a k ránu, kdy se vydává za kořistí i potulkou.

Popis
Okrové zbarvení kolísá od světlé po tmavou, s náznaky větších tmavších až červenohnědých skvrn. Jde o zmiji s širokou hlavou, zřetelně oddělenou od těla. Bývá zpravidla jen kolem 30 cm dlouhá. Šupiny má silně kýlnaté, její oči se štěrbinovitou zřítelnicí ukazují na již uvedený noční způsob života.

Chov
Zřizujeme pro ně terária rozměrů 100×50×40 cm s podkladem jemného písku, který musí být zbaven prachu pečlivým prosátím nebo promytím. Hodí se i zakoupený saharský písek, který je však při vrstvě 5–8 cm na celé ploše dna poměrně drahou záležitostí. Terárium nasvítíme dostatečně silným světelným zdrojem, který může, ale nemusí, být doplněn o UV složku spektra, zároveň musíme zajistit shora namířené teplo lokálního zdroje a teploty v teráriu mezi 25 °C v nejchladnějším koutě a 35 °C pod zdrojem. V noci pokles na 18 °C. Malá mistička s vodou i pravidelné rosení musí být řešeno tak, aby substrát vlhkem nelepil.
Je to zmije vejcoživorodá. Samičky rodí po zhruba čtrnácti týdenní březosti kolem 6 mláďat. Ta jsou zpravidla dlouhá jen asi 8 cm.
Třením šupin o sebe vydává tento had zvuk ne nepodobný varovnému chřestění chřestýšů. Pohybuje se bočním pohybem charakteristickým pro pouštní druhy hadů. V přírodě se živí převážně drobnými plazy, především ještěry, proto může být u zvířat z odchytu někdy problém s krmením laboratorními myškami. Časem se však dokáží náhradní potravě přizpůsobit. Pro rozmnožování je nezbytné zazimování asi při 15 °C. Bez toho nebude na jaře nastartováno rozmnožovací chování hadů.
Jedná se o druh s poměrně málo nebezpečným jedem, nicméně opatrnosti je zapotřebí, protože žádný chovatel neví, jak jeho tělo na jed zareaguje. Zvlášť nebezpečné může být její kousnutí u malých dětí do 10 let a u alergiků.
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru